Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud jen pobiras RP. Tak jeho vyčerpáním se stáváš klasickým nezaměstnaným člověkem.
Už nebudeš pobírat dávku s názvem rodičovský příspěvek. Současně ale můžeš být na rodičovské dovolené u zaměstnavatele a vrátit se do práce den po třetích narozeninách dítěte.
Pokud jsi zaměstnaná tak můžeš být doma do 3 let dítěte jestli máš pozadáno na RD do tohoto věku a je jedno jestli vyčerpas peníze. Jestli zaměstnaná nejsi tak si buď musíš protáhnout RP nebo se nahlásit na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě.
Tak tak. Pokud jsi zaměstnaná a máš nahlášenou rodičovskou dovolenou do tří let dítěte, budeš doma zadarmo a o nic se nestaráš. Pokud zaměstnaná nejsi, doporučuji si ten zbytek rozložit třeba po padesátikoruně klidně do 4 let dítěte.
Pokud si prodlouzis cerpani do 4 let veku, tak to snad nema zadne nevyhody, kdyztak me nekdo opravte.
Mne říkali ze musím čerpat RP min 50,–/mesic, aby se to neukoncilo (nebo aby za mě platili zdravko? Už přesně nevím…), ale je to par let zpět tak si to over raději.
Dobre dekuji a prosím ještě o info dá se to změnit vícekrát? Že ted si tobzmenim na nějakou částku a pak na posledních třeba 8 měsíců si zo ještě snížím? Díky moc ![]()
@Anonymní píše:
Dobre dekuji a prosím ještě o info dá se to změnit vícekrát? Že ted si tobzmenim na nějakou částku a pak na posledních třeba 8 měsíců si zo ještě snížím? Díky moc
Každý 3 měsíce to jde změnit.
@Anonymní píše:
Dobre dekuji a prosím ještě o info dá se to změnit vícekrát? Že ted si tobzmenim na nějakou částku a pak na posledních třeba 8 měsíců si zo ještě snížím? Díky moc
Jde, přesně tak jsem to udělala, nechala sem si většinu vyplatit v prvním roce a pak sem si nechala jen to nutné minimum, pak znovu otěhotněla tak opět měnila aby mi zbytek rovnoměrně doplatili do nástupu na druhou MD.
Já se taky chci zeptat, bude mi končit rodičovský příspěvek, ale malé budou 3 roky až v říjnu. Co bych měla udělat až mě přijde poslední rodičovský příspěvek, jde mi jen o to aby stát za mně platil do 3 let dítěte zdravotní pojistění. Nebo je lepší roztáhnou rodičák až do října i kdyby to dělalo jenom pár stovek měsíčně?
@mamule42 Určitě si to nechej roztáhnout až do toho října, máš to bez starostí.
@NelkaK píše:
Mne říkali ze musím čerpat RP min 50,–/mesic, aby se to neukoncilo (nebo aby za mě platili zdravko? Už přesně nevím…), ale je to par let zpět tak si to over raději.
Mě taky. Ten poslední asi půlrok jsem si rozfrcala poslední dávku, chodilo mi asi 150,–. To kvůli zdravotnímu pojištění. Myslím, že jinak by ses musela hlásit na pojišťovnu, jako pečující osoba, protože zaměstnavatel za tebe zdravotní v době pobírání RP neplatí.
@unuděná jojo tak přesně to bylo, jen bych si být zakl. raději ověřila tu částku 50,– jestli se to nějak neposunulo, já to řešila 2020, ať není překvapená, že to posunuli na 55,– a nevyjde jí to ![]()
Zdravím prosím nevíte někdo jak je to když vyčerpate peníze dříve než jsou dítěti 3 roky? Jde o to že mi vyprší částka ve 2,5 let rak zda budu moct být bez penez stále vedená na rodicaku? Nebo si to musím zjratit a pobírat proste každý měsíc byť malou castku ae nějakou. Děkuji