Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky maminky, chtěla bych jsem se prosím zeptat jsem na rodičovským příspěvku a pracuji na HPP, ale od 5.6 jsem na nemocenské (nemůžu pracovat kvůli gynekologické stránce) chtěla bych jsem se prosím zeptat zda mi bude vyplacena i nemocenská a rodičovský příspěvek. děkuji moc za rady. nikde na internetu to nemůžu najít
![]()
@lokinka2011 moc děkuji
jsem si myslela, že nemocenská mi vyplacena nebude když jsem na rd ![]()
Myslela jsem, že když je člověk na rodičáku, tak nemůže pracovat na HPP, ale jen na dohodu nebo brigádně ![]()
@Melanie1 píše:
@lokinka2011 moc děkujijsem si myslela, že nemocenská mi vyplacena nebude když jsem na rd
Vy už ale nejste na RD, jen pobíráte RP ne?
@renda81 píše:
Myslela jsem, že když je člověk na rodičáku, tak nemůže pracovat na HPP, ale jen na dohodu nebo brigádně
To jsem si taky myslela… ![]()
@renda81 @Tereza1986 já jsem se právě ptala na sociálce zda můžu pracovat na stálo a tam mi řekli, že ano a, že si můžu vydělat kolik chci.tak snad to je pravda
teď jste mi daly holky brouka do hlavy
![]()
@lokinka2011 co je to je RP? já jsem na RD ještě do dubna 2016 RD mám na 4 roky právě.
@Bebuu děkuji uklidnila jste mě
jsem teď fakt měla brouka v hlavě jak si holky myslely, že na RD pracovat na HPP se nemůže
Mám v podstatě stejnou otazku pobiram rodičovský příspěvek a již jsem se vrátila do práce na hpp k původnímu zaměstnavateli když budu na nemocenské budu ji brat současně s rodicakem?
@Melanie1 RP je rodičovský příspěvek(220000tis.) RD je rodičovská dovolená (volno u zaměstnavatele) Tím že jste psala že pracujete na HPP tak jsem myslela že už na RD nejste, ale pobíráte ten příspěvek. Já jsem to tak měla, vrátila jsem se dříve do práce ale RP mi zustal, i nemocenskou jsem měla normálně zaplacenou.
@lokinka2011 no vidíte já se v těch zkratkách nevyznám
ale jak píšete jsem na tom RP
příští duben to jsou 4 roky a bude mi končit
akorát se snažíme o třetí dítko tak bych byla ráda kdybych otěhotněla v nemocenské a nemusela jsem se tam vrátit když s nástupem do práce se mi udělali gynekologocké problémy. takže dr mi tam zakázal pracovat, ale 5.7 budu mít nemocenskou měsíc tak snad mi ji bude prodlužovat abych jsem se tam nemusela vracet ![]()
Já žiju v domnění, že o RP (220tis) se nepřijde nástupem do zaměstnání (muzeme si vydělat a pokud je to na HPP tak k tomu patří automaticky odvody na sociální a zdravotní a tudíž je nárok čerpat nemocenskou) je to myslím ale vázáno na to, že dítě nesmí celodenně navštěvovat státní jesle nebo školku, že. Já mela na prvního syna 4 letou variantu RP a od 2,5 mi chodil do soukrome školky a o příspěvek jsem tak nepřišla…
@semisova: Docházka do školky/jeslí je omezená (na určitý počet hodin za měsíc) do dvou let věku a je úplně jedno, jestli je to zařízení státní nebo soukromé. Od dvou let už může dítě do školky libovolně.
@semisova děkuji
Michálek má 3 roky, ale hlídala ho babička co je na mateřské dovolené. teprve teď od září jde do školky
a ano ano jak jsme na hpp tak se platí jak zdravotní tak i sociální
tak jsem zvědavá zda mi nějaké penízky dojdou anebo ne