Proč jsou učitelky neoblíbené?

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
29.5.18 16:00
@Jirka765 píše:
Jj, stavíme mrakodrapy, letiště a dálnice z polského jídla. :zed:

Jestli tvoje maminka učí na běžné škole poloviční úvazek, má čistého tak desítku. To je u tebe závratná suma, ze kterého si zaměstnanec zahraniční firmy sedá na zadek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
29.5.18 16:15

Učitelé jsou podprůměrně placení, to je jisté a bez debat. Jenže jsou nejvíc slyšet a vidět, co se stížností týče. Je to opravdu náročné povolání, to bez debat. Ale takových je. Já se třeba konkrétně ve své profesi „cvokaře“ často setkávám se sociálními pracovníky či terénními pracovníky. Troufám si říct, že ta profese je ještě náročnější. Práce s lidmi bez přístřeší, s narkomany, s týranými a zneužívanými dětmi, bývalými vězni… Mnohdy zdraví i život ohrožující profese.
Platy mají nižší, vzdělání vysokoškolské. Nikdy jsem je neslyšela tolik si stěžovat, stávkovat… A to mají mnohem horší podmínky, dovolenou sice 6 týdnů, ale neznám jediného, který by si ji mohl dovolit vybrat. Jasně, je to poslání, není to práce pro každého. Stejně tak učit. Znám jednu sociální pracovnici, která při syndromu vyhoření odešla pracovat do botanické zahrady, druhá do fabriky k pásu. Takovou možnost má opravdu každý, komu jeho profese leze na nervy. Tyto profese vyžadují obrovské nasazení, jinak je to průšvih. Je důležité, aby si ten, kdo už na to z jakýchkoliv důvodů nemá, aby odešel, alespoň na čas.
Učitelé, co je znám, i mí kamarádi, většinou argumentují tím, že mají VŠ. To je pravda, ale je tolik profesí, kde je VŠ vyžadována a jsou podhodnoceni, že je to až neuvěřitelné. Jen ti učitelé to bohužel řvou do světa a ve svých projevech téměř opovrhují pozicemi, kde VŠ není potřeba. Viz nedávný protest učitelů kvůli zvýšení mezd v LIDLu. Toto fakt jiná VŠ profese nedělá… Takže chápu třeba prodavačky z tohoto řetězce, že si o učitelích myslí své. Ony totiž také nemají práci snů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
829
29.5.18 16:43

Učitelé si to dělají sami, že nejsou oblíbení. Je z nich cítit, že se cítí podhodnocení, oni mají přece VŠ titul, to má ale dneska kde kdo. :roll: Pořád si na něco stěžují, málo peněz, hodně práce, ale znám profese, kde jsou na tom mnohem hůř a přitom si tolik nestěžují. Navíc se učitelé hodně povyšují nad ostatní. Projev učitelky je tak specifický, že většinou vždy poznám, že jde o učitelku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1878
29.5.18 17:04
@hanka.br. píše:
Jestli tvoje maminka učí na běžné škole poloviční úvazek, má čistého tak desítku…
:nevim:, ale bere určitě mnohem více. Min. 11t. :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148332
29.5.18 17:06
@Jirka765 píše: :nevim:, ale bere určitě mnohem více. Min. 11t. :mrgreen:
Šťastná to žena.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.5.18 17:11
@Jirka765 píše: :nevim:, ale bere určitě mnohem více. Min. 11t. :mrgreen:

A to je jako hodně? Tak to jsi na tom fakt bledě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.5.18 17:39

Z tý diskuze je mi fakt smutno. Učím přes dvacet let, v kabinetě si na peníze neztěžujeme. To spíš můj manžel nese těžko, že on, dělník s výučním listem ve státním podniku, má větší výplatu než já. Nejde ani tak o fyzickou dřinu. Každé ráno, když se dívám na svoje děti ve třídě, říkám si - je to na tobě, jak se budou cítit. Je to na tobě, jaký budou mít den. Je to na tobě, jestli do nich vložíš sebedůvěru, radost z učení, jestli odhalíš, když jim někdo ubližuje, že jim pomůžeš, když budou mít trápení. Je to na tobě, jací lidé z nich vyrostou. Bylo by hezké, kdyby učitel vašich dětí byl člověk, který by k vašim dětem přistupoval s láskou, viďte? Kterého byste si vážili, protože na něm záleží, jak vaše děti prožijí školní léta. Zatím si o ně tady otíráte boty. Nedivím se, že kvalitní mladí lidé ze školství zdrhnou a ti starší hodlají doklepat do důchodu. Samozřejmě, že ve spoustě povolání se mají i hůř a vysokou má kde kdo. Vy byste svoje děti taky svěřili kde komu, nebo tiše doufáte, že zrovna učitel vašich dětí bude vzácný kvalitní člověk?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1187
29.5.18 17:47

@Ester13
Přesně to jsem psala. Kamarádka učí jazyky na SŠ a nedávno si stěžovala kolik si bere její kadeřnice za stříhání. A že je „jen“ vyučená. Když jsem jí řekla, že ta ženská měla odvahu jít dělat " na vlastní triko" a ona že to může zkusit taky, tak se na to netvářila. Přece jen, takhle má svý jistý, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1878
29.5.18 18:01
@hanka.br. píše:
A to je jako hodně? Tak to jsi na tom fakt bledě.

Já nevím kolik bere, ale nestěžuje si… jí m_učení dětí asi baví. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
829
29.5.18 18:01
@hanka.br. píše:
Z tý diskuze je mi fakt smutno. Učím přes dvacet let, v kabinetě si na peníze neztěžujeme. To spíš můj manžel nese těžko, že on, dělník s výučním listem ve státním podniku, má větší výplatu než já. Nejde ani tak o fyzickou dřinu. Každé ráno, když se dívám na svoje děti ve třídě, říkám si - je to na tobě, jak se budou cítit. Je to na tobě, jaký budou mít den. Je to na tobě, jestli do nich vložíš sebedůvěru, radost z učení, jestli odhalíš, když jim někdo ubližuje, že jim pomůžeš, když budou mít trápení. Je to na tobě, jací lidé z nich vyrostou. Bylo by hezké, kdyby učitel vašich dětí byl člověk, který by k vašim dětem přistupoval s láskou, viďte? Kterého byste si vážili, protože na něm záleží, jak vaše děti prožijí školní léta. Zatím si o ně tady otíráte boty. Nedivím se, že kvalitní mladí lidé ze školství zdrhnou a ti starší hodlají doklepat do důchodu. Samozřejmě, že ve spoustě povolání se mají i hůř a vysokou má kde kdo. Vy byste svoje děti taky svěřili kde komu, nebo tiše doufáte, že zrovna učitel vašich dětí bude vzácný kvalitní člověk?

Já bych chtěla, aby to u nás ve škole vypadalo jako v Anglii. Děti si tam můžou prosazovat svoje názory, říkat si, co si myslí bez toho, aby pak na nich někdo seděl. Většina učitelů si v dnešní době neumí u dětí vytvořt autoritu, píší jen poznámky, nebo dávají důtky. Dcera teď byla na třídním výletě a z 25 dětí dostalo 12 napomenutí třídního učitele a to každý za něco jiného. Já neříkám, že děti dnes nejsou neposlušné, ale spíš si myslím, že se ve třídě nudí. Dcera mi říkala, že mají jednu učitelku a v její hodině je maximální klid, děti ji poslouchají, baví je to v hodině. Ale to je jediná, ostatní nedokáží ty děti udržet v pozornosti, aby nevyrušovali. Já vždycky říkala, že když učitelka dává poznámky za vyrušování ve třídě, tak je to její chyba, neumí si sjednat pořádek. V Anglii je úplně jiný režim, v některých školách se nerozdává ani vysvědčení, aby děti nebyly frustrováni špatnou známkou. Dostanou na konci roku jen takové psaní, kde mají napsáno, co by měly více zlepšit, co jim jde krásně atd. Chodí více do přírody. Mají spoustu mimoškolních aktivit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
29.5.18 18:04
@Jirka765 píše:
Já nevím kolik bere, ale nestěžuje si… jí m_učení dětí asi baví. :roll:

Jiříku, psal jsi, že bere tolik, že nechápeš, na co si stěžují. No nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
29.5.18 18:05

@hanka.br. a to je právě ono. Ten neustálý pocit ukřivděnosti, nedocenění, nespokojenosti. Mám blízkou kamarádku učitelku na 1.stupni s praxí co máš ty. Její měsíční příjem činí vč. osobního ohodnocení cca 35.000,–. Vzhledem k délce prac. doby, prázdninám, atd. je spokojena. Práce jí naplňuje, děti miluje a nikdy jsem od ní neslyšela stěžovat si. Nikdy jsem u ní nezaregistrovala takové to předhazování vlastní důležitosti jenom proto, aby každý pochopil, že já jsem učitelka kdo je víc. Víš co, kvalitní učitel jak po stránce odborné tak lidské je pro dítě potažmo rodiče výhra v loterii. Bohužel mám někdy pocit, že mnozí z nich již zapomněli, proč vlastně peďák studovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.5.18 18:08
@Sojkka píše:
@hanka.br. a to je právě ono. Ten neustálý pocit ukřivděnosti, nedocenění, nespokojenosti. Mám blízkou kamarádku učitelku na 1.stupni s praxí co máš ty. Její měsíční příjem činí vč. osobního ohodnocení cca 35.000,–. Vzhledem k délce prac. doby, prázdninám, atd. je spokojena. Práce jí naplňuje, děti miluje a nikdy jsem od ní neslyšela stěžovat si. Nikdy jsem u ní nezaregistrovala takové to předhazování vlastní důležitosti jenom proto, aby každý pochopil, že já jsem učitelka kdo je víc. Víš co, kvalitní učitel jak po stránce odborné tak lidské je pro dítě potažmo rodiče výhra v loterii. Bohužel mám někdy pocit, že mnozí z nich již zapomněli, proč vlastně peďák studovali.

8o 8o Tolik peněz? Můj manžel je ing. pracuje u hasičů jako vedoucí družstva a tyto peníze fakt nemá. 30 let praxe. A nikdy jsem neslyšela že by si tam někdo stěžoval, že je nedocněný.

• Citovat
  • Upravit
30408
29.5.18 18:10
@melasa píše:
Já bych chtěla, aby to u nás ve škole vypadalo jako v Anglii. Děti si tam můžou prosazovat svoje názory, říkat si, co si myslí bez toho, aby pak na nich někdo seděl. Většina učitelů si v dnešní době neumí u dětí vytvořt autoritu, píší jen poznámky, nebo dávají důtky. Dcera teď byla na třídním výletě a z 25 dětí dostalo 12 napomenutí třídního učitele a to každý za něco jiného. Já neříkám, že děti dnes nejsou neposlušné, ale spíš si myslím, že se ve třídě nudí. Dcera mi říkala, že mají jednu učitelku a v její hodině je maximální klid, děti ji poslouchají, baví je to v hodině. Ale to je jediná, ostatní nedokáží ty děti udržet v pozornosti, aby nevyrušovali. Já vždycky říkala, že když učitelka dává poznámky za vyrušování ve třídě, tak je to její chyba, neumí si sjednat pořádek. V Anglii je úplně jiný režim, v některých školách se nerozdává ani vysvědčení, aby děti nebyly frustrováni špatnou známkou. Dostanou na konci roku jen takové psaní, kde mají napsáno, co by měly více zlepšit, co jim jde krásně atd. Chodí více do přírody. Mají spoustu mimoškolních aktivit.

Já nechci, aby to u nás vypadalo jako v Anglii. A tím méně to mohou ovlivnit řadoví učitelé. Kam bychom došli, kdyby jeden rodič chtěl Anglii, druhý Finsko a my abychom předváděli celou Evropu podle toho, jak si kdo přeje… Jsme tady. A co se týče těch poznámek - holt ti skvělí lidé a autoritou jsou na jiných postech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
29.5.18 18:13

Anonym nevysel, tak to napisu na plnou pusu - moje kamaradka uci, a nektery ucitelsky historky uz jsou otravny. Ale nerekla bych ji to - mam ji rada a vyslechnu ji. Jen me nezajima, jak moc otravny jsou kolegove, jak deti zlobi, a podobne - nemam k tomu proste ten spravnej vztah. Ale chapu, ze se potrebuje vykecat a vypnout. Vim, ze ji maji deti rady a to je spravny.

Příspěvek upraven 29.05.18 v 18:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová