Rodiče mě neberou vážně

Anonymní
21.5.25 11:34

Rodiče mě neberou vážně

Prosím o anonym, protože jde o citlivé téma rodiny. Jedná se o to, že rodiče neberou vážně, co jim říkám. Přišli za mnou s tím, že mají pozemek v okrajové a odlehlé části. O pozemek se nějakou dobu staralo zemědělské družstvo, ale od nějaké doby (byl tam určitý důvod, který nechci zmiňovat, mimo jiné je to i vlivem územního rozhodnutí) leží pozemek ladem. Pozemek je relativně dobře přístupný z cesty. Rodiče uvažovali, že by pozemek zkulturnili a udělali z něj zahradu. Pozemek není oplocený a rodiče o oplocení ani neuvažovali. Místo toho tam chtěli zřídit boudu jako zázemí pro sekačku a pracovní náčiní a také tam chtěli vysadit větší množství stromů. To jsem jim rozporoval, že pokud nebude pozemek oplocený a uzamčený, tak jim to akorát tak někdo rozkrade a stromy někdo vytrhá, protože je to v odlehlém a dobře přístupném místě, ale rodiče by tam stejně nechodili každý den.
Dál jsem to vypustil z hlavy. Už se pomalu schylovalo k realizaci, některé věci už se i nakoupily, ale pak jsme měli rodinnou oslavu, kde se o tomto záměru rodiče zmínili v rámci širší rodiny. Po této oslavě mi rodiče řekli, že záměr nakonec nebudou realizovat, protože na oslavě jim někdo ze širší rodiny řekl, že by jim to tam akorát někdo rozkradl.

To je jedna, modelová, situace, ale těch situací, kdy se za mnou přijdou poradit a pak si stejně dělají co chtějí, případě dají na radu někoho dalšího (ze širší rodiny nebo známého), je mnohem více. Často krát přijdou s tím, že něco (ne)budou dělat, protože jim to řekl někdo jiný, i když jsem jim před tím říkal to stejné, ale prakticky nikdy neřeknou, že dali na mou radu.
Asi si potřebuju trochu postěžovat, protože mě to v poslední době pěkně štve. Proč potom vůbec za mnou jdou a říkají mi, co chtějí dělat a když jim na to řeknu svůj názor, tak ho vlastně úplně ignorují?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
21.5.25 11:39
@Anonymní píše: Více

Příště až přijdou s prosbou o radu jednoduše odvěť, že na tvé rady stejně nikdy nedají, tak se nebudeš vysilovat a je to :nevim: Přijde mi to jako malichernost, ať si se svým majetkem dělají, co chtějí, i kdyby si ho nechali rozkrást, je to jejich blbost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.5.25 11:41

Btw lidé mají tendence ignorovat rady druhých v případě, že jsou zaprvé nevyžádané, zadruhé urputné a zatřetí podávané z pozice „já to vím nejlépe“. Tak se možná zamysli, jakým stylem komunikuješ :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
392
21.5.25 11:42

a tvůj věk? ne, že by to bylo podstatné, ale roli to hrát může. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.25 11:55

@- sedmikráska Více než 30. Rodiče jsou už v důchodu a jsou velmi aktivní a kreativní. Neustále vymýšlejí spoustu činností a aktivit, takže za mnou prostě chodí a komunikují, co chtějí dělat a realizovat.

• Citovat
  • Upravit
21390
21.5.25 11:56

Tak to nejsi jediný :mrgreen: A nejlepší je, když si jako rádce vezmou nějakého „chytráka“, který ti pak půjde důležitě předhazovat, že ty jsi na tu radu nepřišel. To je ještě vyšší level.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.25 11:57
@unuděná píše: Více

Takto určitě ne, je to v rámci běžné konverzace, žádný nátlak nebo nevyžádané rady to nejsou. Prostě přijdou, že chtějí něco realizovat, tak se prostě „radíme“, jak to chtějí ralizovat, co a jak (ne)chtějí. A často potom přijdou s tím, že něco budou dělat jinak, protože jim to poradil nějaký známý, kamarád,… I když jim říkám třeba to stejné.

