Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Před dvěma lety se nám s manželem naskytla příležitost postavit si vlastní domeček. Samozřejmně jsme se s nadšením a obrovským nasazením do toho pustili. Začali jsme stavět na pozemku který nám darovala tchýně. Vedle nás stojí dům manželova dědy, a naproti nám dům jeho tety. Říkali jsme si, že alespoň nebudem muset řešit spory s protivnými sousedy. Jenže minulé léto se k dědovi nastěhovala další teta s manželem. A problémy začaly. Teta nějak nechápe, že tu o ni nestojíme. Nebyl den, aby tu nebyla. Navíc ten jejich blbí nevychovaný pes. Pořád ho sem brala , a on mi během měsíce zničil celou zahradu. Nebyla kytička a ni stromeček, který by nám nespálil. Nějak po do dobrém nešlo, tak jsme si pořídili vlastního psa. Fenku samozřejmně, protože zahrádka je moje radost. Když už to vypadalo že bude klid a teta se zmůže na jednu dvě návštěvy týdně(bez psa), tak se rozhodl bratránek že si hned vedle baráku dědy postaví s přítelkyní taky domek. Takže místo tety mi sem začala lést jeho přítelkyně. Seděla tady u nás na zahrdadě deně celé léto. A aby toho nebylo málo, tak i s jejím tříletým synem, který se umí jen prát a nadávat. Moje nervy to už přestávají zvládat.Do toho teta od naproti se zbláznila. A nemyslím to jen tak řečnicky. Před lety byla na psychyatrii. Jenže teď přestala brát léky, a začala pít. Není den aby se tu s někým nepohádala.
Denně usínám s myšlenkou jak docílit toho, aby tu byl alespoň jeden den klid. Dneska bych snad raději náš vysněný domeček vymněnila za byt v paneláku, a radědi bych řešila spory,jako kdo nevytřel chotbu.
Jo, a abych nezapomněla, tak se sem příští léto chystají usadit také manželovi rodiče.
Neumím si představit, jak dlouho to ještě vydržím. ![]()
Stejně tak, jako jste si postavili na darovaném pozemky dům vy, si můžou postavit i ostaní příbuzní - s tím nic neuděláš a nevidím na tom nic špatného.
To, že tě otravuje jejich ( na můj vkus) nesnesitelná přítomnost u tebe, je jiná a musíš to zatrhnout.
Už jsi se pokoušela naznačovat - není mi dobře, dnes nemám čas, chci odjet atd.
![]()
Nebo jsi dokonce řekla na rovinu, že nejsi na návštěvy , ani ty příbuzenské a budeš přijímat jen ty vysloveně zvané??
Udělej to co nejdříve..
ps. jinak koukám, že jste pěkně rozvinutá rodina - takhle pohromadě na jednom místě, no potěš koště..
![]()
Hmmm, tak taková rodinné satelitní městečko, to musí být teda nářez. Nezávidím. A co prodat domek a postavit si někde jiný? Pokud se totiž neodstěhujete, budeš muset rodinu skousnout.
Tak debilní nevhodné návštěvy může zakladatelka řešit i kdyby se přestěhovala na druhý konec republiky. To by byla škoda domek kvůli tomu prodávat. Chce to trochu asertivity a slušně návštěvy zatrhnout. Se mi to kecá, viď ![]()
Jestli tedy nemáš sílu takhle narovinu, je třeba se uchýlit k nějaké lsti, ale to se taky může vymstít. Já třeba rozhlásila mezi kámoškama, že mám doma bordel a že uklízet kvůli nim budu jen když se ptřičně dopředu ohlásí a ony to maj zrovna tak, jenže u příbuzných můžeš být za špindíru a můžou pomlouvat…
Mě nevadí že tu staví, to nikomu neberu. Jen si myslím že by si měl každý uvědomit že máme své starosti a svoji práci, a že časté návštěvy proto, že oni se nudí, jsou nevhodné. Já tam nikomu taky nelezu bez pozvání nebo předem bez ohlášení. Jinak samozřejmně proti tomu že tu bydlí nebo staví nic nemám.
Denis, tak jim budeš muset narovinu nastavit hranice. Ne všichni lidi jsou natolik chápaví nebo nemají jasnovidecké schopnosti. Někdo třeba nepochopí ani náznaky. Ale po dobrém. Ono se ti totiž na druhé straně může takové rodinné srocení náramně hodit, až budeš potřebovat hlídat děti. Třeba. Nebo dům jako takový až pojedete s mužem na dovolenou. A bratránkovu přítelkyni bych příští léto zas překvapovala já. příští rok se nakvarýruj ty k ní, nech se obskakovat a věř mi, že jí to dojde…
. A až se budou chtít na léto nastěhovat tcháni, naplánuj útěky z domu - výlety (mrkni na geocaching.com - super koníček a výlety pro tebe a manžu), dovolenou. Prostě buďte víc v trapu
.
Denisa84 píše:
Mě nevadí že tu staví, to nikomu neberu. Jen si myslím že by si měl každý uvědomit že máme své starosti a svoji práci, a že časté návštěvy proto, že oni se nudí, jsou nevhodné. Já tam nikomu taky nelezu bez pozvání nebo předem bez ohlášení. Jinak samozřejmně proti tomu že tu bydlí nebo staví nic nemám.
no vidíš, a přesně tohle bych jim řekla.
Pokud ani takhle narovinu to nepomůže, tak potom už jen dvoumetrová zeď okolo pozemku, vrata na zámek a hned mezi dveřmi „nezlobte se, ale dnes ne. Mám svých starostí dost“ a nazdar!
Denisa84 píše:
My si to uvědomujeme.. ![]()
Tak ted to takhle řekni jim ![]()