Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj… je to hrozne dlouhy psaní ale potrebuju pomoct protoze uz nevim kudy kam aby nikdo nebyl nešťastný … budu rada kdyz se najde nekdo kdo to docte a napise odpoved.
Je mi 25 let a vzdy jsem poslouchala sve rodice a vzdy bylo tak nejak po jejich. Mela jsem i par vztahu a skoro se vším jsem se svěřovala mamce jako nejlepsi kamosce..parkrat proběhly slova kdy me toho kluka ve vztahu jakoby “zhnusila” a vedlo to k rozchodum..takze jsem maminku brala tak ze ma proste pravdu, takze jsem bydlela snima doma. Na konci léta jsem se zacla vídat s ted pritelem a mamka byla stastna ze to je proste chlap a ne kluk …no proste neni hubenourek, ale je oplacany ma brisko a tvaricky takze jsme takovy par Máša a medvěd ❤️ ale hlavne ma rozum a vlastni byt.
31.října 2021 jsme spolu zacli chodit a v prosinci byla prvni seznamovacka s moji rodinou a bylo to super ❤️ po ctvrt roce byla lehká diskuze mezi mnou a pritelem ze se malo vídáme a ze by chtel partnerku a usadit se takze at si promyslim nas vztah a dam mu to vedet. Tohle jsem sla rict mamce a od ty doby ho nemuze vystat az do dnes..
Je pravda ze jsem si sbalila par veci a sla jsem bydlet k příteli tudíž jsem vsechny utvrdila v tom ze jsem ho poslechla a sla k za nim.. pritom jsem snim chtela travit cas pred praci i po praci… chvilku potom treba dva mesice tam proběhla se vsema nekomunikace, ale pak zase dobry..potom se do toho pridala moje babicka od mamky mamka.. rikala jak me drzi doma a ze nemuzu jezdit na navstevu ke svym rodicum(pritom pritel me posilal na navstevu at si jedu) a babicka ze vypadam hrozne co jsem nebyla u mamky a bydlim tam u neho.. jednou prijedu tlusta..pak zase neupravena..pak zase ze jezdim v teplakach k mamce na navstevu.. potom ze jsem nejak zhubla..atd..takze kdyz jsem mela jet za mamkou na navstevu, tak jsem si hlídala abych byla nacincana..
Proběhlo i to kdyz jsem neco napsala mamce tak odpoved jj, nn nebo jednim slovem.. mamka me za tu dobu co jsem s pritelem volala tak 2-3× sama od sebe jinak nic. Musim psat ja prvni.. nic me sama od sebe nenapíše..tatka ten me vola na tajnaka pred mamkou a pak rika neco jinyho jako ze me vynada ze se neozvu rodicum atd.
Kolikrat jsem je uz zvala knam na kafe jako jezdi normalni rodice ke svym dětem. Odpoved byla “dokud budu bydlet tam tak nepřijedou, protoze me tam nic nepatří”. A my se o tom bavili s pritelem a nechapali jsme tento argument … pritel me za nima posila at tam prespim at jezdim na navstevu.. ale me se tam jezdit moc nechce kdyz se mamka chova takhle..kdybych nepsala tak mamka semnou nema potrebu komunikovat.. ale kdyz jsem u ni tak semnou mluvi normalne. Rekli me taky ze to berou jak kdybych bydlela na ubytovně.. ne u pritele ale na ubytovně. Pritom bydlíme v hezkem byte ve meste..kolikrat jsem rekla ze kdyz jedou na nakup tak at me napíšou a ja rada pojedu snima nebo teda muzem nekam na kafe kdyz nechtej k nam domu.. nic… pak se dozvíš kolikrat byly na nakupu a ani jedno zavolání ani napsání.. a babicka k tomu nepridava protoze si vymysli veci a pak je rika mamce..jak sedim doma, ze nemam kamosky, nikam nechodim atd.. (neni to pravda to tvrdí).
Jeho rodice jsou uplne suprovy a on taky a klape nam to.. jen tedka to na nas uz je moc s tema rodicema to jde do takovyho stavu ze se kvuli nim snad budeme muset rozejít aby byl pokoj. A je tezky to udelat kdyz mate fungující vztah a ani jeden to nechceme …
Jenze by to kvuli nim bylo ponekolikaty co bych poslechla rodice a rozešla se. Nevim jak dal.. rodice mam rada a uz nevim co mam delat.. Jsem z toho zoufala …
@Nikolasreibr píše:
padesát nesrozumitelných řádků …
Až to zredukuješ na 8 vět, budu ochotný si to přečíst.
Vaši nejsou normální. Ty vztahy, jak je pojímají, nejsou normální. Vy jste zaseklá v roli dítěte - viz „budeme se muset snad rozejít, aby byl pokoj“. Nebude spíš pokoj, když spolu normálně zůstanete, když vám to klape a necháte rodiče rodičema? Ať se s tím poperou, jak chtějí? Je nutno dospět a převzít za sebe zodpovědnost. Když to necháte na vaší rodině, zkazí vám život. Vy už jste hotový „produkt“ a už je jen na vás, jak si to povedete, ne na nich.
Určitě se kvůli rodičům nerozcházej. Buď si jistá, že tě vyštvou z každého vztahu, který kdy navážeš. Až umřou, budeš sama jako kůl v plotě, bez partnera, bez dětí, bez vnoučat. A mentalitou zůstaneš závislým dítětem, ovšem bez rodičů. Trvej na své samostatnosti a svéprávnosti. K rodičům jezdi jen jednou za čas, rádi tě uvidí. K sobě na návštěvu je nenuť. Teď je tvoje nová rodina přítel a při rodičích stůj, pokud by opravdu potřebovali pomoc. Ale do života si mluvit nenech. Bez toho, aby sis toto vybojovala, nedospěješ.
@Nikolasreibr píše:
Ahoj… je to hrozne dlouhy psaní ale potrebuju pomoct protoze uz nevim kudy kam aby nikdo nebyl nešťastný … budu rada kdyz se najde nekdo kdo to docte a napise odpoved.Je mi 25 let a vzdy jsem poslouchala sve rodice a vzdy bylo tak nejak po jejich. Mela jsem i par vztahu a skoro se vším jsem se svěřovala mamce jako nejlepsi kamosce..parkrat proběhly slova kdy me toho kluka ve vztahu jakoby “zhnusila” a vedlo to k rozchodum..takze jsem maminku brala tak ze ma proste pravdu, takze jsem bydlela snima doma. Na konci léta jsem se zacla vídat s ted pritelem a mamka byla stastna ze to je proste chlap a ne kluk …no proste neni hubenourek, ale je oplacany ma brisko a tvaricky takze jsme takovy par Máša a medvěd ❤️ ale hlavne ma rozum a vlastni byt.
31.října 2021 jsme spolu zacli chodit a v prosinci byla prvni seznamovacka s moji rodinou a bylo to super ❤️ po ctvrt roce byla lehká diskuze mezi mnou a pritelem ze se malo vídáme a ze by chtel partnerku a usadit se takze at si promyslim nas vztah a dam mu to vedet. Tohle jsem sla rict mamce a od ty doby ho nemuze vystat az do dnes..
Je pravda ze jsem si sbalila par veci a sla jsem bydlet k příteli tudíž jsem vsechny utvrdila v tom ze jsem ho poslechla a sla k za nim.. pritom jsem snim chtela travit cas pred praci i po praci… chvilku potom treba dva mesice tam proběhla se vsema nekomunikace, ale pak zase dobry..potom se do toho pridala moje babicka od mamky mamka.. rikala jak me drzi doma a ze nemuzu jezdit na navstevu ke svym rodicum(pritom pritel me posilal na navstevu at si jedu) a babicka ze vypadam hrozne co jsem nebyla u mamky a bydlim tam u neho.. jednou prijedu tlusta..pak zase neupravena..pak zase ze jezdim v teplakach k mamce na navstevu.. potom ze jsem nejak zhubla..atd..takze kdyz jsem mela jet za mamkou na navstevu, tak jsem si hlídala abych byla nacincana..
Proběhlo i to kdyz jsem neco napsala mamce tak odpoved jj, nn nebo jednim slovem.. mamka me za tu dobu co jsem s pritelem volala tak 2-3× sama od sebe jinak nic. Musim psat ja prvni.. nic me sama od sebe nenapíše..tatka ten me vola na tajnaka pred mamkou a pak rika neco jinyho jako ze me vynada ze se neozvu rodicum atd.
Kolikrat jsem je uz zvala knam na kafe jako jezdi normalni rodice ke svym dětem. Odpoved byla “dokud budu bydlet tam tak nepřijedou, protoze me tam nic nepatří”. A my se o tom bavili s pritelem a nechapali jsme tento argument … pritel me za nima posila at tam prespim at jezdim na navstevu.. ale me se tam jezdit moc nechce kdyz se mamka chova takhle..kdybych nepsala tak mamka semnou nema potrebu komunikovat.. ale kdyz jsem u ni tak semnou mluvi normalne. Rekli me taky ze to berou jak kdybych bydlela na ubytovně.. ne u pritele ale na ubytovně. Pritom bydlíme v hezkem byte ve meste..kolikrat jsem rekla ze kdyz jedou na nakup tak at me napíšou a ja rada pojedu snima nebo teda muzem nekam na kafe kdyz nechtej k nam domu.. nic… pak se dozvíš kolikrat byly na nakupu a ani jedno zavolání ani napsání.. a babicka k tomu nepridava protoze si vymysli veci a pak je rika mamce..jak sedim doma, ze nemam kamosky, nikam nechodim atd.. (neni to pravda to tvrdí).
Jeho rodice jsou uplne suprovy a on taky a klape nam to.. jen tedka to na nas uz je moc s tema rodicema to jde do takovyho stavu ze se kvuli nim snad budeme muset rozejít aby byl pokoj. A je tezky to udelat kdyz mate fungující vztah a ani jeden to nechceme …
Jenze by to kvuli nim bylo ponekolikaty co bych poslechla rodice a rozešla se. Nevim jak dal.. rodice mam rada a uz nevim co mam delat.. Jsem z toho zoufala …
Dospět a zacit se rozhodovat sama ![]()
@Nikolasreibr jsi jedináček?
Hele moji rodiče taky chtěli abych bydlela pořád s nima…hlavně máma (ta by byla nejradši abysme se tam za nima. orestehovali i ted)…tak sem bydlela až asi do 28..orislo mi to vyhodne…bydleni skoro zadarmo, nemusela sem vařit, výplatu jsem měla vpodstate jako japesne…ale mělo to i svá negativa která občas vyplula na povrch..a vyplouvala čím dál tím častěji…vyčítání že jim s ničím nepomáhala…nemožnost provést si někoho k sobě (teda jako jo..ale hned byl podroben křížovému výslechu typu co dělá kolik vydělává kolik chce děti a kdy bude svatba
) takže sem pak řekla dost…a odstěhovala se..a není příteli kterého jsem žádného neměla v té době..ale opravdu na ubytovnu…teda ubytovna byla firemní a měla sem tam svůj malý minibytecek…do klasické ubytovny kde je několik lidí na pokoji bych nešla…taky na nějaký čas kontakt dost ochladl…jezdila jsem tam.na návštěvy málo..třeba 1× za 3 měsíce (měla sem i hodně práce..brala sem smeny navíc apod..abych si našetřila na základ vlastního bydlení) chvíli jim trvalo než si zvykli že jsou v baráku sami…teď tam zas jezdím každý vikend…aby si užili vnoucata…ale.nez se narodili tak jsem tam fakt jezdila malo…pritom.je to hned vedle…cca 15km…
teda on tam ještě je bratr..nebo spíš je využívá jako máma hotel…prakticky tam taky nebydlí…ale já jsem doma přecejen něco dělala -treba uvařila, vyptala, poklidila, udělala sem velký měsíční nákup dle dodaného seznamu apod…bratr ten se tam
jezdi jen najíst a nechat si vyprat hadry a nechává se od mamky obsluhovat…
Je dobře že jsi se odstěhovala. Chtějí té prostě držet doma nejlépe na furt ale to podle mě není správné,…nenech se ve svém rozhodnutí zvyklat a stůj si za ním, klidně za nimi tolik nejezdi, nedoprosuj se kontaktu v rámci těch nákupu nezvi je na kafe. Občas třeba jednou za týden napis nebo zavolej jak se mají…oni vidí že jsi nejistá a snaží se te zvyklat aby ses jim vrátila..chtějí té jen pro sebe…za mě kdybych se měla rozhodovat znovu odstěhovala bych se od mých rodicu dřív…s to je mám moc ráda a vídáme se teď až na vyjímky opravdu každý víkend…
Našim taky nebyl nikdo dost dobrej, psychický teror, výslechy, kam jdeš, kdy přijdeš, to jdete zase do hospody, měla by ses radši učit, my to s tebou myslíme nejlíp, on tě jen manipuluje… Dosáhli akorát toho, že jsem natruc jim sekla s VŠ a šla makat a bydlet s ním, protože mě donutili jít na tu co byla u nás ve městě, tam kam jsem chtěla bych dojížděla s blbým spojením a kolej bych nedostala, na to to nebylo dost daleko… dostala jsem se na obě ale ta kam jsem šla mě nebavila, měla sem akorát nervy ze zkoušek… samozřejmě jsem to podle nich udělala na jeho nátlak, nikdy to nepochopili, co mě k tomu vedlo, ale jen díky tomu jsem pak o rok později dostala práci, kterou jsem chtěla dělat už od střední - misto VŠ jsem si udělala jazykový kurz zakončený certifikátem a po roce na brigádě a rozjezdové práci přes UP pro absolventy jsem našla super flek, kde jsem pak byla až do 2.materske, po které jsem musela skončit kvůli covidu, a po nějaké době brala víc než máma po x letech ve státní sféře, tak to je pak trochu uklidnilo, že se jako nemám špatně ale ani po rozchodu jsem se domů nevrátila, našla si garsonku a z té se po půl roce stěhovala rovnou k teď už manželovi a jsme spolu 18 let. Ale ten jim od začátku nějak zásadně nevadil. I kdyby, smůla - to odstěhovani mi pomohlo jednoznačně se od nich odpoutat…puv.jsem měla jít bydlet i s kamarádkou, co sháněla spolubydlící, tehdejší přítel se do toho až tak nehnal a já ho chtěla trochu vyprovokovat, zrovna se mi to nabízelo jako řešení typu vlk se nažere a koza zůstane celá, ale nevyšlo to), to nemohli rozdychat už vůbec, hned řeči o lesbách aj, prostě všechno špatně…do života se mi snaží kecat doteď…
@Nikolasreibr píše:
Ahoj… je to hrozne dlouhy psaní ale potrebuju pomoct protoze uz nevim kudy kam aby nikdo nebyl nešťastný … budu rada kdyz se najde nekdo kdo to docte a napise odpoved.Je mi 25 let a vzdy jsem poslouchala sve rodice a vzdy bylo tak nejak po jejich. Mela jsem i par vztahu a skoro se vším jsem se svěřovala mamce jako nejlepsi kamosce..parkrat proběhly slova kdy me toho kluka ve vztahu jakoby “zhnusila” a vedlo to k rozchodum..takze jsem maminku brala tak ze ma proste pravdu, takze jsem bydlela snima doma. Na konci léta jsem se zacla vídat s ted pritelem a mamka byla stastna ze to je proste chlap a ne kluk …no proste neni hubenourek, ale je oplacany ma brisko a tvaricky takze jsme takovy par Máša a medvěd ❤️ ale hlavne ma rozum a vlastni byt.
Toxičtí rodiče
Přestaň se tolik snažit se zavděčit všem, protože se stejně nezavděčíš nikdy. Doporučuji přestat se ozývat a tolik se snažit, ono po čase je to trkne a ozvou se, neboj. Už jsi dospělá a nemusíš dělat vše pro rodiče a aby ses jim zalíbila. ![]()
Nechtěl by mi to někdo nějak shrnout do pár vět? Já ráda čtu, ale přece jen na literaturu mám vyšší nároky.
@inkakřivák píše:
Nechtěl by mi to někdo nějak shrnout do pár vět? Já ráda čtu, ale přece jen na literaturu mám vyšší nároky.
Rodiče, přesněji řečeno matka, si za žádnou cenu nechce připustit, že její dcera již dávno není dítě, je to dospělá osoba, která má právo na svůj život. A tak se matka snaží všemožně rozbít každý vztah, který kdy zakladatelka měla. S předchozími vztahy si jí to dařilo, ovšem do tohoto je zakladatelka opravdu zamilovaná a tak se poprvé postavila proti matce.. A ejhle je z toho aféra století (v očích matky) - přítel jí prý údajně chce odstřihnout od rodičů, zakladatelka bydlí v bytě, kde ji neříká pane ani klika u dveří, takže proto tam rodiče nikdy nepřijedou. Tatínek by byl i normální, ale protože je ve vleku své dominantní manželky (a tchýně - babičky zakladatelky, která s radostí přilévá olej do ohně), tak stojí i on proti dceři…
To jsou milující rodiče, radost pohledět…
To nebyl vztah s mamou jako kamoskou, to byl nezdravy vztah zavislosti. Ty jsi zapomnela dospet a odpoutat se a sama se rozhodovat, potrebovala jsi porad ujisteni od ni ze to schvaluje a ona zas pekne vyuzivala tve zavislosti a nerespektovala te jako dospelou osobu. Misto aby ti rekla je to tvuj zivot plav, tak te citove vydira i ted. Jedine reseni vubec neresit co pisou, nepisou, vykladaj po lidech. Ty zij svuj zivot, zdrave se zajimej jestli nepotrebujou pomoct. Pokud te nikdo nezve tak se tam necpi a nenut je k navstevam tebe.
@werajsik A zakladatelce je kolik? Patnáct? Je na nich závislá? Asi jo. Jinak by neměla problém.
Rodiče si mohou myslet co chtějí a ona si může dělat, co chce. Pokud je dospělá a má na to.
Závist nikde nevidím. Jen jsem to prelitla. Co nechápu je ježdění na návštěvu neupravená. To jezdí domů v teplakach a triku, nečesaná nemytá? To by dobré nebylo, svědčí to o lhostejnosti k sobě samé.
Celkově mi to přišlo jako řešení nepodstatných blbosti. Jedním uchem tam, druhým ven. A má klid.
@inkakřivák píše:
@werajsik A zakladatelce je kolik? Patnáct? Je na nich závislá? Asi jo. Jinak by neměla problém.
Rodiče si mohou myslet co chtějí a ona si může dělat, co chce. Pokud je dospělá a má na to.
Závist nikde nevidím. Jen jsem to prelitla. Co nechápu je ježdění na návštěvu neupravená. To jezdí domů v teplakach a triku, nečesaná nemytá? To by dobré nebylo, svědčí to o lhostejnosti k sobě samé.
Celkově mi to přišlo jako řešení nepodstatných blbosti. Jedním uchem tam, druhým ven. A má klid.
Chápu tvůj pohled. Nicméně chápu i zakladatelku. V jejích očích měla s mámou kamarádský vztah a tak ze svého úhlu pohledu nechápe o co mamce (potažmo i babičce) jde. Upravená/neupravená, učesaná/neučesaná, oblečená/neoblečená, tlustá/hubená, jsou jen zástupné narážky, které ale mají ukazovat na to, že když bydlela doma, bylo vše v pořádku a docela chápu, že to zakladatelku mrzí.
Ale jinak máš pravdu - má se na ty kecy vykašlat, nesnažit se zavděčit matce za každou cenu, protože to je jinak cesta do pekel a holt se začít chovat dospěle.
@werajsik Já vidím základní rozpor v tom, že ona vyžaduje, aby ji rodiče brali jako dospělou ženu, partacku, a současně se chová jako děcko závislé na jejich pochvale. Měla by si vybrat. Už i ten popis situace mi přijde poněkud dětinský. Ale tak jo, někdy je to složité se osamostatnit. proste se bude muset smířit s tím, že má co chtěla - bydlí s přítelem. A to s sebou nese tu druhou stranu, že rodičům se to nelíbí. Je to jejich právo, nikomu se nemusí líbit, co dělá ten druhý. Na ni je, aby se s tím srovnala. A ne, není to závist.