Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, nevíte někdo, jestli je teď od nového roku změna v rodičovském příspěvku? Já jsem na mateřské od října a na rodičovskou budu nastupovat od 1.5. a ještě jsem nevolila délku jestli na 3 nebo 4 roky. Malý se narodil 23.11. 2010. Poradí někdo, kdy žádat o ten rodičovský příspěvek, abych to neprošvihla, na 4 roky jít nechci. Kamarádka mi říkala, že je tam změna. Tak nevím nikde jsem nic nečetla ani neslyšela.
Každopádně žádat budeš chvilku před koncem mateřské, takže v dubnu ![]()
Holky děkuji moc hned jsem klidnější… Takže až se oteplí, zajdu si teda požádat ![]()
Ahojky holky,
prosím chtěla jsem se zeptat-beru teď do 9tého měsíce malé rodičovský příspěvek těch 7600kč..Po devátém měsíci se má snížit na 3800Kč.
Kdy a kde o něj mám zažádat?Nebo automaticky začne chodit složenka s nižším příspěvkem?
Díky
Ahoj,já si myslím že o ten nižší potom už asi přece nebudeš muset žádat…v tomto je náš ,,úžasný" stát VELICE pohotový aby se o to pečlivě postaral sám,a nedal jeden měsíc náhodou tu vyšší částku..Já tohle budu řešit a začínat s tím v listopadu,tak jsem na to teda pěkně zvědavá jak budou hrr s posláním peněz.. ![]()
Já právě nevím,někde jsem četla že před skončením těch 9ti měsíců se musí někde žádat znova.Ale taky mě to přijde blbé.Tak snad ještě někdo písne-mamin je tu dost:-)
proxa A chceš jít na 3 nebo 4 roky?? Podle mě pokud chceš jít na 4 roky, tak žádat nemusíš, automaticky Ti bude vyplácena nižší částka… Pokud chceš jít na 3 tak si musíš zažádat do konce 9. měsíce věku dítěte… Já to právě taky hledám a zjišťuji, bo mi známá tvrdila, že si musím o 3letou variantu zažádat do 21. týdne věku dítěte, ale to je jen na 2roky…
Prosím o radu:
1. S jakým časovým předstihem musím žádat o RP? Tzn. kolik dní mají na daném úřadě na vyřízení. Ráda bych, aby mi to po PPM navazovalo.
2. Budu v zaměstnání čerpat dovolenou mezi PPM a RP, do žádosti o RP mám tedy napsat termín po čerpání dovolené? Mám to počítat sama nebo mi to vypočítá mzdová účetní v práci?
3. Pokud přechod z PPM na RP bude třeba v polovině měsíce, vyplácí se z obojího poměrná část měsíce?
Díky za odpovědi ![]()
nejsem uplne odbornik, sama jsem zadala tento tyden:
1. Vetsinou se radi zajit si na socialku tak 2 tydny pred koncem materske. Nejzazsi termin si muzes nechat spocitat treba tady na kalkulacce: http://www.kurzy.cz/…y-prispevek/
2. RP je nezavisly na tvem prijmu, takze do zadosti jsem vyplnila zacatek nasledujici den po konci materske. V praci jsem si zaroven po skonceni materske zazadala o vybrani zbyle dovolene - ofiko ji budu jakoze cerpat, ale v realu mi ji vlastne proplati. Penizky navic se budou hodit
Mzdova ucetni v praci ti spocita jen castku za dovcu v praci, vyse RP nebo PPM jde mimo ni.
3. Myslim, ze asi jo. PPM mi konci 5.?(takze cekam od CSSZ jeste PPM za 5 dni v srpnu), RP zadam od 6. - pani na socialce jukla na muj formular, vzala kalkulacku a sama si neco spocetla a dopsala na ten formular = predpokladam, ze pomernou cast RP
Prosim o radu, za jakou zpětnou dobu se může žádat rodičovský příspěvek. Dcera vycestovala do zahraničí i s dítětem za svým manželem a od 11/2012 jí byl příspěvek pozastaven, kvůli nových formulářů, které se měly podat na úřadě. Bohužel je až v Mexicu a brzký přílet nebyl možný a tak jsme žádost nepodali. Bylo by možné vyřidit toto zpětně s nějakou její plnou mocí a co vše by bylo ještě k žádosti dodat. Děkuji za radu. Ptá se matky dcery.