Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Viděla jsem dokument o rodičích, co byli oba nevidomí a měli dvě děti. Pro mě to bylo nepochopitelné, když byli nevidomí oba, ale evidentně to zvládali dobře. Co poradit? Obavy jsou samozřejmě přirozené, ale pokud miminko opravdu chce, nesmí si připouštět, že to nezvládne. Jednoduše bych ji podpořila, pokud někde existuje nějaké centrum, kde by ji poradili, kontaktovala bych je a nebo přímo hledala konkrétně nějakou nevidomou maminku, ta poradí asi nejlépe.
Já si myslím, že by se měla zeptat spíš někoho s podobným handicapem. Mně napadá spousta praktických problematických věcí, ale už ne, jak je řešit.
Ale myslím si, že nevidomí běžně dětí mají, takže si asi umí poradit s tím, jak třeba uhlídat batole, aby s nepřizabilo, když ho nevidí atd..
Moje teta je nevidoma a zvlada vychovavat ted uz 2 pubertacky. Zalezi i na tom pokud ma pritele nebo manzela nebo treba rodice co vidi. Vim, ze tete v zacatcich hodne pomahala babicka, jeji maminka. Vlastne vsichni se snazili i jeji tchanovci. Jedine minus je, ze se tete ten zrak jeste zhorsil po porodech ackoli rodila obe cisarem. Na zacatku videla aspon obrysy, ted uz nic.
Ale ma holky co ji milujou a ackoli jsou podle jejich slov na zabiti obcas, nemenila by
Strasne ji obdivuju, ze to tak zvlada, ted uz bohuzel dva roky bez manzela. Takovy lide by zaslouzili metal, ze se nevzdavaji ikdyz maji urcity handicap. ![]()
@Misula.vdf píše:
Viděla jsem dokument o rodičích, co byli oba nevidomí a měli dvě děti. Pro mě to bylo nepochopitelné, když byli nevidomí oba, ale evidentně to zvládali dobře. Co poradit? Obavy jsou samozřejmě přirozené, ale pokud miminko opravdu chce, nesmí si připouštět, že to nezvládne. Jednoduše bych ji podpořila, pokud někde existuje nějaké centrum, kde by ji poradili, kontaktovala bych je a nebo přímo hledala konkrétně nějakou nevidomou maminku, ta poradí asi nejlépe.
Taky jsem viděla ten dokument a manželé se spolu vypravili i na túru s kočárkem a se starším na zádech. Jestli je to ten samý pár. V tom dokumnetu byl ještě neslyšící pár a žena na vozíku (manžel chodící a děti taky měli). Zvládali to všichni a dokonce ti nevidomí mně připadali dost šťastní a v poho.
@laicici píše:
Taky jsem viděla ten dokument a manželé se spolu vypravili i na túru s kočárkem a se starším na zádech. Jestli je to ten samý pár. V tom dokumnetu byl ještě neslyšící pár a žena na vozíku (manžel chodící a děti taky měli). Zvládali to všichni a dokonce ti nevidomí mně připadali dost šťastní a v poho.
To jsem přesně viděla ![]()
Ahojky všem, chtěla bych se optat zakladatelky, jak to s nevidomou kamarádkou dopadlo, zda má či bude mít vytoužené dítě? Já mohu ze své zkušennosti říci, že sem nevidomá a mám se zdravým partnerem, který je zaměstnaný, nyní již pětiletého synka, ano byli okamžiky, kdy sme řešili jak co udělat, ale myslím, že sme vše v pohodě zvládli a je nás takových hodně.. Musíme se naučit předvídat co by se mohlo stát a snažit se tomu už předem zabránit, hodně sil a radosti s dětma
@Misula.vdf Ten dokument se jmenuje Moji milovaní a je v archivu ČT.
Moje nevidomá kamarádka plánuje mimčo bojí se že to nezvládne.
Co jí mám poradit váš názor.