Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Anonymní píše:
Letos jsem četla, že od roku 2011 o dva měsíce zkracují dobu na vyplácení zvýšeného rodičovského příspěvku. Tedy 19 měsíců bude částka 7 600 Kč a poté do 4 let věku dítěte 3800 Kč.
Tak já jsem tohle nikde nečetla.
A že ty změny docela sleduju, i když už se mně týkat nebudou.
Co vím, tak všichni na 4letém rodičáku budou dostávat těch 3800 od 9. měsíce dítěte. ![]()
http://finance.idnes.cz/…-/viteze.asp?…
Méně peněz u čtyřleté varianty
Někde se však ušetřit musí a jak to tak zatím vypadá, zkrátka přijdou rodiče, kteří zůstávají s dětmi doma nejdéle.
Celkově totiž dostanou od státu stejnou částku jako ti, kteří jsou na rodičovské jen dva roky. Místo 224 200 korun za celé období pak po změně obdrží jen 216 tisíc. Jestli to bude přesně tato suma, nebo 216 600 korun, které dostávají „dvouročáci“ v součtu nyní, ještě není rozhodnuto.
„Teprve začínáme vše propočítávat, výsledky by měly být známy do dvou týdnů,“ odpovídá mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová. Přesné instrukce zatím neexistují, ale nabízí se varianta, že snížený příspěvek ve výši 3 800 korun měsíčně budou rodiče dostávat přibližně o dva měsíce dříve než nyní.
Konkrétně by to mělo vypadat tak, že po mateřské budou do roka a půl věku dítěte dostávat 7 600 korun měsíčně a od 19. měsíce do čtyř let pak 3 800 korun každý měsíc.
Hm, tak to jsem zrovna nečetla, ale je to docela starej článek, v tý době ještě nebylo nic schválenýho, takže se všude šířily nepravdivý informace.
Třeba tady: http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?… , to je o měsíc mladší článek už o 19. měsících nic nepíšou.
Anonymní píše:
http://finance.idnes.cz/…-/viteze.asp?…Méně peněz u čtyřleté varianty
Někde se však ušetřit musí a jak to tak zatím vypadá, zkrátka přijdou rodiče, kteří zůstávají s dětmi doma nejdéle.
Celkově totiž dostanou od státu stejnou částku jako ti, kteří jsou na rodičovské jen dva roky. Místo 224 200 korun za celé období pak po změně obdrží jen 216 tisíc. Jestli to bude přesně tato suma, nebo 216 600 korun, které dostávají „dvouročáci“ v součtu nyní, ještě není rozhodnuto.
„Teprve začínáme vše propočítávat, výsledky by měly být známy do dvou týdnů,“ odpovídá mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová. Přesné instrukce zatím neexistují, ale nabízí se varianta, že snížený příspěvek ve výši 3 800 korun měsíčně budou rodiče dostávat přibližně o dva měsíce dříve než nyní.
Konkrétně by to mělo vypadat tak, že po mateřské budou do roka a půl věku dítěte dostávat 7 600 korun měsíčně a od 19. měsíce do čtyř let pak 3 800 korun každý měsíc.
Tak tahle varianta by mi až tak moc nevadila. Jsem pěstounka, a ikdyž jsem před pěstounstvím pracovala 10 let, stejně na výběr délky RP nemám nárok ![]()
No to by mě taky nevadilo. Jenže oni tu čtyřletou variantu asi znevýhodnili pro všechny. Tím pádem bude platit pouze 9 měsíců částka 7 600 Kč a do 4 let pak 3 800 Kč…
Marťulililinka píše:
No to by mě taky nevadilo. Jenže oni tu čtyřletou variantu asi znevýhodnili pro všechny. Tím pádem bude platit pouze 9 měsíců částka 7 600 Kč a do 4 let pak 3 800 Kč…
Tak to už mi vadí mnohem víc ![]()
Obnovuji tema - holky možná mi hrozí 4 letá varianta - jak to letos vychází finančně? A dá se třeba zpětně zažádat o změnu? Jde mi o to, že chlap mění práci 14dní před mým TP a kdyby se to pokazilo a k podpisu smlouvy nakonec nedošlo, tak přítel v den porodu nebude v zaměstnaneckém poměru… Ale měsíc na to si třeba práci najde - budu mít už smůlu?
@chs.jasmin myslim že jo, musí to být ke dni porodu třeba se vše stihne ![]()
A nevíte jaká je ta výše? Ono se snad prvních 10měsíců bere nějaká vyšší částka a ta pak padá? děkuji
@chs.jasmin
Mrkni se na net. Ty si počítáš kolik měsíců chceš být doma. Každý má balík 220000. ![]()
Ale nevím, jestli to budeš muset mít na 4 roky.
@chs.jasmin google
Pokud ani jednomu z rodičů nelze uvedený vyměřovací základ stanovit, náleží rodičovský příspěvek v pevných měsíčních částkách 7 600 Kč do konce 9. měsíce věku a následně ve výši 3 800 Kč do 4 let věku dítěte.
@blecha72 píše:
@chs.jasmin googlePokud ani jednomu z rodičů nelze uvedený vyměřovací základ stanovit, náleží rodičovský příspěvek v pevných měsíčních částkách 7 600 Kč do konce 9. měsíce věku a následně ve výši 3 800 Kč do 4 let věku dítěte.
To jsem právě ašla na rok 2014, takže se to asi nezměnilo. Dík ![]()
Ahojda holky, jen pro info, 9 měsíců 7600, zbytek 3800 - tj., když kluk měl v červnu 9 měsíců, tak v červenci ještě přijde 7600 a od srpna 3800? Pokud počítám správně, že jo?
Ahoj holky, chci se zeptat, zda nevíte přesně, jak to je od roku 2011 s vyplácením rodičovského příspěvku?????
Pokud vím letos 4 letá varianta byla na 21 měsíců částka 7600 Kč, poté 3800 Kč do čtyř let věku dítěte.
Letos jsem četla, že od roku 2011 o dva měsíce zkracují dobu na vyplácení zvýšeného rodičovského příspěvku. Tedy 19 měsíců bude částka 7 600 Kč a poté do 4 let věku dítěte 3800 Kč.
Nezaměstnaní, kteří budou mít automaticky čtyřletou variantu budou dostávat 9 měsíců částku 7600 Kč a poté 3800 Kč do čtyř let dítěte…
Takže byl podstatný rozdíl mezi nezaměstnanými a zaměstnanými, kteří si dobrovolně zvolili 4 letou variantu…
Nyní podle nových výpočtů ale už toto nikde nepíšou a píšou rovnou o 4 leté variantě pro všechny stejně nevýhodné a to 9 měsíců částka 7600 Kč, poté 3800 Kč do 4 let dítěte.
Tím pádem ta původní verze rozlišení zaměstnaný – nezaměstnaný padá????
Nevíte někdo, jak to tedy doopravdy bude?????