• Citovat
  • Upravit
53190
21.5.25 11:59

Tak jim příště prostě neraď. Nevysiluj se, když to stejně neposlouchají, případně ti nedůvěřují a raději si to udělají podle sebe či někoho jiného. A já se svou držkou bych jim to prostě řekla. Hele mami, mě už nebaví to s vámi probírat, vždyť vy mě stejně neposloucháte a uděláte si to pak po svém, pojďme si radši pokecat o práci/počasí/co budeme dělat v létě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
21.5.25 12:10

Nepitvej se v tom! Ať si dělají co chtějí. Popřípadě vyzkoušet třeba smyšlenou příhodu někoho, koho neznají jako:
Jo, no, to udělejte! Akorát Fandovi z višně se stalo to a to a říkal, že… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1288
21.5.25 12:34

Jak kdybych slyšela manžela. Rodiče se ho zeptají na radu z jeho oboru, on na průzkumu stráví čas aby jim co nejlíp poradil, vykomunikuje to s nimi, oni to to odkejvou a za týden dojdou s něčím úplně jiným a horším, protože jim to řekl Béďa od vedle. :lol: Radu nemám, prostě to vypusť a neber si to osobně. Proč to dělají by ti řekli stejně jen oni a bůhví jestli sami ví… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68988
21.5.25 12:59

Tak buď rád, že jim ti známí poradí totéž, co ty. Jestli tu jde o dobrý pocit, žes na to přišel jako první, tak toho se bohužel nedočkas a nevěnuj tomu moc energie. Mojematka je vyšší level, ta si nechá poradit, pak řekne, že je to blbost, udělá si to po svém a když to dopadne blbě, hlasitě vykřikuje, že já ji to blbě poradila. Nebo něco dělá, chce po mně pomoct s krokem číslo 1 (stylem okamžitě odhod všecko, co děláš, a pojď mi pomoct), pak udělá dalších pět kroků a když to nedopadne, tak proto, že já to na začátku zkazila. Tuhle se všichni kolem chechtali, protože místo pomocí v prvním kroku jsem v klidu pokračovala ve své činnosti a jenom pronesla - promiň, nepomůžu, já bych to beztak zase zkazila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3800
21.5.25 13:00

Asi tě neberou tak úplně vážně a pořád v tobě vidí malého kluka. Nebo vidí, že tvoje vlastní projekty nejsou nijak úspěšné, tak se s tebou sice poradí, ale tím to končí. Nebo si tvoji radu chtějí ověřit ještě jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
21.5.25 13:49

Nijak bych to neřešila. V první řadě, když za mnou někdo přijde pro radu, neznamená to, že se ji musí řídit. Rozhodně nic takové neočekávám. Stejně tak, když se přijdu za někým poradit já. Vyslechnu, zvážím a udělám si dle sebe. Pravděpodobně když slyšeli stejný názor i od někoho jiného, začali o tom více přemýšlet, že by jim to mohl opravdu někdo vykrást/zničit. V druhé řadě je dobré ne jen říct, že tohle ne, protože něco, ale i druhou stránku věci. Jak ten pozemek tedy využit? Jaké by byly tvé představy? Protože kolikrát člověk udělá i to, co nepovažuje za TOP, ale stejně neví, co jiné by dělal. Lepší než nedělat nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.5.25 14:22

Ano, ať si dělají, co chtějí. Ale nejdříve se chtějí „poradit“, tak jim řeknu, že je dobré to oplotit a dát tam zámek, když tam chtějí nechávat nějaké věci jako je třeba sekačka nebo zahradní náčiní, jinak že to někdo ukradne. A dál to neřeším. I kdyby to tam postavili, uskladnili, je mi to jedno. Ale ať za mnou potom nechodí s tím, že se bavili támhle s Frantou a on jim dobře poradil, ať to nedělají. Chtějí znát můj názor, tak ji ho řeknu a oni potom přijdou s tím, že Franta jim dobře poradil, že dají na Frantu. A přitom Franta jim neřekl nic jiného, než já. Nikdy to neřeknou ve smyslu, že Franta měl stejný názor. Ne, oni řeknou Franta nám dobře poradil… Tohle mě štve.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.5.25 14:45

Tohle je přesně moje máma. Nikdy mě neposlechne, ale když jí to stejné řekne její bratr, tak to udělá podle něj. Nejhorší je, že problémy stejně pak řešíme my s mým manželem/dětmi.
Vnímám to tak, že mě bere jako dítě a svého bráchu jako určitou autoritu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová