Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V každé práci je něco,každá práce je nedoceněná a bere se málo.Já musím být ostříž 12h abych někoho nezabila.Taky svou práci miluju,ikdyž je to dřina.
Věřím,že máš málo peněz,ale máš každý večer volný(děláš do 15-16h?),každý víkend volný a skoro celé prázdniny volné
Spousty vysokoškoláků bere málo peněz.
CHápu,že se musíš práci věnovat i doma,ale jsi doma …
Takže za mně: obdivuju vás, nekritizuji žádnou profesi, je mi líto, že se tak cítíš. Ale všude je něco, všechno má svoje. Já jsem si opravila jedno známé pořekadlo:
„Kolik profesí jsi si vyzkoušel, tolikrát jsi člověkem.“
Jediné, co učitelům, závidím, jsou prázdniny, volné svátky a víkendy. Jinak nic.
PS: Já učit takové nevychované spratky, tak to lískám od rána
.
Já jsem nikdy na učitele nenadávala. Teda co se platu týče a podobně. Jinak naše učitelka ze školky mě sem tam štvala.
Ale to je z jiného soudku.
Myslím, že na každé profesi se něco najde. Zdravotníkům se nadává. Nejen lékařům. Úředníkům, prodavačkám, policajtům se nadává. ![]()
Jak fyzioterapeut, který cvičí malé děti jsem taky každý večer padala na ústa. ![]()
No, druha anynonymni, tak ja ti musim rict, ze sice koncim kazdy den ve dve hodiny, ale cca od peti, sesti vecer sedim u opravovani sesitu, pisemek, priprav na pisemky, priprav na hodiny, softwaru na interaktivni tabuli, vyhledavani novych metod, kopirovani materialu pro deti a pripravovani zabavnych hodin…Nenechavam si zadne pripravy z minulych let, je to nesmysl, kazda trida a kazde dite je jine, musi se to usit na miru…Hlavu nemam rozhodne cistou, neexistuje na praci na chvili zapomenout.
Dokud jsem nemela Justinu, tak jsem koncivala i o pulnoci, coz ted s ditetem nepujde a budu praci muset sidit.
Volne prazdniny (jarni, podzimni) sice mame, ale se spoustou ukolu ohledne papirovani - vykazy, tridnice, ruzne plany EVVO,SVP, Zdrava skola, apod…A nejake velikonocni apod. ani omylem, mivame skoleni ve skole, od rana do ctyr.
Letni prazdniny nemame prazdniny, ale dovolenou, kterou mame narizenou, proto neexistuje jet na dovolenou napr. v cervnu ci zari. O dovolene si musime obehat vsechny neakutni lekare, protoze o pracovni dobe se u nas nepousti, aby se nesuplovalo…
Trnem v oku vsem okolo je 8 tydnu dovolene, ale ver mi, ze i to je po skolnim roce velmi psychicky vycerpavajici prace tak akorat, kolikrat i malo.
plně chápu, že tě to mrzí. můj taťka je (byl) učiel na střední škole a jeho story jsou děs a běs. už teda nastoupil do důchodu, ale ke konci pololetí měl nervy vždycky na pochodu, několikrát se mu stalo, že žáci i vyhrožovali fyzickým útokem…
fakt lidi, kteří toto dělají, obdivuju a dělat bych to nechtěla …
a k těm prázdninám. ono je to sice super, ale to je defacto vybíraná dovolená. učitelé se prostě nemůžou sebrat v polovině roku, vzít si dovolenou a někam jet. všechno musí plánovat na prázdniny… tohle si spousta lidí ani neuvědomuje, jak je to vlastně omezující…
Ahój,
tak já před těhu taky brala milióny ![]()
Ehm - 14000čistýho.
Podle mě bude problém v rodičích s tou neúctou k tomuto povolání.Doma řeknou - učitelka je stejně blbá…a je to, atd, atd…
Hele, ono taky bude tím, že se na školy bere všechno. Ti, co by měli být na učňáku, chodí na maturitní obory a ti, co by dostali lopatu, tak máme my na učňáku a to se nedá zvládnout.Jsou to pekelný nervy s tím rozdílem, že já ty kvítečka měla na starosti 8h denně v kuse a učila praxi a měla tam i postižený puberťáky.To je tím, že škola bere peníze na hlavu, tak bereme všechno ![]()
Víš, ono bude jenom hůř - pokud chtějí zrušit tabulkový platy, tak asi budu dělat zadara či co. Vymýšlí cosi, že plat se dorovná příplatky a odměnami - bla, bla to nemůžou myslet vážně
. Tak u nás je to jen pro vyvolené.Takže já, žena, osobní dostala po půl roce - chlap po 3měsících a o výši při stejné praxi ani nemluvím.Odměny? To si můžu nechat zdát - nejsem kámoška ředitele a nespím s nadřízenou.
A to nemluvím o tom, že to člověku jede v hlavě nonstop doma, v noci, kolikrát ani nespí, přemýšlí co a jak udělat líp.Kdo si to nezkusil, tak na tom opravdu vidí ty prázdniny.
Hlavu vzhůru holka.Září je prostě krize ![]()
Věřím, že to je hodně náročné zaměstnání, ale to je v podstatě každé, neznám lidi, co večer většinou nepadají na ústa. Ohledně vtipkování a narážek je to stejné všude, každý to ovšem vztahuje zejména na sebe - rýpe se do právníků, zdravotníků, policajtů, účetních - nevybereš si. A každé zaměstnání si zaslouží respekt.
Učitelky nemají lidé rádi zejména kvůli svým vzpomínkám - spousta drobných křivd a ty se nezapomínají a zejména, když narazíš na osobu, která by toto povolání neměla vykonávat.
Jo a kamarádka pochází z rodiny, kde jsou samé učitelky a upřímně přiznává, že své povolání přenášejí i do svého života a jednání
a proto si hodně lidí z učitelek dělá srandu, protože ony si své chování neuvědomují. Když kamarádky vyprávěla, jak mamka (učitelka ve školce) posílala manžela před obědem si umýt ruce se slovy: „Měl by sis dojít umýt ručičky, bude papání,“ tak jsem se málem počůrala smíchy ![]()
Jsem taky středoškolská učitelka. Cítím to podobně jako zakladatelka.
Výběr: „na co si stěžuješ, máš prázdniny, ve 12 jsi doma (to nevím, kde to dotyčný vzal), ve škole sedíš na zadku, rukama nemakáš, z čeho jsi unavená?, atd. "
Obhajovat se nebudu, nezávidím jiným profesím jejich mouchy, třeba prodavačkám styk s lidmi, kteří bývají někdy fakt hnusní, atd.
Mrzí mě, že jsme se dopracovali ve společnosti k tomu, že profese učitel je tak haněna a že když se někde ve společnosti někdo zeptá, co dotyčný dělá, učitel většinou sklopí zrak a špitne zahanbeně, že je učitel. Já jsem na to hrdá a klidně to řeknu se vztyčenou hlavou. Mrzí mě přístup mnoha rodičů, kteří si představují, že budeme jejich dítěti suplovat výchovnou péči rodičů a pak nám vyčtou vlastní výchovné neúspěchy.
Vždycky se najde někdo, kdo bude vidět jen ty prázdniny a rádoby volná odpoledne (omyl, prodavačka jde domů a práci nechá v práci, my domů vláčíme několikahodinové opravování, třeba takové slohovky nebo pololetní práce ze 6 tříd dohromady jsou fakt bonbonek… dále přípravy na příští den, vyrábění cvičení, materiálů a kdovíčeho ještě. Dále prázdniny sice máme, ale žádný nárok na dovolenou během roku, je to omezující, i když to možná nevypadá) a tomu to člověk stejně nevysvětlí. Nejlepší je prostě si myslet svoje a takovouto neoprávněnou kritiku pouštět z hlavy ven.
PS: Můj známý byl taky "kritik“, pak nastoupil jako školník na gympl a během měsíce otočil názor o 180 stupňů. Velké zadostiučinění ![]()
Příspěvek upraven 01.10.10 v 17:55
Učitelé jsou neoblíbení, protože po dětech a po jejich rodičích pořád něco chtějí. Rodiče taky nadávají na své šéfy, ale nedovolí si jim říct věci, které učitelům klidně „face to face“ vmetou do tváře. Šéf by je vyhodil, učitel se může tak maximálně ohradit, ato je většinou bez účinku…
BTW - moje sestra učí na druhém stupni základní školy.
Na zocelení nervů bych učitelkám doporučil klasickou literaturu:
Ewan Hunter - Džungle před tabulí
JanoK88, podle mě je to jenom oblíbený otřepaný vtip, ale já fakt ze svých kolegyň neznám žádnou, která by něco takového pronesla na manžela…a to učím na prvním stupni, prvňáky, druháky a FAKT jsem nměla touhu manželovi říkat, co si má jít kam umýt…
Jediné, čím jsem poznamenaná, je spisovná mluva, neumím přepnout na „normální“ hovorovou češtinu…takže se mi kamarádky smějí, když běžně používám ve větách, ony šly (kamarádky), ona okna apod…ale to není nic špatného, doufám…(teď jsem tedy čtvrtý rok doma, takže mluvím jako každej ![]()
MadGirlNancy píše:
No, druha anynonymni, tak ja ti musim rict, ze sice koncim kazdy den ve dve hodiny, ale cca od peti, sesti vecer sedim u opravovani sesitu, pisemek, priprav na pisemky, priprav na hodiny, softwaru na interaktivni tabuli, vyhledavani novych metod, kopirovani materialu pro deti a pripravovani zabavnych hodin…Nenechavam si zadne pripravy z minulych let, je to nesmysl, kazda trida a kazde dite je jine, musi se to usit na miru…Hlavu nemam rozhodne cistou, neexistuje na praci na chvili zapomenout.
Dokud jsem nemela Justinu, tak jsem koncivala i o pulnoci, coz ted s ditetem nepujde a budu praci muset sidit.
Volne prazdniny (jarni, podzimni) sice mame, ale se spoustou ukolu ohledne papirovani - vykazy, tridnice, ruzne plany EVVO,SVP, Zdrava skola, apod…A nejake velikonocni apod. ani omylem, mivame skoleni ve skole, od rana do ctyr.
Letni prazdniny nemame prazdniny, ale dovolenou, kterou mame narizenou, proto neexistuje jet na dovolenou napr. v cervnu ci zari. O dovolene si musime obehat vsechny neakutni lekare, protoze o pracovni dobe se u nas nepousti, aby se nesuplovalo…
Trnem v oku vsem okolo je 8 tydnu dovolene, ale ver mi, ze i to je po skolnim roce velmi psychicky vycerpavajici prace tak akorat, kolikrat i malo.
Já do učitelů nerýpu a rozhodně si nemyslím, že mají honě peněz ![]()
Máme v rodině 3 učitelky a 1 učitele, všichni mají přes 55 let a za sebou 30 let na stupínku… a ano, je to „diagnóza“… ![]()
Nemyslím to ve zlém, naopak - vím z rodiny moc dobře, co to obnáší, jakou dřinu, jaké vypětí a jak zasloužené jsou ty prázdniny.
Ty jsi zřejmě ještě mladá, ale ti naši to mají za ta léta tak v krvi, že nedokážou vypnout ani doma a prostě nás „učí“. Mluví s námi z pozice vychovatele, jestli mi rozumíš… Někdy by je člověk něčím přetáhnul, někdy se nad tím jen chechtáme.
To mě jen tak napadlo k tomu, jak píšeš, „rýpání o diagnóze“…
Příspěvek upraven 01.10.10 v 18:01
Ahoj,
a během těch 10min přestávky si opravdu neodpočinu.. Takže za nás prosím, méně kritiky a více respektu.
jsem středoškolská učitelka. Na každém kroku se o mou profesi někdo otírá a mně to vadí. Prostě to nechápu. Do právníků, farmaceutů a já nevím koho se nerýpe. Do nás ano. Jak je to diagnoza, jak máme málo práce, jak máme hodně peněz. Zrovna min. týden v nějakém článku psali, že máme 20 tis plat a pak v diskusi pod článkem si hafo lidí stěžovalo, jak máme peněz a že prd děláme.
No ano, 20 tis hodně učitelů má, ale HRubého. Třeba známá je prodavačka v Pze a má stejný plat, jako já.
Já mám 14500 čistého, mám vysokou školu (dřela jsem 5 let, ač si většina lidí myslí, že PF je flákárna) haha,
mám ve třídě 30 kluků a za 45 min je musím vyzkoušet, napsat opáčko, vyložit látku. také řeším věci typu : tomu zvoní telefon, ten se vykecává, tomu je zle, tenhle nedonesl omluvenku a tamten pustil ducha (to je fakt peklo, v plné třídě, kde nejdou otevřít okna to pekelně nabourá hodinu). Pak zazvoní a já musím dohlédnout na to, aby bylo uklizeno, což se stádem 17ti letých bývá zážitek. Než si doběhnu během 10min přestávky na wc, tak mě zastaví tak 2 či 3 studenti žádajíc o přezkoušení, podepsání čehosi nebo přinesou opožděne úkol. Když přežiju den, jsem tak unavená, že sotva lezu. Kolikrát tu slyším, jak je těžké psát s dětmi doma úkoly, donutit je k úklidu, dokopat je k troše klidu, ale vy máte doma dva nebo tři.
Nechci vysvětlovat vše, chci jen trocuh obhájit učitele. Ano chápu, že jsou i tací, co to prostě neumí, ale takového najdete i lékaře, právníka i řidiče. Já svou práci miluju, baví mě, mám jí opravdu moc ráda, ale fakt mě mrzí to,jak se na učitele pohlíží. Je plno zaměstnání, kde nemusíte jet neustále na 100%, já musím být 45 min jak ostříž a bachař a Ámos dohromady
díky
B