Rodičovský příspěvek OSVČ 2015
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Velu21 Pokud si platíš nemocenské od 3 měsíce, tak by ti měl vyjít nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem a šestinedělím a díky tomu budeš moct volit i rodičák do 7600,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@Velu21 Pokud si platíš nemocenské od 3 měsíce, tak by ti měl vyjít nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem a šestinedělím a díky tomu budeš moct volit i rodičák do 7600,–
Tak uvidim no… snad ano.. dekuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Velu21 Akorát na tu neschopenku musíš myslím nastoupit - nastupuje se 6 týdnů před TP, ale ze zdravotních důvodů můžeš jít na neschopenku i dřív a pak plynule přejdeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mohla bych se prosím jen zeptat, zda náhodou nevíte, z čeho vyplývá, že na tu neschopenku je třeba nastoupit, aby pak OSVČ měla možnost volby výše rodičovského příspěvku? Nikde jsem to zatím jako podmínku nedohledala, mělo by stačit splněné kritérium 3 měsíční účasti na NP a výše vyměřovacího základu, ale ty předpisy jsou tak složitý :/
Termín porodu mám na konci dubna. podala jsem si přihlášku k nemocenskému pojištění teď v lednu (vím že dost pozdě), ale pokud nebudu rodit nějak o moc dříve, tak bych měla před porodem mít splněny 3 měsíce (ne tedy kalendářní) účasti na nemocenském pojištění. Ale už bych rozhodně nestihla 6 týdnů před porodem nastoupit na nemocenskou, ideálně bych na ni ani moc nastupovat nechtěla. Tj. nevíte prosím někdo, zda i bez nástupu na 6 týdenní nemocenskou bych si mohla volit výši RP?
Předem díky:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nersica Tak s tímhle bohužel neporadím, to fakt netuším jaký je „správný“ výklad ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1
Ahoj, prosím o radu. Manžel od 30.4.2016 spousty let jako zaměstnanec platil standardně sociální/zdravotní. Od 1.5.2016 je OSVČ a neplatí si dobrovolné nemocenské, platí minimální sociální pojištění. Já bez zaměstnání s dcerou na MD a aktuálně těhotná ve 3 měsíci.
Moje otázky:
- Pokud by si manžel jako OSVČ začne platit dobrovolně nemocenské, můžeme si na základě jeho plateb sociální/nemocenské zvolit výši rodičáku?
- Pokud si výši rodičáku můžeme zvolit, kolik si musí platit na to nemocenské aby jsme mohli mít maximum rodičáku, tj. 11 500 Kč.
Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@denisazoe píše:
@j.a.n.i1
Ahoj, prosím o radu. Manžel od 30.4.2016 spousty let jako zaměstnanec platil standardně sociální/zdravotní. Od 1.5.2016 je OSVČ a neplatí si dobrovolné nemocenské, platí minimální sociální pojištění. Já bez zaměstnání s dcerou na MD a aktuálně těhotná ve 3 měsíci.
Moje otázky:
- Pokud by si manžel jako OSVČ začne platit dobrovolně nemocenské, můžeme si na základě jeho plateb sociální/nemocenské zvolit výši rodičáku?
- Pokud si výši rodičáku můžeme zvolit, kolik si musí platit na to nemocenské aby jsme mohli mít maximum rodičáku, tj. 11 500 Kč.
Děkuji
Abyste mohla volit výši RP, musíte mít nárok na PPM. Manžel by musel mít nem. placené 270 kal. dnů za poslední 2 roky, z toho 180 dnů v období jednoho roku před nástupem na PPM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Před časem jsem tu řešila, zda mám jako OSVČ, která si před otěhotněním neplatila nemocenské pojištění a tudíž jí - vzhledem k potřebné době pojištění - nevznikne nárok na PPM, nějakou šanci zvolit si výši a dobu pobírání rodičovského příspěvku tak, aby nebyla automaticky 4 letá varianta (vznik nároku přes partnera neřeším). Nakonec jsem došla k tomu, že ano, a už to mám i ověřené v praxi, tak třeba to někomu pomůže.
Pro možnost volby výše a doby pobírání RP je třeba se po zjištění těhotenství přihlásit k nemocenskému pojištění, musí to být minimálně 3 měsíce před (skutečným) termínem porodu. Pokud účast na NP trvala před porodem nejméně tři měsíce, lze pak určit denní vyměřovací základ ke dni porodu. Nejdříve 6 týdnů před porodem nastoupí OSVČ na nemocenskou (já nastoupila 14 dní před), nemocenskou lze po porodu ukončit kdykoliv, max. 6 týdnů po porodu, OSVČ normálně čerpá nemocenské (jde o dávku nemocenského v souvislosti s porodem). Po skončení nemocenské pobočka ČSSZ vyplní potvrzení o výši dávky nemocenského včetně vyměřovacího základu, tento formulář je pak přílohou žádosti o rodičovský příspěvek.
Já si platila nemocenské cca 450 Kč měsíčně, což mi postačilo na dosažení max. výše RP 11,500 Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky asi cca za 9 tydnu nastupuji na rodicak.na materskou nechci pac mi vypocitali nejakych 2800kc na tech 7 mesicu.tak se tedy ptam.muj cisty prijem jako osvc dela cca 11500kc a platim nemocenskou 3roky castka 150kc.mam narok na 3letou variantu rodicaku? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsem OSVČ, na rodičovské jsem od prosince 2015.. mám maximální možnou výši na tuším 18měsíců-je to 11.400,– nebo nějak tak.. pokud máš jako OSVČ nadstandartní příjmy, můžeš si vybírat..pokud to šudlíš tak, abys měla co nejnižší daň, co nejmenší příjmy, pak dostaneš 4letou variantu…prý je to proto, že když je někdo zvyklý na vysoký příjem, umí s penězi hospodařit..ale pokud je někdo zvyklý na minimální mzdu a pak by dostal maximální částku, že by to rozfofroval, protože by měl pocit, že si může vyskakovat, že má hromadu peněz najednou-to mi řekla paní z pracáku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andys123 Ano, nárok máš, ale nějak nechápu proč zbytečně odmítat cca 2é tis. mateřské…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo ja vim, ale proste tech 2800kc je malo.sice neco nasetreno mam ale nechci to hned utratit. navic mam v planu byt doma 2 roky a kousek a jit do prace jako se sinem. navic asi po porodu jsk to pujde chci hned obcas pravovat a to s materskou nejde
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dotaz cchi sinim přivydělat na rodičáku
Jestli můžu se vetřít do konverzace a co třeba prodej výrobků ze zahraničí taky, musím mít EET? Přemýšlím o tom že bych prodávala zboží a jak je to se živnosti jsem na rodičáku a budu si zařizovat ŽL do kolika peněz si můžu přivydělat abych neplatila soc. a zdr. Pojištění?
Je nějaká hranice pro EET od kolika peněz musím mít EET?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit