Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko naprosto s tebou souhlasím, ale po zkušenostech co mám se odvažuju říct, že stejně jako nemá smysl líčit bezdětné jaké je to mít dítě nebo mamince s 1 prckem jaké je to mít dvě, tak podobně nepřenosné a nevysvětlitelné je učitelské povolání. Prostě to nejde. V tom je hlavně zakopaný pes.
MaDGirlNancy to popsala moc pěkně
![]()
Já mám jednu (slovy jednu) známou úču, která to má za poslání, učí na základce na 1.st, vzdělává se, funguje i mimo školu (je to vášnivá cvičitelka aerobiku a těch nových hopsacích věcí), je normální, veselá, reálná ženská. A dva učitele chlapy co si je systém hýčká ponevač jsou to „růže mezi trním“. A spoustu těch co chtěli učit a být dobří a vykašlali se na to neb není o co stát. A taky hodně těch co učí „protože co by dělaly jiného“ no a to je docela tragédie. A jednoho ředitele základky, co ač rozumný a šikovný chlap konstatuje, že by „ty slípky“ nejraději nakopal, nemůže motivovat dobré a eliminovat magory, tarify mu to nedovolují. A když slyším bossy odborů státních zaměstnanců, že jsou šokováni tím, že by o podstatné části jejich výplaty měl rozhodovat jejich šéf a ten by je tímto způsobem hodnotil a třeba by jim to osobní hodnocení i nedal…tak se usmívám. Aby bylo jasno. letní prázdniny mají minimálně 2×31 dnů tj. 9 týdnů, neučí se o Vánocíh (tak asi dva týdny), o jarních, podzimních prázdninách, když je ředitelské volno…no já jsem v soukrommé sféře tolik volna nikdy neměla a asi ani nebuu mít. Ale nemohla bych dlouhodobě fungovat v prostředí kde se musíš jako první naučit skuhrat a jako druhé závidět kolegyni 3 stovky na výplatě. Dobří učitelé jsou, bohužel zhusta prchají jinam. Čest vyjímkám.
Ahoj, neboj vím jak to mají učitelé těžký, protože mám maminku učitelku. Jediné co jí závidím je volné léto. O tom si já můžu nechat zdát. Jinak tě chci uklidnit, že spoustu dalších zaměstnání je znehodnocováno. Já jsem zdravotní sestra, což pro někoho znamená, že se musím od rána do večera usmívat, říkat jen pozitivní věci, být vždy po ruce a nechtít za to pomalu žádnou výplatu. Vždycky mě může trefit, když moje povolání někdo pomlouvá, ale většina lidí by ho nedělala. Tak jako já bych nikdy nemohla dělat na šachtě, na stavbě a podobně. Beru 14 000 čistého, do práce chodím o svátky, v noci, o víkendech, o delším volnu si můžu nechat jen zdát, protože sloužím pohotovosti a paegery (to znamená že když zavolají třeba o půlnoci, musím být v práci do půl hodiny). Ve dnech volna se musím sebevzdělávat a ze svého si kurzy platit, jinak mi projde registrace a můžu začínat od začátku. Když přivezou něco špatného, tak nikoho nezajímá, jestli jsem v práci už 16 hodinu, ale musím to zkousnout a dodělat vše potřebné. Když se nakumulují pacienti, tak nikoho nezajímá, že jsem měla požadavek na volno nebo rozjetou dovolenou, prostě musíš. Když přivezou pacienta s meningokokem a podobně, tak nejsi ani finančně zvýhodněná, dostaneš antibiotika a jedeš dál a to klidně i několikrát do roka. A i přesto se najdou lidé, kteří si myslí, že je moje povolání lehké a dobře ohodnocené. Tak jsem tě jen chtěla uklidnit, že existuje spousta dalších nedoceněných povolání a že tvé rozhořčení chápu.
Zakladatelko- je to smutné, ale prostě to je. Stejně tak se „jinak“ kouká na policajty nebo na blondýny, na poslance a na spoustu dalších lidí. Nepopírám, že patřím k těm, kteří mají na učitele puberťácký názor, není mi ani 25let, ze školy jsem krátce, takže spoustu věcí mám ještě zakořeněných, např.teď se snažím si hlídat pravopisné chyby
Rodiče na tom nejsou o nic lépe, děti si z nich dělají prču úplně stejnou. A každý si způsob výuky může vybrat, ne? Vzpomínám na jednoho učitele z gymplu, otázky v testech byly formulovány tak, aby odpověď byla jasná a stručná, nic zavádějícího, takže oprava byla rychlá. Stejně tak se s námi nemazal u zkoušení- víš, nevíš. Když někdo rušil u výkladu, hned ho vyzkoušel a zase- víš, nevíš. Asi to není jenom o tomhle, to je jesné, ale spooousta věcí se dá zjednodušit a ulehčit. Budeš pak mít víc psychické síly v boji proti větr.mlýnům ![]()
Jéje, co by měli říkat policajti, to je daleko větší mazec co do rizika, odpovědnosti, přesčasů a čisté hlavy, prachy asi taky nic moc a taky si z nich všichni dělaj prdel daleko větší než z učitelek. To nemluvím o politicích, státních úřednících…
To máš všude něco, nic si z toho nedělej a užívej si práce, co tě naplňuje, to se hned každému nepoštěstí takovou práci najít.
MadGirlNancy, jakožto učitelka I. stupně sdílím tvé názory, lépe bych to nenapsala, děkuji
![]()
Souhlas, kolikrát jsem si říkala, jak by mi bylo super u pásu, někde v továrně, myslela bych si na své a bylo by.
Ono se to nezdá, ale i jen povinná návštěva divadla mě stojí nervů- zodpovědnost, ať se nikomu nic nestane, aťse nežduchají na ostrůvku, ať nikoho nezapomenu v tramvaji, ať během doby, než všichni vystoupí, protože podle pravidel učilka vystupuje poslední, aby zjistila, že tam nikdo nezůstal, nevlezli Ti co už jsou venku pod auto…atak dále.
Taky jsem měla 14000,. což má i má kamarádka, která prodává v H&M.
Ano jsem ráda, že jsem učitelka, baví mě to, baví mě prázdniny- koho ne.
Ale taky cítím, že plno lidí si myslím, jak se nemám skvěle, neberu milióny a ve 12 jsem doma.
Ostatně ono to ani nejde, klasicky úvazek je 22 hodin a pak dozory v jídelnách na chodbách PC učebnách, takže klasická prac.doba.
k.a.c.k.a.1 píše:
Souhlas, kolikrát jsem si říkala, jak by mi bylo super u pásu, někde v továrně, myslela bych si na své a bylo by.
Ono se to nezdá, ale i jen povinná návštěva divadla mě stojí nervů- zodpovědnost, ať se nikomu nic nestane, aťse nežduchají na ostrůvku, ať nikoho nezapomenu v tramvaji, ať během doby, než všichni vystoupí, protože podle pravidel učilka vystupuje poslední, aby zjistila, že tam nikdo nezůstal, nevlezli Ti co už jsou venku pod auto…atak dále.
Ano jsem ráda, že jsem učitelka, baví mě to, baví mě prázdniny- koho ne.Ale taky cítím, že plno lidí si myslím, jak se nemám skvěle, neberu milióny a ve 12 jsem doma.
Ostatně ono to ani nejde, klasicky úvazek je 22 hodin a pak dozory v jídelnách na chodbách PC učebnách, takže klasická prac.doba.
TAk běž taky prodávat hadry.
Oni to ty prodavačky taky nemaj jednoduchý. Dělaj do večera, víkendy, svátky. Musej dávat pozor na peníze, hlídaj lidi, aby jim nekradli. A i v tý továrně se musí myslet. U nás stačilo udělat chybu a mohlo se stát (a že se i stalo), že auto začalo na dálnici hořet nebo při bouračce vyletěl místo airbagu řidiče airbag spolujezdce. Blbý, co?
Opravdu každá práce má něco, ale příjde mi, že jsou to většinou učitelky, co si stěžujou.
Jo a mám švagrovou učitelku, učila před mateřskou na zvláštní a málo peněz teda rozhodně neměla. A kámošky manžel dělá na gymplu a kámoška vždycky říkala, jak se má, že má hromadu peněz a je furt doma. ![]()
Příspěvek upraven 02.10.10 v 21:40
Ahoj,
moje extchýně byla učitelka na ZŠ. Učila na druhém stupni. Dovedu si představit, co to bylo za mazec…
Pořád mě poučovala, říkala co mám dělat a jak to mám dělat. Vždycky věděla, kdo za to může … já, samozřejmě. Nikdy nenechala děti v klidu (dvojčata). Děti si třeba kreslily nebo něco skládaly a ona je pořád rušila, vnucovala se jim, něco jim organizovala. Lezla mi šíleně na nervy. Poučovala každého, i mojí mámu. Ještě řeknu, že jsme s tchýny bydleli pohromadě 2,5 roku (od návratu z porodnice). Pak jsem odešla, protože soužití s pančelkou bylo nesnesitelné. Úplně vidím, jak jí její žádi nesnášeli. Měla své oblíbence a ty druhé, na které byla zasedlá. Zasedla si i na mě a dávala mi to sežrat.
Měla jsem kamarádku - taky učitelka na ZŠ. Nepamatuji se, jestli poučovala, asi ne. Ale taky vždycky věděla, kdo za to (za jakýkoliv problém) může. Nikdy za to nemohla ona (ani moje extchýně).
Když se povznesu nad tyto dvě dámy, tak musím říct, že si vážím práce učitelů. Já bych na to neměla.
Myslím, že neoblíbenost je právě v tom poučování a ukazování na viníka.
Já sama jsem měla svoje učitele na ZŠ ráda, na gymplu jsem se některých dost obávala, ale pro život nas připravili dobře.
J.
podle me v lidech pretrvava neco z detstvi
ze maji ucitele maly platy je snad obecne znamo (ikdyz musim rict, ze bez osobka bych mela min a po skrtech v rozpoctu budu mi 17 hrubyho)
ja s uciteli hluboce solidarizuji
chtela bych, aby byli nadprumerne placeni a dobre motivovani
prijde mi nesmisne duleztite, aby me dite ucila osoba, ktera neni deprimovana nizkym platem, prepracovanim a pohrdanim okoli
chtela bych, aby moje dite melo ucitele rado, coz teda asi bude nenaplneny sen, ale aby alespon bylo toho ustrkovani co nejmene
PetraJ píše:k.a.c.k.a.1 píše:
Ano jsem ráda, že jsem učitelka, baví mě to, baví mě prázdniny- koho ne.Ale taky cítím, že plno lidí si myslím, jak se nemám skvěle, neberu milióny a ve 12 jsem doma.
Ostatně ono to ani nejde, klasicky úvazek je 22 hodin a pak dozory v jídelnách na chodbách PC učebnách, takže klasická prac.doba.TAk běž taky prodávat hadry.
Oni to ty prodavačky taky nemaj jednoduchý. Dělaj do večera, víkendy, svátky. Musej dávat pozor na peníze, hlídaj lidi, aby jim nekradli. A i v tý továrně se musí myslet. U nás stačilo udělat chybu a mohlo se stát (a že se i stalo), že auto začalo na dálnici hořet nebo při bouračce vyletěl místo airbagu řidiče airbag spolujezdce. Blbý, co?
Opravdu každá práce má něco, ale příjde mi, že jsou to většinou učitelky, co si stěžujou.Jo a mám švagrovou učitelku, učila před mateřskou na zvláštní a málo peněz teda rozhodně neměla. A kámošky manžel dělá na gymplu a kámoška vždycky říkala, jak se má, že má hromadu peněz a je furt doma.
Příspěvek upraven 02.10.10 v 21:40
Na gymplu, kde jsem učila, se taky kamoš divil, proč nevycházím s prachama. Měl díky odměnám 2× tolik peněz, co já, protože chlapy si ředitelé snaží udržet.
Kamoška učila na zvláštní a bylo teda maso, co ty děcka dovedly, takže otázka, zda to za ty příplatky stojí.
Nic není jednostranné. ![]()
Anonymní píše:
Ahoj,
moje extchýně byla učitelka na ZŠ. Učila na druhém stupni. Dovedu si představit, co to bylo za mazec…
Pořád mě poučovala, říkala co mám dělat a jak to mám dělat. Vždycky věděla, kdo za to může … já, samozřejmě. Nikdy nenechala děti v klidu (dvojčata). Děti si třeba kreslily nebo něco skládaly a ona je pořád rušila, vnucovala se jim, něco jim organizovala. Lezla mi šíleně na nervy. Poučovala každého, i mojí mámu. Ještě řeknu, že jsme s tchýny bydleli pohromadě 2,5 roku (od návratu z porodnice). Pak jsem odešla, protože soužití s pančelkou bylo nesnesitelné. Úplně vidím, jak jí její žádi nesnášeli. Měla své oblíbence a ty druhé, na které byla zasedlá. Zasedla si i na mě a dávala mi to sežrat.
Měla jsem kamarádku - taky učitelka na ZŠ. Nepamatuji se, jestli poučovala, asi ne. Ale taky vždycky věděla, kdo za to (za jakýkoliv problém) může. Nikdy za to nemohla ona (ani moje extchýně).
Když se povznesu nad tyto dvě dámy, tak musím říct, že si vážím práce učitelů. Já bych na to neměla.
Myslím, že neoblíbenost je právě v tom poučování a ukazování na viníka.
Já sama jsem měla svoje učitele na ZŠ ráda, na gymplu jsem se některých dost obávala, ale pro život nas připravili dobře.
J.
Tak podle toho by byla moje tchýně učitelka. Ale je úřednice. ![]()
Na gymplu, kde jsem učila, se taky kamoš divil, proč nevycházím s prachama. Měl díky odměnám 2× tolik peněz, co já, protože chlapy si ředitelé snaží udržet.
Kamoška učila na zvláštní a bylo teda maso, co ty děcka dovedly, takže otázka, zda to za ty příplatky stojí.
Nic není jednostranné.
ale neee, tys to nepochopila, takhle se prece motivuji dobri zamestanci! kdepak kamaradickovani s reditelem, co te nema. Kamos je proste o hodne lepsi, nez ty! zeptej se v parlamentu, tam ti chtej tabulky zrusit uplne, aby mel reditel jeste vetsi moznost tobe sebrat a jemu pridat.
Anonymní píše:
omlouvám se budu anonym.Moje nevlastní mamka se kterou jsem vyrůstala od mala je učitelka na ZŠ dělá to plácnu 20 let nikdy jiné zaměstnání neměla. V rodině máme asi další 3 učitelky.
Přiznávám, že nesnáším učitelky! omlouvám se že házím všechny do jednoho pytle. Mamka se doma chovala uplně stejně jako ve škole takže to bylo k nevydržení. Krom toho že za 20 let nic nezměnila a pořád učí podle starých metod a myslí si že je to takto v pořádku. Dodnes neumí dělat s internetem a ve zpoustě věcí je „tupá“ nevím podle mě by učitelky měli rok co rok dělat nějaké testy zkoušky a pořád se učit a né že jednou udělají vejšku nastoupí a stvrdnou tam do důchodu. Dnešní děti jsou jiné než před 20ti lety a je potřeba používat jiné motody (psychologie atd..)
A to nemluvím o tom jak se neustále učitelky nad dětmi povyšují a ponižují je před tabulí jen aby si dokázali že jsou NĚCO. Nikdy nezapomenu kolikrát jsem byla před celou třídou ponížena strapněna. fuj ještě teď jsem vzteky rudá
.a to už jsem ze školy pár let venku.
Podle mě jsou učitelky zamindrákované potvory které si léčí mindráky na dětech a dokazují si že jsou něco!
Jak jsem psala v rodině a kolem sebe mám zpousta učitelek a všechny jsou na jedno brdo.
…
už se mi nesčetně krát stalo, že jsem mluvila s někým nebo jsem se s někým setkala a hned jsem poznala že je to 100% učitelka a pak se mi to i potvrdilo.
Dneska kdybych mohla být dítě ve škole s těmi zkušenostmi co mám doposud nasbírané tak bych je taak drtila a nakládala bych jim a drtila bych je až hrůza.Byla bych zmetek a nic bych si nenechala líbit. (spravedlivej zmetek) neříkám že jsou děti svatoušci …
Já se opravdu omlouvám těm co jsou „normální“ ale já jsem zažila vždy jen potvory a dodnes to ve mě zůstalo.manžel to cítí stejně. Má podobné zážitky a v okolí učitelky. Takže jakmile náš syn nastoupí do školy tak budeme já i manžel strašlivě trpět! A na rodičáky nikdy nepůjdu já ale jedině můj muž.
uuuf to jsem se rozčílila jen co slyším slovo učitelka a přečetla jsem si asi 3 přízpěvky tak mě to nadzvedlo ze židle…
zakladatelko omlouvám se Ti snad se tě to nedotkne… třeba jsi jedna z těch prima podstivých učitelek co mají svou práci rády a zrovnatak můžeš být i prima ženská „v civilu“ (mimo školu) já mám bohužel jen ty nejhorší zkušenosti.
Mě se spíš dotkly tvoje hrubky
, těch je mi líto víc, než tvých názorů.
zakl.
Anonymní píše: ......Mě se spíš dotkly tvoje hrubky, těch je mi líto víc, než tvých názorů.
zakl.
no nevím, jestli je to třeba jen profesionální deformace, nicméně shazování názoru druhého poukazováním na jeho pravopis mi přijde jako poměrně přízemní styl diskuse.
(ikdyz musím uznat, že názory dotyčné taky nejsou můj šálek kafe. asi to bude jedna z těch, co považuje všechny instituce za svého nepřítele. školství, zdravotnictví…všechnu tu sebranku pozavírat až zčernaj)