Rodičovský příspěvek OSVČ 2015

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101764
14.1.15 14:03
@Allbii píše:
hmm. fakt na prd.. no jo no.. holt náš stát, co k tomu dodat :mrgreen: ať žije podpora drobných živnostníků :mrgreen:

Pořád je to tvoje rozhodnutí, pokud nejsi ochotná do toho těch cca 150,– měsíčně investovat, tak prostě nárok nemáš, zaměstnanci se rozhodnout nemohou, ty to pojištění prostě platit musí, proto pak nárok mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
@Allbii píše:
To sice je.. proto je pochopitelné, že nemám nárok na mateřskou, což jako nefér neberu.. Jako nefér beru to, že je nějaký balíček na rodičkovské sociální dávky a že jen tím, že jsem OSVČ, odvádím také řádně daně a pojistné, tak mě šoupnou na 4 roky a tím vlastně přicházím o peníze ;)
někdo může říct, že je to moje chyba, že to neplatím, to možná ano, ale já jsem za 8let podnikání nebyla nemocná a když mám chřipku na týden či 14 dní, tak si holt nevydělám ani žádné peníze, to mi fér přijde, nechápu ten rodičák

proč bys přicházela o peníze? Všichni máme 220 tis, jen jinak rozpočítané. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121

@Liška2014 tam ale nejsou všechny podmínky :) protože třeba kamarádka brala rodičák jako OSVČ před 3 lety a pokud si nepozastavila činnost, tak musela platit i soc + zdrav. což je uplně nahlavu, protože stát ti dá 3.800.. a ty mu zase zpět zaplatíš cca 4000 tis minimální dávky za soc+zdrav.. a i když vykážeš nulový příjem, tak ti tyto zaplacené dávky nevrátí, takže vlastně nedostaneš nic.. a prý to má být jinak, ale nevím jak, protože mi to ani na tom úřadě nejsou schopni říct a já bych se nerada dostala do situace, kdy dostávám jen 3.800, ale stejně musím platit soc+ zdrav..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.1.15 14:04
@Allbii píše:
hmm. fakt na prd.. no jo no.. holt náš stát, co k tomu dodat :mrgreen: ať žije podpora drobných živnostníků :mrgreen:

proč? to Ti přijde 150 kč měsíčně tak brutal? Měla sis to platit. Já nečekala, že dítě mít budu a když jsem to zjistila, byly důležitější věci, jak platit nemocenské. Ovšem nebrblam. Protože i nadále makam jako osvč, mám rodičák k dobru :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
14.1.15 14:05
@martina.se píše:
proč bys přicházela o peníze? Všichni máme 220 tis, jen jinak rozpočítané. :nevim:

přijdu o peníze pokud budu mít druhé dítě dříve.. nikdo mi to nedoplatí a s dávkou 3.800, si akorát tak můžu vrátit po půl roce do práce :mrgreen: ještě, že nejsem sama :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22288
14.1.15 14:05

@Allbii to máš pravdu..platit musíme :cert: hm…nebo si teda pozastavit činnost..ale to se nevyplatí..no, uvidíme, ještě mám čas, jsem 1 den po ET :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.1.15 14:06
@Liška2014 píše:
Pokud nevznikne nárok na mateřskou, může žena OSVČ začít ihned po narození dítěte pobírat rodičovský příspěvek. Platí zde ale méně výhodná pravidla než pro maminky, které podmínky pro čerpání mateřské splnily. Nemohou si zvolit dobu a rychlost čerpání rodičovského příspěvku, rovnou jsou zařazeny do nejpomalejší skupiny.

Tedy prvních devět měsíců je příspěvek 7.600 Kč měsíčně a dále až do čtyř let dítěte 3.800 Kč měsíčně. Celkem je tedy vyčerpaná částka rovna 216.600 Kč, přičemž pro ostatní je maximální výše příspěvku 220.000 Kč. Tedy o 3.400 Kč méně. Nicméně to zase tolik nebolí, více bolí to, že si OSVČ v takovém případě nemůže zvolit dobu, a tím i měsíční částku, čerpání.

V případě, že OSVČ nemocenskou platila a vznikl nárok na mateřskou, začne čerpat rodičovský příspěvek ihned po ní. Pro čerpání rodičovského příspěvku platí, že maximální výše celkového příspěvku je 220.000 Kč, ale na rozdíl od OSVČ bez nároku na mateřskou si může vybrat rychlost a dobu čerpání, samozřejmě také za určitých podmínek.

