Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Poprebovala by som poradit ako je to s rodicovskym prispevkom na druhe dieta.
Mam 14mesacnu dcerku a cakame druhe miminko. Narodit sa ma 17.1.2007. Dcerka bude mat v tomto case 20 mesiacov.
Poberam na nu rodicovsky prispevok.
Mam narok na tento prispevok aj na druhe dieta? Alebo mi ostanerovnaka sume naobe deti a na rodicovsky mam narok iba v priprade ze je rozdiel medzi detmi 4 roky.
Davky poberam tu v CR (nakolko manzel pracuje, obaja sme rezidenti CR)
Mate niekto skusenost. Verim ze ano ![]()
Dik
Rodičovský příspěvek můžeš pobírat jen jeden bez ohledu na počet dětí mladších 4 let. On je to totiž příspěvek pro rodiče a ne pro dítě.
Ten příspěvek je pro rodiče a rodič se stará pořád jeden, ať má doma dítě jedno nebo tři…
Nicméně, to, že bude od ledna 7.000,– Kč považuju za luxus, který hned tak jinde nenajdeme, takže bych byla s kritikou sociální politiky státu opatrná - jiná otázka je, kde na to ten stát vezme a jestli taková forma pomoci je nejvhodnější…
Omlouvám se za kontraverzi, ale nedá mi to.
Ptala jsem se na sociálce a zatím to zvýšení na 7.600Kč od novýho roku schválený není!!!!!!!!!
Mám dvojčata a taky beru jeden příspěvek a nikde není zohledněný, že děti po sobě nemůžou nic dědit apod. takže ty náklady jsou o dost vyšší.
Jsem pro, aby byli rodiče dvojčat a vícečat zohledněný, ale jinak je to opravdu příspěvek pro rodiče, který nepracuje.
Ahojky,
souhlasím s Peťou, pokud bude od nového roku rodičovský příspěvek 7 000 Kč a více, je to luxus, který se v Evropě jen tak nevidí. Jsem za to ráda, ale zároveň se obávám všech možných dopadů na státní kasu a jiné sociální dopady, které si o to přímo říkají........
Jsem přesvědčená, že by mohla být nějaká jiná lépe cílená forma pomoci, ale to je jiná kapitola.
A se zohledněním rodičů dvojčat a vícerčat souhlasím, to bych byla asi sama proti sobě.
Jana
a já měla za to, že to schválený je - už to tu několikrát běželo a ještě jsem se kohosi ptala jestli jo a on říkal, že jo. Tak bych řekla že to na sociálce jen nevědí (normálka..)
Klaris
Klaris píše:
a já měla za to, že to schválený je - už to tu několikrát běželo a ještě jsem se kohosi ptala jestli jo a on říkal, že jo. Tak bych řekla že to na sociálce jen nevědí (normálka..)Klaris
Já mám také za to, že je to schválený:-)
//Podle zákona č.112/2006 Sb., kterým se mění některé zákony související s přijetím zákona o životním a existenčním minimu a zákona o pomoci v hmotné nouzi, se v části 14. mění zákon č.117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, takto:
§32 odst.1
Výše rodičovského příspěvku za kalendářní měsíc činí od 1. ledna do 31. prosince kalendářního roku částku odpovídající 40 % průměrné měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře dosažené podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu za kalendářní rok, který o 2 roky předchází kalendářnímu roku, v němž se rodičovský příspěvek poskytuje. Tuto částku vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ve Sbírce zákonů sdělením. Je-li rodičovský příspěvek vyplácen ke dni 31. prosince kalendářního roku a jeho výplata náleží i po tomto datu, upraví se výše rodičovského příspěvku od 1. ledna následujícího kalendářního roku podle věty první bez žádosti.
Výši rodičovského příspěvku upravuje zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, který byl novelizován shora citovaným zákonem č.112/2006 Sb., kterým se mění některé zákony související s přijetím zákona o životním a existenčním minimu a zákona o pomoci v hmotné nouzi. Touto novelou dochází s účinností od 1.1.2007 ke změně ve výpočtu rodičovského příspěvku, který má napříště činit 40% průměrné měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře dosažené podle zveřejněných údajů Českého statistického úřadu za kalendářní rok, který o 2 roky předchází kalendářnímu roku, v němž se rodičovský příspěvek poskytuje. Konkrétní výše rodičovského příspěvku tak bude od 1.1.2007 činit 7.612,–Kč (průměrná mzda byla dle ČSÚ v roce 2005 19.030,–Kč).//
čerpáno na www.aperio.cz
jo taky už jem to našla na stránkách www.mvcr.cz sbírka zákonů č.112
takže je to definitívo a na sociálce jsou BLBÍ!! (ani mě to nepřekvapuje..)
Klaris
Ahoj
Švagrová dělá na sociálce a když jsem se někdy během května pídila, jestli bude rodičák vyšší nebo ne, poslala mi tenhle odkaz http://www.zdenek-skromach.cz/index.php?… ![]()
Takže podle všeho vyšší rodičovský příspěvek od ledna bude ![]()
Souhlasím, na jednu stranu je to fajn, na druhou čekám, kde nám to vezmou a jestli to stačej splatit naše děti, nebo až jejich děti, či děti dětí dětí…celej ten sociální a vůbec systém stojí za starou bačkoru…
G
Ano souhlasím se zohledněním dvojčat a vícerčat, ale nesouhalsím s tím, že vyšší rodičák je luxus. Snad možná luxus z toho hlediska, že si o něco polepšíme, ale ty peníze stejně budeme „cpát“ do dětí. No ne? Snad každý druhý rodič chce svému dítěti založit nějaké spoření. Doporučuje se zakládat spoření na bydlení s tím, že pak se může dítěti koupit pěkný dětský pokojík a co dál? Takhle si budu moci dovolit platit dítěti spoření na bydlení a ještě mu spořit něcona studia. Já se prostě nemohu spoléhat na to, že až se má dcera bude vdávat, tak budu mít pro ní peníze hned na ruku. Bude třeba těm dětem pomoct
Také všichni víme, jak se pohybují ceny kočárků. Natálka bude potřebovat nový. Oblečení do tří let sice mám, ale je to většinou na lítačku a pěkný hadřík na dvouleté dítě třeba k dr. nebo na návštěvy taky není zrovna levná záležitost a nemůžeme zůstat pouze u jednoho. Když pomyslím na to, že se může kdykoliv něco vys…a manžel zůstane bez práce, tak je třeba mít taky nějakou rezervu, která se dá z toho také odkládatt. Nyní z manželova platu ne.
A to bych mohla pokračovat do nekonečna. Ještě mi někdo může oponovat, že jsme si tedy neměli „dělat“ miminko, ale to by byl trochu špatný argument.
Nechci tady výřit vody, pouze říkám svůj názor.