Rodičovský příspěvek s druhým dítětem
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
rodičovský příspěvek s druhým dítětem
Ahoj všichni,
potřebovala bych info jak je to s pobíráním rodičovského příspěvku na další dítě. Rodičovský příspěvek, který teď pobírám na syna, mi bude končit v červenci 2014. Když se mi do té doby narodí další miminko, přejdu na další pobírání rodičovského příspěvku? Jak je to dál? Zaměstnaná nejsem, měla jsem smlouvu na dobu určitou a ta mi skončila měsíc po porodu syna.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ano, ve chvíli kdy se narodí druhé mimčo, tak se tím stopne aktuální rodičák a pořádáš si o nový na nejmladší dítko.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Nestopne, musí si ho zrušit sama - ať to zakladatelka blbě nepochopí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Ano, ve chvíli kdy se narodí druhé mimčo, tak se tím stopne aktuální rodičák a pořádáš si o nový na nejmladší dítko.
a když se nenarodí, ale v době skončení rodičáku na první budu těhotná (zaměstnaná nebudu), tak pak mám vůbec na něco nárok?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pipet píše:
@j.a.n.i1 Nestopne, musí si ho zrušit sama - ať to zakladatelka blbě nepochopí…
Pokud mezitím není mateřská, tak to problém není, žádostí o nový rodičák se ten předchozí stopne a UP si to přeúčtuje, je to přímo v zákoně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@boleslavačka píše:
a když se nenarodí, ale v době skončení rodičáku na první budu těhotná (zaměstnaná nebudu), tak pak mám vůbec na něco nárok?
Ne, respektive můžeš se registrovat na UP a hledat si práci jako každý jiný a měla bys nárok i na nějakou (malou) podporu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Ne, respektive můžeš se registrovat na UP a hledat si práci jako každý jiný a měla bys nárok i na nějakou (malou) podporu.
Takže když se „nestihne“ narodit do skončení prvního rodičáku, tak jsem bez prostředků…
Těžko mě někdo dá práci v těhotenství…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, přesně takhle to mám já. Beru rodičák a jsem těhotná. Smlouva mi skončila, takže nárok na mateřskou nemám
. Jedině mi někdo radil založit si živnosťák a platit si zdravotní+sociální a nemocenskou. Tak to musím ještě vyzjistit.
Holky a když se mi ten rodičák stopne, co se stane s těma zbylýma penězma?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Maneli Ad peníze, nic, propadnou…
Ad ŽL, na mateřskou už nárok nezískáš, ta doba je (úmyslně) tak dlouhá, aby to nešlo stihnout pokud už si těhotná. Stihla bys pouze nárok na nemocenskou, ale je otázka, zda se to vyplatí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co kdyby nastoupil na mateřskou s druhým mimčem manžel? Ten by teda normálně pracoval, ale pobíral by mateřskou a pak rodičovský příspěvek. Jde to takhle vůbec? Já bych se musela teda nahlásit na ÚP i když bych o děti pečovala já?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můžu se připojit k dotazu?:-) mě mateřská končí teď v říjnu (měla jsme dvou letou variantu), v práci co jsme byla jsem skončila - taky jsme měla na dobu určitou, ale teď jsme nastoupila do práce, kde mám hodně zkrácený úvazek a pobírám cca 4000 Kč měsíčně, takže skoro nic… jak se mi to potom bude počítat? tak jak u prvního? rodičovsky příspěvek 6-8 týdnů před porodem z platu a pak nastoupím na mateřskou? takže skoro půl roku budu žít s minimem? děkuji za odpověď možná s tím máte někdo zkušenost…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tessy no tak mám si vybrat 220 tis. tak je prostě chci, ne?! A vzhledem k tomu, že teď jsem teda nezaměstananá, tak při druhym dítku dostanu těch 3500,– nebo kolik to je? A z toho mám jako koupit na dvě děti co? Mě to příjdde nelogický. 220 tis pro jedno dítě, 220 tis pro druhý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Maneli Je to prostě tak. Já jsem šla na novou mateřskou v 16m staršího, takže jsem státu ušetřila cca 90tis Kč. Tentokrát si to naštěstí vyberu všechno
A co se týká tebe, tak o rodičák si může požádat manžel, pokud má větší příjem a můžeš brát klidně i víc než těch 3,5tis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit