Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pudloslava píše:Na gymplu, kde jsem učila, se taky kamoš divil, proč nevycházím s prachama. Měl díky odměnám 2× tolik peněz, co já, protože chlapy si ředitelé snaží udržet.ale neee, tys to nepochopila, takhle se prece motivuji dobri zamestanci! kdepak kamaradickovani s reditelem, co te nema. Kamos je proste o hodne lepsi, nez ty! zeptej se v parlamentu, tam ti chtej tabulky zrusit uplne, aby mel reditel jeste vetsi moznost tobe sebrat a jemu pridat.
Kamoška učila na zvláštní a bylo teda maso, co ty děcka dovedly, takže otázka, zda to za ty příplatky stojí.
Nic není jednostranné.
No právě. Se těším, až to uzákoní, a já se vrátím po mateřské do práce. To budu mít asi o hodně víc, než byl rodičovský příspěvek, že? ![]()
Pudloslava píše:
podle me v lidech pretrvava neco z detstvi
To bude zrejme ono. Manžel mal na základke tiež blbé učiteľky, ktoré rodičom „vysvetlili“, že ich syn „nie je študijný typ“ (to bolo ešte v dobe, keď tzv. výchovní poradci či kto schvaľovali, kto môže ísť študovať ďalej, a kto nie) a tak ho dali na 2-ročnú učňovku bez maturity. Tým ich podpora synovho vzdelania skončila, veď predsa „pani učiteľka povedala, že na štúduim nemá…“
Manžel ale našťastie na nich nedal, a popri zamestnaní si dorobil nielen maturitu ale i dve vysoké školy… A na učiteľky zo základky nadáva dodnes. Takže keď sme sa rozhodovali, kam dáme syna na školu, jeho bývalú základku sme oblúkom obišli…
Takže ano, v ľuďoch to pretrváva z detstva. Keď stretneš blbú predavačku, skazí ti maximálne jeden deň, keď stretneš blbú učiteľku, môže ti skaziť pol života.
Myslím si, že daleko více než peníze trápí učitele společenská „prestiž“. Přesně to, o čem píše zakladatelka. Ve 12 jsou doma, dva měsíce prázdnin, pořád volno a ještě si stěžují ![]()
Každá práce má svoje, kdo nechce učit, ať neučí. U mě stále převládají klady.
Mě poslední dobou štve mediální „antikampaň“ proti učitelům, která tyto názory ve většině lidí jenom utvrzuje.
Média: školství prioritou vlády, všichni budou muset šetřit, jen učitelé dostanou přidáno…
(A přesto si pořád budou stěžovat, no je to normální???)
Realita: Nejsme jediná škola, na které se kvůli úsporám muselo sáhnout na osobní hodnocení učitelů. Takže jsme přišli o nějakých 5-7% platu. Pokud v novém roce přidáno opravdu dostaneme (po předchozích zkušenostech tomu věří málokdo), budeme rádi, když se dostaneme na úroveň, kde jsme byli před volbama.
Ano, šetřit se musí. Proti tomu nikdo nic nemá. Ale způsob, jakým se o učitelích píše a mluví, dokáže opravdu znechutit.
To je pravda, dělá se to tak všude. Dostaneš jako přidáno a ve skutečnosti bereš méně než předtím. Mě po prvním přidání sebrali peníze za infekčnost. Pak vláda nařídila pro sestry povinnou registraci (sebevzdělávací kurzy uznané ministerstvem) jinak bych nemohla pracovat samostatně a tudíž jsem pro zaměstnavatele k ničemu. Tak jsem splnila všechny kurzy, nasbírala body, zaplatila vše včetně kolků a když mi registrace přišla, bylo mi sděleno že jsem dosáhla vzdělání vysokoškoláka a tím mi seberou 2 odpracované roky. Tudíž jsem dostala přidáno 1100 a vzápětí mi sebrali 1500
?! Ale všude se napsalo, jak jsme dostali přidáno.
Anonymní píše: …
Moje nevlastní mamka se kterou jsem vyrůstala od mala je učitelka na ZŠ dělá to plácnu 20 let nikdy jiné zaměstnání neměla. V rodině máme asi další 3 učitelky. …
Tak si hovorím, či by nebolo pre všetkých lepšie, keby učiteľky, než nastúpia do školy učiť, nastúpili niekde v súkromnom sektore, a skúsili dosiahnuť najprv niečo tam, než začnú učiť deti… Aby získali nadhľad, i skúsenosti…
My napr. máme v MŠ učiteľku, ktorá začala učiť v MŠ až v cca 35 rokoch, dovtedy normálne pracovala inde, i podnikala… A teraz je to úplne super učiteľka, na ktorú nedám dopustiť, a i naše deti ju majú radi. Vzdeláva sa, deťom sa venuje nad rámec povinností…
Gabika píše:Anonymní píše: …
Moje nevlastní mamka se kterou jsem vyrůstala od mala je učitelka na ZŠ dělá to plácnu 20 let nikdy jiné zaměstnání neměla. V rodině máme asi další 3 učitelky. …Tak si hovorím, či by nebolo pre všetkých lepšie, keby učiteľky, než nastúpia do školy učiť, nastúpili niekde v súkromnom sektore, a skúsili dosiahnuť najprv niečo tam, než začnú učiť deti… Aby získali nadhľad, i skúsenosti…
My napr. máme v MŠ učiteľku, ktorá začala učiť v MŠ až v cca 35 rokoch, dovtedy normálne pracovala inde, i podnikala… A teraz je to úplne super učiteľka, na ktorú nedám dopustiť, a i naše deti ju majú radi. Vzdeláva sa, deťom sa venuje nad rámec povinností…
Tak s tím já teda nesouhlasím. Podle tebe učitelka potřebuje získat nadhled a zkušenosti z jiné práce, aby potom mohla být dobrou kantorkou??? ![]()
Já si třeba vůbec nemyslím, že učitel se jen fláká a má prázdniny. Podle mě je to náročná práce a ne každý na ní má. Já třeba se svou povahu bych musela ty děti zabít ![]()
Ale „diagnoza“ to asi je, pokud někdo učí léta, nevypne ani v soukromí a neustále „poučuje“ a vychovává.Neni to tak dlouho, seznámila jsem se s mámou jedné kamarádky, po chvilce jsem si tak říkala, že je takový typ učitelka - a trefa ![]()
Říkají se různé věci o různých profesích. Já jsem dělala asistentku jednatele a jistě, že si každý myslel, že jen vařím kafe a sedím šéfovi na klíně. Ani jedno neni pravda
A zažila jsem i situace, kdy jsem se pomalu styděla říct co dělám, protože jsem tušila jak to ta daná splečnost bude brát.
Terrad píše:
To je pravda, dělá se to tak všude. Dostaneš jako přidáno a ve skutečnosti bereš méně než předtím. Mě po prvním přidání sebrali peníze za infekčnost. Pak vláda nařídila pro sestry povinnou registraci (sebevzdělávací kurzy uznané ministerstvem) jinak bych nemohla pracovat samostatně a tudíž jsem pro zaměstnavatele k ničemu. Tak jsem splnila všechny kurzy, nasbírala body, zaplatila vše včetně kolků a když mi registrace přišla, bylo mi sděleno že jsem dosáhla vzdělání vysokoškoláka a tím mi seberou 2 odpracované roky. Tudíž jsem dostala přidáno 1100 a vzápětí mi sebrali 1500?! Ale všude se napsalo, jak jsme dostali přidáno.
přesně tak to mám já,dala bych jim přes prd…
A hlavně beru neskutečný prachy tak mi můžou vzít těch procent teřba 40 ![]()
e.v.a. píše:Gabika píše:Tak s tím já teda nesouhlasím. Podle tebe učitelka potřebuje získat nadhled a zkušenosti z jiné práce, aby potom mohla být dobrou kantorkou???Anonymní píše: …
Moje nevlastní mamka se kterou jsem vyrůstala od mala je učitelka na ZŠ dělá to plácnu 20 let nikdy jiné zaměstnání neměla. V rodině máme asi další 3 učitelky. …Tak si hovorím, či by nebolo pre všetkých lepšie, keby učiteľky, než nastúpia do školy učiť, nastúpili niekde v súkromnom sektore, a skúsili dosiahnuť najprv niečo tam, než začnú učiť deti… Aby získali nadhľad, i skúsenosti…
Učiteľka? Si?
Ano, naozaj si myslím, že ten, kto má učiť, by o živote mal vedieť viac, než len stáť 20 a viac rokov za katedrou. Ako má pripraviť dnešné deti na život, na povolanie, keď o tom, ako to chodí v súkromných firmách či o uplatnení v spoločnosti veľa nevedia, a mnohí sa i odmietajú naučiť, vzdelať? A práve tí by potrebovali ísť do inej profesie, aby trošku „dostali do držky“ a trochu im spadol hrebienok. Asi drsný názor, ale sorry, učitelia nie sú pre mňa nedotknuteľní, tých kvalitných si vážim, ale tých ostatných by som poslala do iného oboru hneď zajtra.
gabi nesouhlasím. Jistě že existují špatní učitelé, jako existujéí špatní lékařé - samozřejmě to není v tom poměru, jako ty naznačuješ (protože ta trauzmata z dětství mají asi takový reálný základ, jako když se dítě bojí doktora, protože dává injekce - je třeba přestat se dívat na svět očima dítěte, které by raděj do školy nechodilo vůbec)
nicméně - poroč by se měl špatný učitel nějak změnit tím, že půjde na čas dělat něco jiného? Na to jsi přišla sama?
Značně mi to připomíná komunistické pokusy převychovat intelektuály prací v zemědělství.
přesně tak to mám já,dala bych jim přes prd…A hlavně beru neskutečný prachy tak mi můžou vzít těch procent teřba 40
jenže uvědom si, to není práce, to je povolnání, služba!!!!! sama sis to vybrala, takže by ti peníze měli sebrat všechny a přikovat tě do práce za nohu. Běda ti, jak se ozveš, prostestovat je totiž NEETICKÉ
![]()
Gabika píše:e.v.a. píše:Učiteľka? Si?Gabika píše:Tak s tím já teda nesouhlasím. Podle tebe učitelka potřebuje získat nadhled a zkušenosti z jiné práce, aby potom mohla být dobrou kantorkou???Anonymní píše: …
My napr. máme v MŠ učiteľku, ktorá začala učiť v MŠ až v cca 35 rokoch, dovtedy normálne pracovala inde, i podnikala… A teraz je to úplne super učiteľka, na ktorú nedám dopustiť, a i naše deti ju majú radi. Vzdeláva sa, deťom sa venuje nad rámec povinností…Ano, naozaj si myslím, že ten, kto má učiť, by o živote mal vedieť viac, než len stáť 20 a viac rokov za katedrou. Ako má pripraviť dnešné deti na život, na povolanie, keď o tom, ako to chodí v súkromných firmách či o uplatnení v spoločnosti veľa nevedia, a mnohí sa i odmietajú naučiť, vzdelať? A práve tí by potrebovali ísť do inej profesie, aby trošku „dostali do držky“ a trochu im spadol hrebienok. Asi drsný názor, ale sorry, učitelia nie sú pre mňa nedotknuteľní, tých kvalitných si vážim, ale tých ostatných by som poslala do iného oboru hneď zajtra.
Mě se tahle myšlenka taky líbí. Jeden čas jsem se dost kamarádila s profesorkama z SŠ a ty dost řešily, že vlastně vůbec neví, jak to chodí v soukromým sektoru a že jestli to, na co se nejvíc soustřeďují ve výuce opravdu žák využije nebo by to spíš potřeboval slyšel jinak. A sami měly dost pochybnosti o úrovni metodiky, která se více méně moc nevyvíjela a nereagovala na trh. Dneska v rámci vývoje trhu práce a pracovních sil by to podle mýho bylo ještě důležitější. I v sektoru státních zaměstnanců se dost cení těch, kteří mají zkušenosti i z neziskový sféry a můžou porovnat a pomoci upravit standardy reálným směrem.
janine24 píše:Gabika píše:Mě se tahle myšlenka taky líbí. Jeden čas jsem se dost kamarádila s profesorkama z SŠ a ty dost řešily, že vlastně vůbec neví, jak to chodí v soukromým sektoru a že jestli to, na co se nejvíc soustřeďují ve výuce opravdu žák využije nebo by to spíš potřeboval slyšel jinak. A sami měly dost pochybnosti o úrovni metodiky, která se více méně moc nevyvíjela a nereagovala na trh. Dneska v rámci vývoje trhu práce a pracovních sil by to podle mýho bylo ještě důležitější. I v sektoru státních zaměstnanců se dost cení těch, kteří mají zkušenosti i z neziskový sféry a můžou porovnat a pomoci upravit standardy reálným směrem.e.v.a. píše:Učiteľka? Si?Gabika píše:Tak s tím já teda nesouhlasím. Podle tebe učitelka potřebuje získat nadhled a zkušenosti z jiné práce, aby potom mohla být dobrou kantorkou???Anonymní píše: …
My napr. máme v MŠ učiteľku, ktorá začala učiť v MŠ až v cca 35 rokoch, dovtedy normálne pracovala inde, i podnikala… A teraz je to úplne super učiteľka, na ktorú nedám dopustiť, a i naše deti ju majú radi. Vzdeláva sa, deťom sa venuje nad rámec povinností…Ano, naozaj si myslím, že ten, kto má učiť, by o živote mal vedieť viac, než len stáť 20 a viac rokov za katedrou. Ako má pripraviť dnešné deti na život, na povolanie, keď o tom, ako to chodí v súkromných firmách či o uplatnení v spoločnosti veľa nevedia, a mnohí sa i odmietajú naučiť, vzdelať? A práve tí by potrebovali ísť do inej profesie, aby trošku „dostali do držky“ a trochu im spadol hrebienok. Asi drsný názor, ale sorry, učitelia nie sú pre mňa nedotknuteľní, tých kvalitných si vážim, ale tých ostatných by som poslala do iného oboru hneď zajtra.
Tak já tohle ocenila nejvíc na vejšce. Jakmile tam byl přednášející, co měl aspoň vlastní firmy, tak byly ty přednášky ze života a jakmile týpek, co sice měl 10titulů okolo jména, tak to stálo za prd. Zas mám VŠE a teorie mě neživí, pokud někdo třeba suduje biologii, asi to bude jiné
. Na základce bych řekla, že to až tak nevadí, ale na střední školy, obzvlášť odborné jako je stavárny, strojní, obchodky už by ti kantoři nějakou praxi z firem mít měli. Netvrdím že zrovna češtináři, ale jak může někdo učit např. účetnictví bez pořádné praxe, to nechápu
Teda chápu, ale taky to podle toho vypadalo. ![]()
Mě se spíš dotkly tvoje hrubky, těch je mi líto víc, než tvých názorů.
zakl.
Hehe, k tomu mne napadá říct jen "njn, učitelka
" ![]()
ahoj, taky mě štve, jak se do učitelů spusta lidí naváží - ať si to jdou zkusit !!!! Já učila jen jeden rok na základce třeťáky a už NIKDY !!!!
šla jsem pak pracovat do dětského stacionáře, ale moc jsem si nepomohla… ale to je na jinou debatu
Vtipy typu „diagnóza“… já beru s humorem, dělám si srandu z mamky i bráchy - oba učí. Je fakt, že občas přináší svou práci i domů, ale mně to nikdy nevadilo
více vtipů je na policajty ![]()
ještě jsi zapomněla dodat, že si nemůžeš vzít kdykoli dovolenou, to taky spousta lidí nevidí!!!!
Jak řeší nemoc? - vemou si dovču, uča nemůže !!!! Musí na nemocenskou a tím zase ztrácí peníze…