Rodičovský příspěvek s druhým dítětem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101910
24.10.12 20:09
@Maneli píše:
@tessy no tak mám si vybrat 220 tis. tak je prostě chci, ne?! A vzhledem k tomu, že teď jsem teda nezaměstananá, tak při druhym dítku dostanu těch 3500,– nebo kolik to je? A z toho mám jako koupit na dvě děti co? Mě to příjdde nelogický. 220 tis pro jedno dítě, 220 tis pro druhý.

Přečti si ten zákon a pak si stěžuj… prostě když se dítko narodí tak brzo, že 220 000,–vybrat nestihneš, tak prostě nestihneš.
A souhlas @MisaHanuska pokud partnerovi nárok na mateřskou vznikne, tak můžeš volit výši rodičáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
24.10.12 20:10
@boleslavačka píše:
A co kdyby nastoupil na mateřskou s druhým mimčem manžel? Ten by teda normálně pracoval, ale pobíral by mateřskou a pak rodičovský příspěvek. Jde to takhle vůbec? Já bych se musela teda nahlásit na ÚP i když bych o děti pečovala já?

Při mateřské nemůže normálně pracovat, to nejde… nesmí na svoji smlouvu pracovat, stejně jako nemůžeš ve své práci pracovat při nemocenské…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
24.10.12 20:12
@Alice82 píše:
Můžu se připojit k dotazu?:-) mě mateřská končí teď v říjnu (měla jsme dvou letou variantu), v práci co jsme byla jsem skončila - taky jsme měla na dobu určitou, ale teď jsme nastoupila do práce, kde mám hodně zkrácený úvazek a pobírám cca 4000 Kč měsíčně, takže skoro nic… jak se mi to potom bude počítat? tak jak u prvního? rodičovsky příspěvek 6-8 týdnů před porodem z platu a pak nastoupím na mateřskou? takže skoro půl roku budu žít s minimem? děkuji za odpověď možná s tím máte někdo zkušenost…

No, sice to máš obráceně, to co se počítá z platu je mateřská a pak teprve to další je rodičák, ale jinak ano. Nebo tedy hned po porodu si můžeš o ten rodičák požádat a pak bys brala mateřskou a část rodičáku (doplatek do zvolené částky), ale už si tím čerpáš těch 220 000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.10.12 20:58
@j.a.n.i1 píše:
Při mateřské nemůže normálně pracovat, to nejde… nesmí na svoji smlouvu pracovat, stejně jako nemůžeš ve své práci pracovat při nemocenské…

To je vlastně pravda, to mi nedošlo. ale rodičovský příspěvek by mohl brát od narození manžel ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
24.10.12 21:04

@boleslavačka A k čemu by to bylo dobré? Pokud má nárok manžel na mateřskou, tak přímo ty můžeš volit výši rodičáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3941
24.10.12 21:50

A šlo by, že já bych si nechala ten první rodičák a přítel měl ten druhej? Není zaměstnanaej, dělá na ŽL?

@j.a.n.i1 tak příjdu nejspíš o 100 tis., tak si teda stěžuju :lol:. Prostě mi to nepříjde fér, no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
24.10.12 22:49

@Maneli Ne, nejde, rodičák se dá pobírat pouze na nejmladší dítko v rodině…
A nenaděláš nic, svět není fér… co mají říkat maminky dvojčat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3941
24.10.12 22:54

@j.a.n.i1 hmm, je to hrůza. Tak dík za info.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.12 08:55
@j.a.n.i1 píše:
@boleslavačka A k čemu by to bylo dobré? Pokud má nárok manžel na mateřskou, tak přímo ty můžeš volit výši rodičáku.

jde mi o to, abych nezůstala bez prostředků, když mi skončí první rodičák a mimčo by se narodilo třeba 1/2 roku potom. Tak jak to vyřešit, abychom něco dostali. Takže stejně v tom mám hokej, jak tedy postupovat? Manžel potom může žádat o rodičák? a já pak půjdu na ÚP?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
25.10.12 09:09

@boleslavačka Já nějak nechápu na co se ptáš… na rodičák je nárok až od porodu dalšího dítěte, tak co by mělo za význam, kdyby o něj žádal manžel… ty se můžeš na toho půl roku nahlásit na UP a 5 měsíců bys měla nárok na podporu, zpočátku cca 3500,– pak nějaké necelé 3000,– a poslední měsíc asi 2500,–, pokud bys tam byla déle, tak už na nic dalšího až do porodu árok nemáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.12 09:34
@j.a.n.i1 píše:
@boleslavačka Já nějak nechápu na co se ptáš… na rodičák je nárok až od porodu dalšího dítěte, tak co by mělo za význam, kdyby o něj žádal manžel… ty se můžeš na toho půl roku nahlásit na UP a 5 měsíců bys měla nárok na podporu, zpočátku cca 3500,– pak nějaké necelé 3000,– a poslední měsíc asi 2500,–, pokud bys tam byla déle, tak už na nic dalšího až do porodu árok nemáš.

a pak mám nárok na rodičák, i když jsem nebyla těch 270dní nemocensky pojištěná a byla jsem na pracáku? Podle mě na něj nárok mít nebudu, proto si myslím, že by pak asi měl žádat manžel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101910
25.10.12 10:08

@boleslavačka Nárok na rodičák má každý, odpracovanou dobou je podmíněn pouze nárok na mateřskou a tu mít nárok nebudeš. Akorát ty sama by sis nemohla volit jaký rodičák chceš, dostala bys 4 letý, ale pro výběr stačí, pokud se doloží, že manželovi nárok na mateřskou vznikl, nemusí žádat přímo on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.12 11:00

OK, tak jsme se k tomu dopracovali. Každopádně díky za info, už můžu být o něco klidnější :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
25.10.12 12:40
@Maneli píše:
@tessy no tak mám si vybrat 220 tis. tak je prostě chci, ne?! A vzhledem k tomu, že teď jsem teda nezaměstananá, tak při druhym dítku dostanu těch 3500,– nebo kolik to je? A z toho mám jako koupit na dvě děti co? Mě to příjdde nelogický. 220 tis pro jedno dítě, 220 tis pro druhý.

No tak to prostě nefunguje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3941
25.10.12 13:08

@tessy no jo, já už se nedivim ničemu :cert:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat