Rodičovský příspěvek na manžela
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
rodičovský příspěvek na manžela
Dobrý den,
tento měsíc mi končí mateřská a právě jsem v jednom kole s úřady ve věci rodičovského příspěvku. RP bych ráda zařídila na manžela - má dostatečný příjem a RP dokáže vybrat celkem rychle. Motivace k tomu je prostá - manžel má dostatečný příjem a peníze bychom rádi převedli na spoření apod. Ty peníze z RP nutně nepotřebujeme tak ať z toho aspoň jdou % v bance.
Holky na ÚP jsou ale z mé žádosti trochu nesvé a lámou rukama co s tím. Že prý budu přes 2 roky bez peněz a to nejde. Tomu argumentu ale moc nerozumím - vždyť je jedno zda mi stát bude posílat příspěvek a nebo si dle potřeby budu s penězi hospodařit sama. No zaměstnala jsem tam na 20min všechny 4 přepážky vášnivou poradou.
Mám doložený příjem z mzdovky manžela, dnes jsem byla na krajské SSZ pro nějaké razítko na výměr od manžela. To jediné mi holky na ÚP dokázali říct - že nemám.
No vzniklá situace a překvapenost na ÚP mne vyvedla z míry natolik až pochybuji zda jsem to celé správně pochopila.
1, Rodičovskou dovolenou mám přes zaměstnavatele na 3 roky (to jsem už se zaměstnavatelem řešila) - po dobu RD za mne stát odvádí soc. a zdrav. odvody - Je tak?
2, Po vybrání rodičovského příspěvku na mne nepřechází žádná povinnost se někam dál hlásit nebo si něco platit. RP a RD jsou dvě samostatné záležitosti (Na ÚP se slečna snažila říct že snad po vybrání RP musím na pojišťovnu ale jak říkám tak se tam spolu holky nedokázaly dohodnout co a jak tak nevím kolik je na tom pravdy)
Budu ráda za jakékoliv postřehy a zkušenosti.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nevím co dělaj za scény, rp si můžeš nastavit jak chceš, když to vybereš za rok, je to jenom tvoje volba. Do 3 let jsi na rodičovské dovolené, to za tebe musí platit pojištění. Kdyžtak na tom úřadě řekni, že chcete brzo další dítě a chceš rodicak vybrat rychle, kdyby se ženský moc divily, ale je to tvoje volba jakou částku si zvolíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Stát platí jen zdravotní. Jinak bych to udělala asi tak, že bych vybrala co nejvíc a pak si klidně nastavila 50 kč mesicne do těch 3 let a máš to vyřešeny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@EvelineCz Ano, je to tak, doporučuju se příště na UP moc nevybavovat a jen to vyplněné mrsknout na podatelnu, ušetříš si tím spoustu nervů ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja nechapu proč se vykecavas z babkama na pracaku o tom co budeš dělat s rodicakem. Nikde to nezmiňuj, doloz papíry a neřeš to.
- Citovat
- Upravit
Díky za rychlé reakce
@mackA159 - to víš že jsem jim tam nějak nevylívala srdíčko. Ale jak jsem předložila papíry a ona řekla - „To nejde“ - tak se strhla diskuse ![]()
@JancaS84 - stát platí jen zdravotní? sociálního pojištění jsem po dobu RD zproštěna a nebo po dobu RP? Protože ten váš fígl s 50kč na měsíc - to jsem už slyšela ale přišlo mi to absurdní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@EvelineCz píše:
@JancaS84 - stát platí jen zdravotní? sociálního pojištění jsem po dobu RD zproštěna a nebo po dobu RP? Protože ten váš fígl s 50kč na měsíc - to jsem už slyšela ale přišlo mi to absurdní.
Sociální se platí jen když máš výdělek nebo ŽL, jinak není povinné.
A ten fígl s 50kč není absurdní, někdy je hodně užitečný, třeba když máš ten ŽL, ale pro čistého zaměstnance je zcela zbytečný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Doloz to tam a vubec se s nima nevybavuj. Stejne i kdyz reknou cokoliv, tak maji 30.dnu na rozhodnuti a zaslou postou. Bud schvali nebo zamitnou. Ty baby za prepazkou jen daji do pocitace a tim to hasne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A není to pak tedy, že se ty dva roky bez sociálního nezapočítávají do důchodu? Nevím, jen mě to napadlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše:
A není to pak tedy, že se ty dva roky bez sociálního nezapočítávají do důchodu? Nevím, jen mě to napadlo.
do naroku na duchod se pocita pece o dite
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše:
Za osobu poborajici rp nikdo socialni neplatí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
do naroku na duchod se pocita pece o dite
Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@EvelineCz nechápu proč to tam s nima vůbec řešíš. Je jim po tom hovno.. evidentně byly celý paf, že někdo umí použít mozek při podávání žádostí. Dát papír, tady mě to vyrid jak chci já a zbytek neřeš a jít pryč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius No, evidentně taky ne úplně, když ji z tech asi 3 papiru, co je treba mit, jeden chybel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@EvelineCz
Takže: Rodičovský příspěvek bude opravdu lepší, abys měla napsaný na sebe, protože stát za tebe bude odvádět zdravotní pojištění. To je vázané na pobírání rodičovského příspěvku, ne na rodičovskou dovolenou. Abyste to mohli vybrat rychle, stačí doložit příjmy manžela, protože to funguje tak, že výše rodičovského příspěvku se odvíjí od příjmů jednoho z vás. Můžeš prostě doložit příjmy manžela ale rodičovský příspěvek mít napsaný na sebe. Jinak až dobereš rodičovský příspěvek, nebo pokud by ho probíral manžel, skutečně budeš muset na pojišťovnu ohlásit, že jsi osoba řádně a celodenně pečující o dítě mladší tuším sedmi let. Pokud tak neuděláš, stát za tebe skutečně platit zdravotní pojištění nebude, a to přes to, že jsi u svého zaměstnavatele vedená na rodičovské dovolené. Proto je jednodušší skutečně napsat rodičovský příspěvek na tebe, není důvod aby byl na manžela, když i na tebe jde napsat s výpočtem s jeho příjmy. Jestli jsem to nepopsala moc zmatečně..
- Citovat
- Upravit