Rodičák a mateřská

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11502
2.1.11 13:30
orlynka píše:
A ještě jestli chápu správně… ten výměr mateřské se počítá z 12pracovních měsíců mého platu- není to třeba jakože teď dostávám nemocenskou jen 60%, ale budu dostávat normálně 100% jako bych dělala z toho základu co vypočítají? Asi jo, že? Jsem z toho jelen :roll:

mateřská se počítá z 12cti předchozích měsíců, pokud jsi na nemocenský z těch 12cti měsíců 5 měsíců, tak ti to vypočítají z těch zbývajících 7mi měsíců, do toho se nemocenská nepočítá, ta se z toho vyškrtává. Když jsi na nemocenský 6 měsíců, tak z předchozích 6m. Já byla na nemocenský 7 měsíců, takže mi to počítali z předchozích 5m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ma.Petru
2.1.11 13:49

Takže když v létě budu už skoro dva roky na RD, můžu si přivydělat u svého - už deset let - zaměstnavatele, u kterého mi trvá smouva na dobu neurčitou??

• Citovat
  • Upravit
ma.Petru
2.1.11 13:55

A ještě jedna věc - sice to není úplně k tomuto tématu, ale zkusím se tu pozeptat. V nějakých diskusích jsem vyčetla nějaký info o dovolené. A vyplynulo mi z toho ( a nejsem si jistá, jestli jsem to dobře pochopila ) že: Pracuji u zaměstnavatele, otěhotnela jsem, povybírala jsem si dovolenou, 19.5. šla na nemocenskou, 26.7. na PPM. Následně pak někdy 6.2. dalšího roku na RP. A někde jsem tu právě četla, že PPM se počítá vůči dovolené jako odpracovaný čas. Takže bych měla nárok na proplacený poměru z celkové roční dovolené od ledna do toho 6.2., dky mi končilo PPM? A čistě teoreticky, kdybych hned následně otěhotněla a z RP šla opět na PPM, tak opět z toho PPM by mi měla být proplacená dovolená?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.11 14:25

jo to je fakt, taky mi přišlo proplacení dovolený, nejprv jsem si ji musela po MD vybrat a nějaký čas potom mi přišly peníze za další dovolenou. Jak by to bylo s další dovolenou následně po RD to nevim, ale taky by mě to zajímalo. Myslim si ale, že by se měla opět proplatit, když se mateřská do toho počítá.

• Citovat
  • Upravit
1130
2.1.11 15:25

Ahaaaa, už to chápu :-D
Takže je to jisté, že při rodičáku si můžu přivydělávat. Ale s chozením do školky? Tak malé dítě do školky nevemou 8-o Já bych ho měla na hlídání u babičky ty dny co bych byla v práci, to můžu ne?
A s tou dovolenou mě to taky zajimá. Páč ji nemám vyčerpanou celou, když jsem vlastně na nemocenské od srpna, nějáká dovolená mi z práce nejspíše ještě zbyla :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
2.1.11 16:45
Aja27 píše:
j.a.n.i1 píše:
Malinko to opravím a shrnu:
  • pro nárok na 2 letý rodičák musíš mít denní dávku PPM alespoň 380,– (což odpovídá těm cca 16500,–)
  • při mateřské nesmíš pracovat na tu smlouvu, ze které čerpáš PPM
  • při rodičáku můžeš pracovat neomezeně
  • PPM vyplácí příslušná pobočka ČSSZ, počítá se podle tvého platu za posledních 12 měsíců (doba neschopenky se z výpočtu vyhodí)
  • 2 letý rodičák je 11400,–, 3 letý 7600,– obojí po celou dobu
Pri mateřské se nesmí pracovat vůbec, je to jako nemocenská, při rodičáku neomezeně!

To enni pravda muzes ale nesmis u toho zamestnavatele kde pracujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
2.1.11 17:44
orlynka píše:
Ahaaaa, už to chápu :-D
Takže je to jisté, že při rodičáku si můžu přivydělávat. Ale s chozením do školky? Tak malé dítě do školky nevemou 8-o Já bych ho měla na hlídání u babičky ty dny co bych byla v práci, to můžu ne?
A s tou dovolenou mě to taky zajimá. Páč ji nemám vyčerpanou celou, když jsem vlastně na nemocenské od srpna, nějáká dovolená mi z práce nejspíše ještě zbyla :think:

ta ti bude proplacená - vlastně si ji jakoby vybereš hned po mateřský, v práci se to vyplňuje do papírů jestli ji chceš vybrat po MD nebo až po rodičáku a ještě ti pak přijde vyplacení dovolený za tu dobu co jsi byla na mateřský, takže až půjdeš do zaměstnání nahlásit mateřskou, tak si to nahlásíš s tim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
2.1.11 18:37

Aha, super.
No a jak je to tedy s tím pracováním? Když Katka píše, že nemůžu pracovat u stejného zaměstnavatele na přivýdělek? :nevim: A s tím hlídáním mimča v pracovní době?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
2.1.11 18:47
orlynka píše:
Aha, super.
No a jak je to tedy s tím pracováním? Když Katka píše, že nemůžu pracovat u stejného zaměstnavatele na přivýdělek? :nevim: A s tím hlídáním mimča v pracovní době?

Nemuzes pracovat na MD u ktereho jis zamestnana.jineho muzes.Po skonceni MD nastupujes na RD tam uz muzes pracovat.
DIte nesmi byt v jeslich,statni skolce.Takze babicky,chuvy a soukrome tam muzes dat dite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
2.1.11 19:28

Proč myslíš, že dítě může do soukromé školky??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
2.1.11 19:34
mag píše:

Proc myslim nemyslim vim :wink: .Jo a pozor nektere soukrome skolky jsou nekdy dotovane statem tak ty taky ne.vim protoze se to tu resi porad dokola vis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101766
2.1.11 19:35
mag píše:

Protože většina soukromých školek není registrována jako školky, ale jako mateřské centrum nebo zařízení pro hlídání :-) Jinak pokud by byla oficiálně registrovaná jako školka, tak taky nesmí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
2.1.11 19:35

Dobře jinak, z čeho vycházíš??

V zákoně to je psaný takhle

(2) Rodičovský příspěvek náleží, jestliže

a) dítě, které nedosáhlo 3 let věku, navštěvuje jesle, mateřskou školu
nebo jiné obdobné zařízení pro děti nejvýše 5 kalendářních dnů v
kalendářním měsíci, není-li dále stanoveno jinak; návštěvou dítěte v
jeslích, mateřské škole nebo v obdobném zařízení pro děti v kalendářním
dnu se rozumí každý den, kdy dítě v jeslích nebo jiném uvedeném
zařízení pro děti pobývá, bez ohledu na délku tohoto pobytu,

b) dítě, které dosáhlo 3 let věku, navštěvuje v tomtéž kalendářním
měsíci mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti předškolního
věku v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5
kalendářních dnů; pro návštěvu dítěte v mateřské škole nebo jiném
obdobném zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu 5 kalendářních
dnů platí písmeno a) část věty za středníkem obdobně

Mateřská škola, jesle= i soukromá mateřská škola nebo soukromé jesle, nebo MPSV to vykládá jinak?

Řekla bych, že nemůže být v žádném zařízení poskytující celodenní péči :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
2.1.11 19:38
j.a.n.i1 píše:
mag píše:
Protože většina soukromých školek není registrována jako školky, ale jako mateřské centrum nebo zařízení pro hlídání :-) Jinak pokud by byla oficiálně registrovaná jako školka, tak taky nesmí…

A co teda znamená obdobné zařízení??? Podle mě to, co poskytuje celodenní péči

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101766
2.1.11 19:38

Nesmí to být v zařízení registrovaném jako školské…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat