Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Toto už říkala moje babička a dnešní doba, kdy žena vládne a chlap je jen chytré zvířátko tomu dost nahrává ![]()
Moje tchýně je zlatý člověk, strašně ji mám ráda. Má syna a dceru. Zakládá si na tom, že se k detem i vnoučatům chová spravedlivé, jak po materiální stránce, tak co se týče času, pozornosti. Dcera je v horší ziv. situaci, tak se jí snaží pomáhat, ale sama tchýně chodí radši pro pomoc k synovi (mému manželovi). A je rozdíl i ve vnímání vnoučat, k těm od dcery si víc dovolí (nevim, jak to líp popsat). Připadá mi to normální, ani sourozenci nejsou 100% stejní.
Mam jen syny a zatím jednou vnouče…ale moje matka mela dva bratry a babička se nejvíce věnovala naši rodině, opravdu hodne…synove tak formou navštiv
Tak my tu možnost srovnání nemáme. Moje mamka má vnoučata jen ode mně, a já mám jen syny, tři. Ale..je to docela běžné. Podle mě to je prostě podvědomé. Protože ženě je dcera obvykle blíž. Víc vnímá a prožívá její těhotenství, mateřství než od snachy. Mají spolu úplně jiný vztah. Může to být i tím, že výchova je bližší, podobnější, pochopitelnejsi ta od dcery, než snachy. Většinou se dětem víc věnují jejich matky než otcové. K dětem bratra má zas blíž jejich babička ze strany matky asi ne?
U nás v rodině všeobecně se to dost potvrzuje.
Fakt jsem se snažila tchyni vyjít vstříc, aby si mohla oblíbit vnuky, ale mám pocit, že se neumí přenést přes to, že jsem je porodila já. Vidí v nich mě. A já jsem jí vzala syna.
Tento boj nejde vyhrát.
Jsme jedináčci, žádnou dceru nemá.
Je to asi zcela běžné. Všimla jsem si toho u dcery tchýně, také upřednostnuje klučíka od dcery, než naší vnučku. Nám je to fuk, páč je to naše krasavice ![]()
@PaníBovaryová píše:
Fakt jsem se snažila tchyni vyjít vstříc, aby si mohla oblíbit vnuky, ale mám pocit, že se neumí přenést přes to, že jsem je porodila já. Vidí v nich mě. A já jsem jí vzala syna.
Tento boj nejde vyhrát.Jsme jedináčci, žádnou dceru nemá.
Jak vzala? Ona si ho chtěla nechat doma navždy??
Moje máma má jen mě. Ale tchýně okatě preferuje děti od švagrové. Neteř je nejchytřejší, nejdokonalejší, krásně tancuje, zpívá a tak chytrá, že se to nevidí.
Moje děti jsou hloupí a nevychovaní spratci.
Ale druhá tchýně (nevlastní matka manžela) to vidí přesně naopak ![]()
Znám to, babička od jediného dítěte měla radši mého bratra. Ani se tím netajila. On mohl všechno. Já nic. Za všechno ho omlouvala. Je přeci kluk. Pán tvorstva ![]()
Docela běžný jev. Když byla matka a její sourozenec malý. Hlídali je rodiče jejich matky. Matka z otcovi strany si jich nikdy nevšímala, nehlidala, nepřála nic a to bydlela s nimi v jednom domě. Děti druhého syna byli na prvním místě a ty neměla problém hlídat a vodit do školky. Moje matka a její sourozenci tak bydleli většinu dětství u druhé babičky a dojížděli x kilometrů do školy.
Jde to vidět i u známých když jedni prarodce dělají psi kuší aby mohli hlídat a rodiče od chlapů se vymlouvali na kde co a ostatním dětem lezou bůh ví kam. ![]()
@Venetia píše:
Jak vzala? Ona si ho chtěla nechat doma navždy??
Oni spolu od jeho 20 let nebydleli.
Na žárlivost ze její strany mě upozorňovali i lidé zvenku, takže to asi nebude čistě můj pocit.
@Anonymní píše:
Ahoj, dnes se mi moje mamka s něčím svěřila a já zde hledám názory a pohledy jiných babiček.
Moje mamka má dvě děti - mě a mého bratra.
Já mám 2 děti a bratr má taky dvě děti (dvojčata) bydlíme oba od mamky podobně daleko. (Cca 15 km každý).Dneska se mi svěřila, že ji kdysi její mamka (moje babička, která také měla syna a dceru) říkala, že nás má raději, než vnoučata ze strany svého syna. Mamce to tehdy prý přišlo jako hloupost a byla si prý jistá, že mé a děti mého bratra bude mít ráda úplně stejně. Prý ale ne.. přiznala se mi, že k mým dětem má úplně jiný vztah i když to nedává najevo. Samozřejmě, že má ráda i děti bratra, ale prý jinak, než ty moje i přesto, že prý mě a bratra má ráda stejně. Jen ty vnoučata vnímá jinak.
A protože mám sama syna a dceru tak mi to dost vrtá hlavou.Jsou tady teda nějaké babičky, které mají vnoučata ze strany dcery i syna a byly by schopné třeba i anonymně vyjádřit svůj pohled na tohle? Vnímáte rozdíly mezi vnoučaty ze strany syna a dcery?
EDIT: ještě dodám, že moje mamka a moje švagrová spolu žáden problém nemají, navštěvují se asi jednou za dva týdny a občas mamka holky i hlídá, nebo tam už párkrát spaly, když byly nemocné, nešly do školky a švagrová musela na ráno do prace.
Příspěvek upraven 08.04.23 v 13:51
A moje tchýně má jen dva syny, takže z téhle stránky porovnání nemám
Ono to je ale i naopak, ne? A tim to je nejspíš daný.. Ty, jako dcera určitě víc tihnes k mámě, kolem těhotenství si asi víc věcí probírala s mámou, než s tchyni, kdyz uz dítě máš a potřebuješ se s něčím poradit, taky spíš zavoláš svy mámě o radu.. A takhle to nejspíš bude mít i manželka syna a tim pádem tchyne nemá k dětem takový vztah ![]()
Jinak ja jsem ze dvou dcer, přítel ze dvou synů
my máme se ségrou děti obě, brácha pritele děti nemá, což je taky docela masakr, protože tchyně se az moc fixovala na naše děti ![]()
@PaníBovaryová píše:
Oni spolu od jeho 20 let nebydleli.Na žárlivost ze její strany mě upozorňovali i lidé zvenku, takže to asi nebude čistě můj pocit.
a důvod znas?
Myslím, že to tak je běžné. Já to teda vidím z pohledu snachy. V mé rodině máme jako sourozence jen holky nebo kluky, takže to nedovedu posoudit. Ale u tchýně je to bych řekla vidět. Preferuje svým způsobem určitě víc dítě švagrové. Ale naše děti si bere raději na hlídání ( i když to hlídání je málokdy). Mám pocit, že naši výchovu má vlastně raději, ale rozdíly třeba v dárcích dělá. To jsem si všimla. Ono je to asi prostě i přirozené. I já raději vše řeším s mojí mamkou. K tchýni si držím odstup. Jednou jsem slyšela tchýni mluvit v tom smyslu, že už syny oženila a tím její starost končí a je to vidět. Upřímně já jsem velmi ráda, když toto vidím, že mám jen kluky a nebudu mít takovou tendenci protěžovat jedno pohlaví dítěte.
Ahoj, dnes se mi moje mamka s něčím svěřila a já zde hledám názory a pohledy jiných babiček.
Moje mamka má dvě děti - mě a mého bratra.
Já mám 2 děti a bratr má taky dvě děti (dvojčata) bydlíme oba od mamky podobně daleko. (Cca 15 km každý).
Dneska se mi svěřila, že ji kdysi její mamka (moje babička, která také měla syna a dceru) říkala, že nás má raději, než vnoučata ze strany svého syna. Mamce to tehdy prý přišlo jako hloupost a byla si prý jistá, že mé a děti mého bratra bude mít ráda úplně stejně. Prý ale ne.. přiznala se mi, že k mým dětem má úplně jiný vztah i když to nedává najevo. Samozřejmě, že má ráda i děti bratra, ale prý jinak, než ty moje i přesto, že prý mě a bratra má ráda stejně. Jen ty vnoučata vnímá jinak.
A protože mám sama syna a dceru tak mi to dost vrtá hlavou.
Jsou tady teda nějaké babičky, které mají vnoučata ze strany dcery i syna a byly by schopné třeba i anonymně vyjádřit svůj pohled na tohle? Vnímáte rozdíly mezi vnoučaty ze strany syna a dcery?
EDIT: ještě dodám, že moje mamka a moje švagrová spolu žáden problém nemají, navštěvují se asi jednou za dva týdny a občas mamka holky i hlídá, nebo tam už párkrát spaly, když byly nemocné, nešly do školky a švagrová musela na ráno do prace.
A moje tchýně má jen dva syny, takže z téhle stránky porovnání nemám
Příspěvek upraven 08.04.23 v 13:51