Strop pro měsíční příspěvek je 11.500 Kč a stát hlídá, aby rodičovský příspěvek nebyl vyšší, než předchozí výdělek. Pracuje se se stejným vyměřovacím základem jako u mateřské. To tedy znamená, že pokud OSVČ splnila podmínky pro mateřskou na základě nejnižší zálohy nemocenského pojištění 115 Kč měsíčně, bude zároveň i strop rodičovského příspěvku omezen na 7.600 Kč v souladu s vyměřovacím základem.

tohle, co jsi našla, je staré jak jeruzalém a neaktuální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
14.1.15 14:06
@martina.se píše:
proč? to Ti přijde 150 kč měsíčně tak brutal? Měla sis to platit. Já nečekala, že dítě mít budu a když jsem to zjistila, byly důležitější věci, jak platit nemocenské. Ovšem nebrblam. Protože i nadále makam jako osvč, mám rodičák k dobru :nevim:

To mi nepřijde, ale já prostě nikdy nebyla nemocná, tak mi to přijde zbytečné ;) stejně je to jen kvůli té mateřské, s minimální dávkou mě stejně šoupnou na 4letou variantu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.1.15 14:07
@Allbii píše:
přijdu o peníze pokud budu mít druhé dítě dříve.. nikdo mi to nedoplatí a s dávkou 3.800, si akorát tak můžu vrátit po půl roce do práce :mrgreen: ještě, že nejsem sama :mrgreen:

jo, tohle je pravda.. ale tak můžeš si platit nemocenské a půjdeš na mateřskou, že :mrgreen: tohle chce mít promyšleno. Kor jestliže jsou oba osvč. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121

@Liška2014 no já jsem snad někde slyšela, že by prý stačilo si dát jen vedlejší činnost, ale na úřadě nic nevědí :think: no zítra se tam chystám znovu :roll: pracovat sice nebudu, ale chodí mi pasivní příjem, ale ten nebude takový, aby se mi vyplatilo platit i soc+zdrav :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
@Allbii píše:
To mi nepřijde, ale já prostě nikdy nebyla nemocná, tak mi to přijde zbytečné ;) stejně je to jen kvůli té mateřské, s minimální dávkou mě stejně šoupnou na 4letou variantu ;)

nešoupnou, můžeš si zvolit 3 letou variantu. Na to výše placení nemocenské nemá vliv. Jinak je to fakt každého volba, neplatíš, neremcej :mrgreen: mám to taky tak, prostě o tom vím, hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
14.1.15 14:08
@Allbii píše:
To mi nepřijde, ale já prostě nikdy nebyla nemocná, tak mi to přijde zbytečné ;) stejně je to jen kvůli té mateřské, s minimální dávkou mě stejně šoupnou na 4letou variantu ;)

S minimální dávkou bys mohla brát RP až 7600, rodičák a jeho výše je také navázaný na nemocenskou, resp. mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.1.15 14:08
@Allbii píše:
@Liška2014 no já jsem snad někde slyšela, že by prý stačilo si dát jen vedlejší činnost, ale na úřadě nic nevědí :think: no zítra se tam chystám znovu :roll: pracovat sice nebudu, ale chodí mi pasivní příjem, ale ten nebude takový, aby se mi vyplatilo platit i soc+zdrav :(

dej si to na vedlejšku, při rd neplatíš nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
14.1.15 14:09

@martina.se to jsem věděla, že nemusím jít na mateřskou, proto jsem to neplatila, ale pořád mi na úřadě říkali, že si to platit nemusím, že pak budu dostávat rodičák a že mám balíček a můžu si zvolit, teď zjišťuji, že to pravda není, takže můžu akorát tak poděkovat paní na úřadě, že je totálně blbá :mrgreen: nicméně mi to nikdo za to neproplatí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
14.1.15 14:10
@martina.se píše:
nešoupnou, můžeš si zvolit 3 letou variantu. Na to výše placení nemocenské nemá vliv. Jinak je to fakt každého volba, neplatíš, neremcej :mrgreen: mám to taky tak, prostě o tom vím, hotovo.

jak to myslíš, že nemá vliv? takže pokud si neplatím, tak můžu mít alespoň 3letou variantu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat