Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Gabika píše:e.v.a. píše:Učiteľka? Si?Gabika píše:Tak s tím já teda nesouhlasím. Podle tebe učitelka potřebuje získat nadhled a zkušenosti z jiné práce, aby potom mohla být dobrou kantorkou???Anonymní píše: …
Moje nevlastní mamka se kterou jsem vyrůstala od mala je učitelka na ZŠ dělá to plácnu 20 let nikdy jiné zaměstnání neměla. V rodině máme asi další 3 učitelky. …Tak si hovorím, či by nebolo pre všetkých lepšie, keby učiteľky, než nastúpia do školy učiť, nastúpili niekde v súkromnom sektore, a skúsili dosiahnuť najprv niečo tam, než začnú učiť deti… Aby získali nadhľad, i skúsenosti…
My napr. máme v MŠ učiteľku, ktorá začala učiť v MŠ až v cca 35 rokoch, dovtedy normálne pracovala inde, i podnikala… A teraz je to úplne super učiteľka, na ktorú nedám dopustiť, a i naše deti ju majú radi. Vzdeláva sa, deťom sa venuje nad rámec povinností…Ano, naozaj si myslím, že ten, kto má učiť, by o živote mal vedieť viac, než len stáť 20 a viac rokov za katedrou. Ako má pripraviť dnešné deti na život, na povolanie, keď o tom, ako to chodí v súkromných firmách či o uplatnení v spoločnosti veľa nevedia, a mnohí sa i odmietajú naučiť, vzdelať? A práve tí by potrebovali ísť do inej profesie, aby trošku „dostali do držky“ a trochu im spadol hrebienok. Asi drsný názor, ale sorry, učitelia nie sú pre mňa nedotknuteľní, tých kvalitných si vážim, ale tých ostatných by som poslala do iného oboru hneď zajtra.
Ano, jsem
mám vystudovaný první stupeň, tak proto se mě to asi kapku dotklo
zřejmě si měla na mysli spíš učitele na středních školách, to ti zase musím dát trochu za pravdu, střední mám totiž ekonomku
a na účetnictví jsme měli inženýrku, co dřív pracovala v tomto oboru, takže danou látku nám vykládala z praxe, což bylo super. Ale v primárním vzdělávání, dle mého názoru, to zapotřebí nebude, co? Já si to totiž dala do souvislosti s tím, cos psala o vaší učitelce z MŠ. Psala jsi, že si prošla jiným zaměstnáním a teď je super… jakoby dozrála do stadia „Dobrá učitelka v MŠ“ jen tím, že dělala něco jiného… jak jsem psala, v předškolním a primárním vzdělávání je to o něčem jiném. Člověk to musí mít v sobě, děti to jinak velice rychle vycítí. Taky si vzpomínám na výborné a naopak protivné učitelky, které opravdu nebyly na správném místě ![]()
Pudloslava píše:
gabi nesouhlasím. Jistě že existují špatní učitelé, jako existujéí špatní lékařé - samozřejmě to není v tom poměru, jako ty naznačuješ (protože ta trauzmata z dětství mají asi takový reálný základ, jako když se dítě bojí doktora, protože dává injekce - je třeba přestat se dívat na svět očima dítěte, které by raděj do školy nechodilo vůbec)nicméně - poroč by se měl špatný učitel nějak změnit tím, že půjde na čas dělat něco jiného? Na to jsi přišla sama?
Značně mi to připomíná komunistické pokusy převychovat intelektuály prací v zemědělství.
Pudloslavo, žiadne pomery som snáď nenaznačovala, neviem aké sú, tak ich nekonkretizujem. A prirovnanie s lekárom… hm, ak ten lekár je totálny bezcita, a kôli jednej potrebnej injekcii dieťa vydesí tak, že má z toho doživotnú traumu, tak asi urobil niekde chybu, nemyslíš?
(Mmch, tvoj nenápadne povýšenecký tón mi trochu vadí, tak nejak mi to pripamína učiteľky, ktoré pred celou triedou ponižujú žiakov… )
Máme v rodine dosť učiteľov, záklaďáckych, jazykárov, i vysokoškolských, takže nestrieľam len tak odboku. A práve tí, ktorí si to skúsili i v ziskovom sektore, sú najviac v pohode, a vedia o čom hovoria. A potrebujú to podľa mňa hlavne vysokoškolskí učitelia, a zrejme i stredoškolskí odborní. Aby vedeli, čo tí žiaci fakt potrebujú, nie každý vysokoškolák totiž chce zostať po skončení na fakulte, väčšina chce normálne pracovať.
Potom máme v rodine i človeka, ktorý v živote nikde nepracoval, iba študoval, a po skončení na výške zostal učiť. Je to človek, ktorý sa na nás, čo sme si vybrali „tú komerciu pred vedou“ pozerá zvrchu, pretože to tak odpozoroval od tých 60-ročných docentov, čo má v kabinete. Nikam na zahraničné stáže nechodí, pretože nechodili ani tí dedkovia kolegovia (tí zase nechodili, pretože nevedia žiaden jazyk, že), tak si len sedí na tej svojej koleji (ani odtiaľ sa neodsťahoval…) a svojom kabinete a je najmúdrejší zo všetkých. Ja ho mám celkom rada, je to pomerne mladý človek, ale má proste skostnatelé názory.
A tie učiteľky zo základky, ktoré tam sú už 20 rokov a všetko vedia najlepšie? Tie by som poslala do firmy už len z princípu, aby pochopili, že skutočne nevedia všetko.
A začali sa chovať trochu slušnejšie.
A ešte jedna vec. Pred nejakou dobou som čítala pomerne rozsiahly článok o českom školstve, ako by sa malo reformovať, a tam si jeden riaditeľ základky povzdychol, že on by rád, ale učitelia (najmä starší) mu odmietajú chodiť na školenia, vzdelávať sa, meniť spôsob výuky… Moja príbuzná to nechtiac potvrdila, keď sa mi posťažovala, že všetci chcú, aby učili inak, lepšie, ale nepovedali im, ako presne to majú robiť. No, a to mi napadlo, že ja dostať v súkromnou sektore nejakú prácu na vyriešenie a povedať, že neviem ako na to, tak to robiť nebudem, tak sa so mnou rýchlo rozlúčia… V školstve ale títo ľudia zostávajú.
Pudloslava píše:Anonymní píše: ......Mě se spíš dotkly tvoje hrubky, těch je mi líto víc, než tvých názorů.
zakl.no nevím, jestli je to třeba jen profesionální deformace, nicméně shazování názoru druhého poukazováním na jeho pravopis mi přijde jako poměrně přízemní styl diskuse.
(ikdyz musím uznat, že názory dotyčné taky nejsou můj šálek kafe. asi to bude jedna z těch, co považuje všechny instituce za svého nepřítele. školství, zdravotnictví…všechnu tu sebranku pozavírat až zčernaj)
Myslela jsem tím, že jsem ochotna respektovat její názor, ač je opravdu antiinstitucionální
, ale že mi spíš vadí, že evidentně tu školu a učitele nesnáší natolik, že se odmítala učit, že ten odpor ke škole jí poznamenal v tom, že neumí pravopis. Nebo, že ho z principu ignoruje. Nechci jí schazovat, mě to fakt mrzí. Čeština je krásná.
Je to stejné, jako když lidé odmítají řád ve státě, zdravotnictví a všechno, co jim stát „nutí“ a odmítají dát dítě očkovat právě, že musí.
zakl.
někdo tu psal o prázdninách, že mají učitele 62 dní volno.
Tak první týden jsme v práci, posledních 14 dní jsme v práci.
Takže to tak horké není. Ona příprava na školní rok je dost náročná. Já si třeba musím i uklidit třídu, protože nejsou prašule na úklidovku. Jinak na minulé škole jsme všechna volna ve šk. roce museli mít dovolenou, která pak nezbyla na hlavní prázdniny, takže jsme o velkých byli v práci a volna zbývalo tak 14 dní.
Ráda bych někdy jela na dovču v červnu nebo září, abych ušetřila a nejela v hlavní sez. Jinak už pár let učím a k moři jsme se s manželem dostali až když jsem si vzala druhou práci a o víkendech doučovala.
Jinak bych každému přála, aby si zažil třeba maturity, výlet se studenty, exkurzi apod. Nebudu ani popisovat, jaký zážitek byl, když v Národním muzeu kluci lezli na vycpaného mamuta (polysteren potažený kůží), když třídu v metru ohrožoval opilý dělník, protože se mu nelíbilo, že kluci fandí Spartě. Jako ženská jsem chtěla utéct, jako učitelka jsem musela kluky bránit. Jo a dodávám, že u nás ve škole už byl černý kašel, svrab a tbc… P.S jsme opravdu normální škola, tohle je všude
Pudloslava píše:přesně tak to mám já,dala bych jim přes prd…jenže uvědom si, to není práce, to je povolnání, služba!!!!! sama sis to vybrala, takže by ti peníze měli sebrat všechny a přikovat tě do práce za nohu. Běda ti, jak se ozveš, prostestovat je totiž NEETICKÉA hlavně beru neskutečný prachy tak mi můžou vzít těch procent teřba 40
![]()
![]()
Nějak ti nerozumím,proč se do mě navážíš.No ale to je jedno
Jenom nechápu co jsem napsala tak špatného ![]()
Anonymní píše:
Jinak bych každému přála, aby si zažil třeba maturity, výlet se studenty, exkurzi apod. Nebudu ani popisovat, jaký zážitek byl, když v Národním muzeu kluci lezli na vycpaného mamuta (polysteren potažený kůží), když třídu v metru ohrožoval opilý dělník, protože se mu nelíbilo, že kluci fandí Spartě. Jako ženská jsem chtěla utéct, jako učitelka jsem musela kluky bránit. Jo a dodávám, že u nás ve škole už byl černý kašel, svrab a tbc… P.S jsme opravdu normální škola, tohle je všude
Přej a bude ti přáno.
Jinak jak jsem už psala, všude je něco. I ty nemoci, i ty vši, i svrab už jsem potkala (a nebylo to příjemné setkání ve škole teda
).
Hele, ale na druhou stranu uznej, že až budeš stará rozklepaná babička, budeš mít aspoň na co vzpomínat.
. Děcka lezoucí na mamuta, chlast zašitý v batohu na výletě a podobné chuťovky.
verenika píše:Pudloslava píše:Nějak ti nerozumím,proč se do mě navážíš.No ale to je jednopřesně tak to mám já,dala bych jim přes prd…jenže uvědom si, to není práce, to je povolnání, služba!!!!! sama sis to vybrala, takže by ti peníze měli sebrat všechny a přikovat tě do práce za nohu. Běda ti, jak se ozveš, prostestovat je totiž NEETICKÉA hlavně beru neskutečný prachy tak mi můžou vzít těch procent teřba 40
![]()
![]()
Jenom nechápu co jsem napsala tak špatného
nenavazim, to byl pokus o solidaritu a spravedlive rozhorceni nad osudem, sorry, ze to bylo nepochopitelne
Pudloslava píše:verenika píše:nenavazim, to byl pokus o solidaritu a spravedlive rozhorceni nad osudem, sorry, ze to bylo nepochopitelnePudloslava píše:Nějak ti nerozumím,proč se do mě navážíš.No ale to je jednopřesně tak to mám já,dala bych jim přes prd…jenže uvědom si, to není práce, to je povolnání, služba!!!!! sama sis to vybrala, takže by ti peníze měli sebrat všechny a přikovat tě do práce za nohu. Běda ti, jak se ozveš, prostestovat je totiž NEETICKÉA hlavně beru neskutečný prachy tak mi můžou vzít těch procent teřba 40
![]()
![]()
Jenom nechápu co jsem napsala tak špatného
ty promiň,po 3 nočních a málo spánku mi hlava moc věcí nepobírá
![]()
Máš můj neskonalý obdiv. Je mi 19 let a nedávno jsem přestoupila na jinou SŠ, takže si prodlužuji studium a jsem ve druháku. Učitelkou bych být nemohla a nechtěla. Koukám na to z pohledu sebe, jako studentky a současně jako člověka. Asi by mi z nás, smradů, praskla hlava a hlavně nervi. Jak se můžeš ovládat? Já bych to propleskla a pak asi umřela na migrénu. Učitelská profese je podle mě nehorázně nedoceněnou a neoceněnou profesí. Přeji hodně nervů.;)
P.S. Ostříž, bachař a Ámos dohromady. To se mi líbí a je to přesně tak.:)
Také s tím nesouhlasím, nemyslím si, že učitelé nic nedělají a přesto mají vysoký plat. Je mi 17, takže vím, o čem mluvíte. Není to lehké a zvláště s dnešními studenty. Když jsem nastupovala na gymnázium, docela jsem byla rozhodnutá jít poté na PF. Ovšem článek v novinách a rozhovor s bývalou paní učitelkou, mě utvrdil v tom, že by to byla nedoceněná práce. ![]()
Takže hlavu vzhůru, pač se pořád najdou takoví, kteří učitelskou práci obdivují.
Hezký den ![]()
Taky jsem učitelka, ale na ZŠ a mladá, takže všechno ještě zkouším. Ale otírají se moji práci taky. Hlavně v tom ohledu, že si něco odučím a jdu dom
každý den jsem tam 8h, protože je pořád něco - jsem třídní, takže řeším rodiče, písemky, přípravy, projekty, dozory, exkurze a jsem totálně vyflusaná - ale prý mám prázdniny ![]()
Přijde mi, že něco máme podobného s doktory - každý do školy chodil, každý chodil k lékaři, takže tomu každý rozumí
už to neřeším a myslím si svoje. S tím, jak práci odvádím jsem spokojená já, vedení, děti, takže tak.
Teď zrovna jdu trávit slunečné sobotní odpoledne a i celý zítřek děláním digitálních učebních materiálů, takže takový presčas
sice placený, ale práci si tahám domů hodně často.
A diagnozu mám
chudák manžel. Když přijdu domů, tak mluvím rychle a nahlas a manžel mě upozorňuje, že už nejsem ve škole a můžu mluvit normálně. Snažím se nepoučovat, protože sama nejsem dokonalá.
Ale děti, které mají matky učitelky, jsou u nás ti nejlepší a nejlépe vychovaní a je radost s nimi pracovat. Samozřejmě to není pravidlo ![]()
Tuhle jsem asi 3h nemohla usnout a přemýšlela o dětech, co jsem udělala, neudělala, co zlepšit, změnit, motivovat. Manžel byl ze mě na větvi, že jsem pořád v práci. On si přijede z elektrárny a nějaká turbína a uhlí mu jsou ukradené ![]()
Gina108 píše:Mě se spíš dotkly tvoje hrubkyHehe, k tomu mne napadá říct jen "njn, učitelka, těch je mi líto víc, než tvých názorů.
zakl."
Přesně to mě napadlo ![]()
Anonymní píše:Pudloslava píše:Myslela jsem tím, že jsem ochotna respektovat její názor, ač je opravdu antiinstitucionálníAnonymní píše: ......Mě se spíš dotkly tvoje hrubky, těch je mi líto víc, než tvých názorů.
zakl.no nevím, jestli je to třeba jen profesionální deformace, nicméně shazování názoru druhého poukazováním na jeho pravopis mi přijde jako poměrně přízemní styl diskuse.
(ikdyz musím uznat, že názory dotyčné taky nejsou můj šálek kafe. asi to bude jedna z těch, co považuje všechny instituce za svého nepřítele. školství, zdravotnictví…všechnu tu sebranku pozavírat až zčernaj), ale že mi spíš vadí, že evidentně tu školu a učitele nesnáší natolik, že se odmítala učit, že ten odpor ke škole jí poznamenal v tom, že neumí pravopis. Nebo, že ho z principu ignoruje. Nechci jí schazovat, mě to fakt mrzí. Čeština je krásná.
Je to stejné, jako když lidé odmítají řád ve státě, zdravotnictví a všechno, co jim stát „nutí“ a odmítají dát dítě očkovat právě, že musí.
zakl.
Některým lidem holt čeština nejde, i kdyby se rozkrájeli
To bys jako učitelka mohla vědět.
Dotyčnou jsi jen utvrdila v jejím názoru na učitelky ![]()
Na závěr naprosto jasně uvádím, že osobně sdílím jedno učitelské povolání v rodině, tudíž moc dobře vím, jak tito lidé působí na okolí a jak se chovají k dospělým lidem otravně a způsobem, jako by ti ostatní byli nevychovaní a nedospěli žáčci ve škole. Takže toto jinak velice odpovědné a záslužné povolání jako diagnóza prostě na okolí působí a neberte to jako osobní urážku. Není to osobní urážka… je to zkušenost.naprosto stejna zkusenost… tezke vydychat.