Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hezke dopoledne, prisla jsem se vypovidat a snad pro radu.
O vikendu na rodinne oslave za mnou mamka prisla a zeptala se, jestli je muze muj muz, muze v tydnu odvest na letiste. Rekla jsem ji, proc se pta me, at se zepta jeho, ze nevim, jestli nema sluzebku a podobne. Citila se velice dotcena, moc se mnou pak ani nemluvila.
Na podzim minuleho roku taky chteli hodit na letiste a ja ji po telefonu odpovedela, ze ano, ale zeptala jsem se, zda by nemeli lepsi, kdyby parkovali na zachytnem parkovisti u letiste. Odpoved byla neco ve stylu: vam to vadi, vy nas u vas nechcete, ja nevim jak parkoviste funguji a pod. Zjistovala jsem ji ceny a podminky parkingu, ale pak jsem to vzdala a opet je vezl manzel.
Na vysvetlenou: Manzel je na letiste vozi kazdy rok minimalne jednou a to poslednich cca 6 let. Oni bydli pres celou republiku, dojedou autem k nam, tim usetri asi 80km oproti prime ceste na letiste. Auto nechaji u nas, my ho musime na parkovisti obcas prekontrolovat, manzel je vysazuje i vyzvedava na letisti (pres hodinu cesty), vetsinou jim to leti okolo pulnoci a manzel jde druhy den do prace (vstava v 6 rano, domu se dostane az vecer). Nikdy nenabidli prispevek na benzin. A tim, ze se u nas pokazde zdrzi na cca hodinu, nez odjizdeji na to letiste, nebo kdyz se vraci a prespavaji u nas, povazuji navstevy za vyrizene. Jindy k nam nejezdi. Mamka jezdi sama tak jednou-dvakrat do roka, vetsinou jen, kdyz ma pracovni cestu okolo. Tata zustava doma, i kdyz by mohl jet s ni. To ze nejezdi obvykle zduvodnuji tim, ze nemaji penize. My k nim jezdivame na vsechny narozeniny a svatky. Vanoce jsme dosud travili nastridacku u nich nebo u manzelovych rodicu.
Nerozumim tomu, proc k nam nejezdi a vymlouvaji se na penize. Nevim, co jim mam priste rict. Az zase budou chtit manzela vyuzit jen jako taxikare. Manzelovi to taky vadi, ale je to dobrak a tak vzdy souhlasi. Resil nekdo z vas neco podobneho?
Proc vas rodice nenavstevuji netusim, nikdo zvenku nevidi do vasich dlouhodobych vztahu. ale jezdite pravidelne vy k nim, asi jim to tak vyhovuje a treba je ani nenapadlo to resit. kdyz je vylozene pozvete, tak odmitnou?
a jinak vezt rodice JEDNOU za rok na letiste, kdyz je to hodina cesty, mi fakt neprijde jako taxikareni a nejaka obet ![]()
@Medvídek.Boo Odvezt rodice na letiste by pro me asi nebyl problem…stejne tak jim obcas zkontrolovat zaparkovane auto ![]()
Ohledne nocnich letu a manzelova vstavani v 6 rano…neni male dite, ne? To jednou za rok nevydrzi, ze se nevyspi? ![]()
Ja bych si teda od svych rodicu na benzin za odvoz nevzala, ale to asi zalezi na vasi financni situaci samozrejme…
Ohledne toho nejezdeni k vam…z uvodniho prispevku uplne nechapu, jestli se na penize jen vymlouvaji nebo je na tu cestu fakt nemaji?
Asi bych tolik neřešila to, že k vám nejezdí, záleží, jak to máte v rodině nastavené… K nám třeba moje máma taky tolik nejezdí, kdyby občas neměla cestu kolem, tak by k nám nejezdila už vůbec. Stejně tak tchýně, tchán, můj táta. Máme malý byt, takže se navštěvujeme tak, že spíš my jezdíme vždycky za rodinou.
Spíš bych řešila ty odvozy na letiště, chápu, že pro ně je lepší parkovat u vás, než na záchytném parkovišti, za prvé to stojí peníze a za druhé bych se asi bála krádeží atd. Ale taky chápu, že vám to vadí, když letí pozdě v noci.
Souhlasím s Ali-Ali, kdyby chtěli vozit 1-2× měsíčně taky bych je asi poslala do háje, ale 1× za rok to je nic, i když nic nedají na benzín. Jinak proč k vám nejezdí, no asi jim vyhovuje, že jezdíte vy k nim, oni jsou na svém území, někdy je to lenost, možná i to šetření, těžko říct.
Tak to já nechápu, že někomu může vadit odvézt rodiče jednou za rok hodinu na letiště. Fakt nechápu.
No mi to taky nepřijde jako žádná oběť, jednou do roka. peníze na benzín bych neřešila, je to prkotina. můj muž chodí do práce po 4 hod, spánku běžně. A pracuje hlavou.Moc to hrotíš, opravdu je ti zatěžko sponzorovat 1× do roku hodinovou cestu? Asi si velký šetřil, né?
Já chodila k babi 3× týdně vařit a pomáhat, střídali jsme se s dalšími příbuznými, to jsem měla 3 děti, malé,2 ve školce a třetí v kočáru 1,5 km pěšky sem a atam, a neubylo mě.
A proč k vám nechtějí? tak jim navrhni aby přijeli, pozvi je.
Přijde mi trošku divný se vidět jen když chcou hodit na letiště, ale je to hdně o úhlu pohledu… asi by to chtělo si promluvit, říct rodičům, že je tady rádi uvidíte víc krát, nebo než poletí ať přijedou na den dva navíc… a vymlouvat se na peníze a lítat někam mi přijde divný… jak kdyby vás ta cesta k nim nic nestála… ale je to fakt o tom jak to chceš brát, a pokud se to tobě/vám takto nelíbí, chce to říct i druhé straně, třeba to vidí jako, že jste spokojení všichni ![]()
Proč k vám nejezdí? Asi necítí moc vřelý vztah k někomu, komu leze na nervy jednou za rok odvést rodiče na letiště. Maminka se kvůli tobě nevyspala pár měsíců/let a vám je zatěžko jednou za rok nespat osm hodin.
Nikdy bych si od mamky nevzala za benzín ani korunu.
Děláš, jak kdybyste je měli vozit x do měsíce.
@radkka
Naprostý souhlas, bych se styděla o tom jenom mluvit…hodina cesty?? To je tak max. 100km. Mluvit o 200km, jednou za rok..rodiče tě nikam nevozili, když jsi byla malá??Já s dětma lítám pořád někde, snad mě taky jednou někam dovezou:)
Všem se tady nelíbí, že jedna hodina cesty na letiště nic není a že chození potom ráno do práce by měl její muž zvládnout. Dochází vám ale, že nevíte, jaký její muž je a jakou práci má? Může to být práce, při které když se člověk blbě vyspí, tak může ohrozit lidské životy.
Taky chápu, proč asi zakladatelce vadí vozit ty rodiče na letiště. Jde o to, že její rodiče za ní co je rok dlouhý nepřijedou, vymlouvají se (že nemají peníze, když co rok někam lítají?) a ani jí neřeknou, proč a co jim vadí.
@radkka píše:
Proč k vám nejezdí? Asi necítí moc vřelý vztah k někomu, komu leze na nervy jednou za rok odvést rodiče na letiště. Maminka se kvůli tobě nevyspala pár měsíců/let a vám je zatěžko jednou za rok nespat osm hodin.
Nikdy bych si od mamky nevzala za benzín ani korunu.
Děláš, jak kdybyste je měli vozit x do měsíce.
Přesně tak. Upřímně hanba by mne fackovala. Stačilo by si vzpomenout, kolikrát mne táta vezl v noci z diskotéky.
A chtít peníze za benzín, to mi přijde otřesné.
Neznáme situaci ve VAší rodině, jejich zdravotní stav, věk, každopádně jezdit přes celou republiku může být pro někoho náročné ![]()
Ať jezdí nebo nejezdí, tak odvézt je na letiště jednou za rok, to by měla být samozřejmost. A že manžel jde druhý den do práce, to je snad vtip. Nepochopila jsem, jestli máš děti, ale s dětmi se ti stane x krát, že nebudeš v noci spát ani minutu a ráno bude vstávat.
Příspěvek upraven 09.06.16 v 12:13
@Medvídek.Boo píše:
Hezke dopoledne, prisla jsem se vypovidat a snad pro radu.
O vikendu na rodinne oslave za mnou mamka prisla a zeptala se, jestli je muze muj muz, muze v tydnu odvest na letiste. Rekla jsem ji, proc se pta me, at se zepta jeho, ze nevim, jestli nema sluzebku a podobne. Citila se velice dotcena, moc se mnou pak ani nemluvila.
Na podzim minuleho roku taky chteli hodit na letiste a ja ji po telefonu odpovedela, ze ano, ale zeptala jsem se, zda by nemeli lepsi, kdyby parkovali na zachytnem parkovisti u letiste. Odpoved byla neco ve stylu: vam to vadi, vy nas u vas nechcete, ja nevim jak parkoviste funguji a pod. Zjistovala jsem ji ceny a podminky parkingu, ale pak jsem to vzdala a opet je vezl manzel.
Na vysvetlenou: Manzel je na letiste vozi kazdy rok minimalne jednou a to poslednich cca 6 let. Oni bydli pres celou republiku, dojedou autem k nam, tim usetri asi 80km oproti prime ceste na letiste. Auto nechaji u nas, my ho musime na parkovisti obcas prekontrolovat, manzel je vysazuje i vyzvedava na letisti (pres hodinu cesty), vetsinou jim to leti okolo pulnoci a manzel jde druhy den do prace (vstava v 6 rano, domu se dostane az vecer). Nikdy nenabidli prispevek na benzin. A tim, ze se u nas pokazde zdrzi na cca hodinu, nez odjizdeji na to letiste, nebo kdyz se vraci a prespavaji u nas, povazuji navstevy za vyrizene. Jindy k nam nejezdi. Mamka jezdi sama tak jednou-dvakrat do roka, vetsinou jen, kdyz ma pracovni cestu okolo. Tata zustava doma, i kdyz by mohl jet s ni. To ze nejezdi obvykle zduvodnuji tim, ze nemaji penize. My k nim jezdivame na vsechny narozeniny a svatky. Vanoce jsme dosud travili nastridacku u nich nebo u manzelovych rodicu.
Nerozumim tomu, proc k nam nejezdi a vymlouvaji se na penize. Nevim, co jim mam priste rict. Az zase budou chtit manzela vyuzit jen jako taxikare. Manzelovi to taky vadi, ale je to dobrak a tak vzdy souhlasi. Resil nekdo z vas neco podobneho?
Ještě ocituji, občas tyhle úvodní příspěvky jakýmsi zázrakem zmizí.
@Ali-Ali Rodice zveme neustale. Je to porad to same…Na jare:,,Nechcete prijet na vikend?„,,To je skoda, tento vikend ne, je pred vyplatou.“,,A co ten dalsi?„,,To se nam nehodi.“,,Tak popremyslejte, kdy se vam to bude hodit a dejte vedet.„,,Snad nekdy v lete.“ v lete: „Tak co, kdy byste chteli prijet? Mame volno tehdy, tehdy a tehdy.“ „Hm, to je skoda, ted nam to financne nevyjde, prijedeme snad nekdy na podzim.“…Rozhovor je vzdy velice podobny, staci dosadit spravne rocni obdobi…
Hodina cesty tam v dobrem provozu, hodina zpatky. Navic, kdyz manzel vyjizdi do Prahy v 6:30 a vraci se okolo 19h a pak musi tu cestu absolvovat znova…Projeto vic jak 100km. Ja bych si penize od nich nevzala, ale zarazi me, ze to nikdy ani nenabidli. Ani v dobe, kdy jsme na tom byli fakt financne hodne spatne. U nas v rodine je normalni, ze kdyz se na benzin prispiva. Kdyz jsme jako mali jezdivali s rodici za rodinou do ciziny, jezdivala s nama babicka, ktera bud na benzin prispivala, nebo cestu platila celou sama. Nemluve o tom, ze ode me si rodice nechali uhradit od mych 18ti snad kazdy prd…pardon za ten vyraz, ale je nejvystiznejsi
@jenny.fields píše:
Přesně tak. Upřímně hanba by mne fackovala. Stačilo by si vzpomenout, kolikrát mne táta vezl v noci z diskotéky.
A chtít peníze za benzín, to mi přijde otřesné.
Neznáme situaci ve VAší rodině, jejich zdravotní stav, věk, každopádně jezdit přes celou republiku může být pro někoho náročné
Ať jezdí nebo nejezdí, tak odvézt je na letiště jednou za rok, to by měla být samozřejmost. A že manžel jde druhý den do práce, to je snad vtip. Nepochopila jsem, jestli máš děti, ale s dětmi se ti stane x krát, že nebudeš v noci spát ani minutu a ráno bude vstávat.Příspěvek upraven 09.06.16 v 12:13
Ne asi
mamka by se pro nás rozkrájela a i kdyby ne, tak nás porodila, vychovala a živila tolik let, že bych se propadla hanbou tohle řešit.