Rodičovský příspěvek OSVČ 2015
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičovský příspěvek OSVČ 2015
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jestli někdo máte aktuální informace ohledně příspěvku Rodičkovského pro OSVČ??? pro 2015? - prý by to zase letos mělo být trochu jinak.
Jsem OSVČ a půjdu na mateřskou, vím, že nemám na mateřskou nárok nemám - neplatím si nemocenské pojištění podledních 270 dní za 2 roky.
Nicméně mě zajímá, když si nepřeruším OSVČ činnost, tak jestli mám nárok na rodičovský příspěvek a jestli i já si můžu zvolit z balíku dávek, dávky např. na 2 roky???
z Městské správy mě posílají na Úřad práce, tam zase na Městskou správu a nikdo nic neví.
Moc děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Allbii na mateřskou nepůjdeš, půjdeš na rodičák. Máš na něj nárok, ovšem automaticky dostaneš 4 letou variantu. Pokud Tvůj chlap splňuje podmínky, můžeš volit částku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se aha.. mně právě někdo říkal, že to už letos neplatí, že i já si můžu zvolit variantu.. to je totiž dost nefér
Můj muž také podniká a neplatí si nemocenskou..
Zároveň nebudu přerušovat OSVČ
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se toto mě zaujalo…jak splňuje podmínky? To jako nemůžeme mít dvouletou variantu?
díky za odpověď.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Allbii píše:
@martina.se aha.. mně právě někdo říkal, že to už letos neplatí, že i já si můžu zvolit variantu.. to je totiž dost neférMůj muž také podniká a neplatí si nemocenskou..
Co je na tom nefér, platit či neplatit si nemocenské je čistě tvoje rozhodnutí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Allbii píše:
@martina.se aha.. mně právě někdo říkal, že to už letos neplatí, že i já si můžu zvolit variantu.. to je totiž dost neférMůj muž také podniká a neplatí si nemocenskou..
né, pokud si chlap neplatí nemocenské, máš smůlu, dostaneš 4 roky, nemáte možnost volby. Já volila přes chlap, je v prac. poměru, takže to šlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
toto jsem našla
Pokud nevznikne nárok na mateřskou, může žena OSVČ začít ihned po narození dítěte pobírat rodičovský příspěvek. Platí zde ale méně výhodná pravidla než pro maminky, které podmínky pro čerpání mateřské splnily. Nemohou si zvolit dobu a rychlost čerpání rodičovského příspěvku, rovnou jsou zařazeny do nejpomalejší skupiny.
Tedy prvních devět měsíců je příspěvek 7.600 Kč měsíčně a dále až do čtyř let dítěte 3.800 Kč měsíčně. Celkem je tedy vyčerpaná částka rovna 216.600 Kč, přičemž pro ostatní je maximální výše příspěvku 220.000 Kč. Tedy o 3.400 Kč méně. Nicméně to zase tolik nebolí, více bolí to, že si OSVČ v takovém případě nemůže zvolit dobu, a tím i měsíční částku, čerpání.
V případě, že OSVČ nemocenskou platila a vznikl nárok na mateřskou, začne čerpat rodičovský příspěvek ihned po ní. Pro čerpání rodičovského příspěvku platí, že maximální výše celkového příspěvku je 220.000 Kč, ale na rozdíl od OSVČ bez nároku na mateřskou si může vybrat rychlost a dobu čerpání, samozřejmě také za určitých podmínek.
Strop pro měsíční příspěvek je 11.500 Kč a stát hlídá, aby rodičovský příspěvek nebyl vyšší, než předchozí výdělek. Pracuje se se stejným vyměřovacím základem jako u mateřské. To tedy znamená, že pokud OSVČ splnila podmínky pro mateřskou na základě nejnižší zálohy nemocenského pojištění 115 Kč měsíčně, bude zároveň i strop rodičovského příspěvku omezen na 7.600 Kč v souladu s vyměřovacím základem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Co je na tom nefér, platit či neplatit si nemocenské je čistě tvoje rozhodnutí.
To sice je.. proto je pochopitelné, že nemám nárok na mateřskou, což jako nefér neberu.. Jako nefér beru to, že je nějaký balíček na rodičkovské sociální dávky a že jen tím, že jsem OSVČ, odvádím také řádně daně a pojistné, tak mě šoupnou na 4 roky a tím vlastně přicházím o peníze ![]()
někdo může říct, že je to moje chyba, že to neplatím, to možná ano, ale já jsem za 8let podnikání nebyla nemocná a když mám chřipku na týden či 14 dní, tak si holt nevydělám ani žádné peníze, to mi fér přijde, nechápu ten rodičák
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liška2014 píše:
@martina.se toto mě zaujalo…jak splňuje podmínky? To jako nemůžeme mít dvouletou variantu?díky za odpověď..
podmínky jak ženská, navíc v den porodu musí být zaměstnaný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Allbii mmchdm, nechápu, co Ti přijde nefér. Neplatili jste si nemocenské, tak nemáš nárok. Na tom není nic nepochopitelného, je to Vaše volba. Já si ho taky neplatila, šla jsem rovnou na rodičák, ten dostávám dnem narození dítka. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
né, pokud si chlap neplatí nemocenské, máš smůlu, dostaneš 4 roky, nemáte možnost volby. Já volila přes chlap, je v prac. poměru, takže to šlo.
hmm. fakt na prd.. no jo no.. holt náš stát, co k tomu dodat
ať žije podpora drobných živnostníků ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Liška2014 Díky toto jsem našla také, ale chtěla jsem informace od někoho, kdo tomu rozumí a dokáže mi přesně říci jak to je.. informací na netu je totiž spousta..
tím samozřejmě děkuji za přípěvek, ale toto si na netu nejde každý
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
@Allbii mmchdm, nechápu, co Ti přijde nefér. Neplatili jste si nemocenské, tak nemáš nárok. Na tom není nic nepochopitelného, je to Vaše volba. Já si ho taky neplatila, šla jsem rovnou na rodičák, ten dostávám dnem narození dítka.
jak jsem psala výše, nepřijde mi nefér mateřská, neplatila jsem, tak nemám nárok.. přijde mi nefér ten rodičák, když je jednou nějaký balíček výplaty, mělo by to být pro všechny stejně, já do toho ještě studuji již 8 let podnikám, platím daně a pojištění a pak nemám stejný nárok
to mi vadí
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Allbii
v pohodě..no ale..z toho přeci vyplývá, jak to je…i když..ano, jsou tam ty,,podmínky,, ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit