Rodičák a mateřská

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27
5.3.13 21:25

Prosím o radu :-).
Jak je to když se nestihne nastoupit z rodičáku rovnou na další mateřskou a mezitím bych se musela hlásit na ÚP? Vím, že se rovnou pobírá RP, ale je možné zvolit tříletou nebo čtyřletou variantu?
Dříve to nešlo, tak nevím jak je to teď.
Slyšela jsem několik názorů a tak nějak nevím co je pravda :-).
Předem díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.13 21:49

No aby si mela narok si zvolit delku pobirani rodicovskeho prispevku, tak musis mit narok i na penez. pomoc v materstvi, coz jsem usoudila ze ty asi nemas. Tudiz dostanes hned po porodu rodicovsky prispevek do ctyr let veku ditete. Prvni pul rok tusim je to neco okolo 8000, ted nevim presne a nechce se mi to hledat. :D A pak do ctyr let neco malo pres 3000 mesicne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
5.3.13 21:49

@JaniD001 Taky se volit nedá, je automaticky 4 letá, případně tedy volit na základě nároku partnera.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
5.3.13 21:56

Zapomněla jsem napsat, že mám normálně smlouvu na dobu neurčitou, ale dostanu po ukončení rodičáku výpověď, protože firma skončila…Tak by mě právě zajímalo, na co bych měla nárok, protože navázat určitě nestihnu..
Jinak děkuju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.13 22:05

No tak to nevim, jak je to s tim, kdyz firma skoncila, ale pokud mas smlouvu, tudiz jsi byla v zamestnani, tak jeste je takzvana ochranna lhuta 180 kalendarnich dni. Nárok na dávku má i žena, která nastoupí na PPM po skončení zaměstnání v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta u žen, jejichž pojištění (zaměstnání) skončilo v době těhotenství, činí 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění. Na tohle bych se ale radsi sla zeptat aspon na kontaktni misto, at mas jistotu, za to nic nedas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.13 22:07

No a pokud by si teda do te ochranne lhuty spadala a mela si narok na pen. pomoc v materstvi (PPM), tak by sis pak nasledne mohla volit i delku pobirani rodicovskeho prispevku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
5.3.13 22:12

@dostalkovaveronika tohle je nesmysl. pokud vznikne nárok na PPM otci dítěte může si matka volit délku RP podle jeho příjmu.
pouze v případě že ani jeden z rodičů nesplní kritéria pro volbu délky RP se přiznává 4-letá varianta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.3.13 22:13

Jooo o otci to je jasny, ale myslela, ze se pta vylozene jenom pani sama na sebe. Nekdo treba tuhle moznost nema…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1967
6.3.13 02:01

Achuj holky mohla bych se vas optat kdyz nemam odpracovano 12 mesicu ale pritel je OSVC(cca uz 1 rok)…mela bych na neco narok jeste pred porodem nebo ne???dekuji za odpovedi :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
6.3.13 02:09
@LayLi píše:
Achuj holky mohla bych se vas optat kdyz nemam odpracovano 12 mesicu ale pritel je OSVC(cca uz 1 rok)…mela bych na neco narok jeste pred porodem nebo ne???dekuji za odpovedi :hug:

Záleží na tom, jeslti ti běží pracavní poměr. POkud ne, tak bohužel až po porodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
6.3.13 08:19

@LayLi pokud nespl%nuješ podmínky pro přiznání PPM (účast 270 dní na nemocenském pojištění) tak dosteneš peněžitou pomoc v mateřství. jestli toto nesplňuješ nedostaneš nic. dál záleží jestli si partner jako OSVČ platí nemocenské pojištění. pokud ano tak máš možnost volit si délku RP. pokud ty ani partner nesplníte podmínky pro přiznání PPM tak si volit délku nemůžeš a jdeš automaticky na 4 roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
6.3.13 10:29

@paola white no ale pokud by byla v oučasný době zaměstnaná, je jedno jak dlouho, tak má před porodem nárok na neschopenku ne? :nevim: a 6 týdnů po porodu. a díky tomu by si mohla i volit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
6.3.13 10:34

@slavuska1 ne pokud ani jeden z rodičů nesplňuje podmínky pro přiznání PPM tak si nic volit nemůže. nárok na neschopenku má, ale prostě před nástupem na PPM musí být 270 dní nemocensky pojištěný alespoň jeden rodič. pak záleží kdy na PN nastoupí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
6.3.13 10:36

@paola white pokud je na nemocenske v souvislosti s porodem, tak takova nemocenská se ukončí na konci sestinedeli a na zaklade teto neschopnosti je rodička oprávněna volit výši RP až do 7600,–.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
6.3.13 10:43

@mag to ale v případě, že je na PN od začátku těhotenství. PN se započítává do oněch 270 dní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat