Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky bývalý je v RL a chce se vzdát dcery, jak to funguje?
Pokud je to bio otec tak si myslím, že žádná šance není. Musí na soud, tam to vysvětlit a je to na soudu, ale nechtějí to dělat. Možná zkus pohledat v diskuzích, mám dojem, že o tom někde holky diskutovaly.
Tak tohle nepůjde. V zájmu dítěte je otce v RL mít, to leda by ho chtěl jiný chlap adoptovat.
Nejsem v tomhle expert, ale pokud je biologický otec, tak jediná šance pro něj by byla, kdybys měla jiného partnera, který by jí adoptovala za vlastní, on by podepsal souhlas a tím pádem to pro něj hasne. Jinak se podle mě jen tak vzdát dítěte nemůže…
Taky mám dojem, že by ji musel jiný muž adoptovat a tvůj podepsat, že s tím souhlasí. Pak by dostala nový rodný list, kde by byl uveden nový otec.
Nevim, jak to funguje s tim se vzdat otcovstvi, ale ja osobne jsem pripad, kdy mi v detstvi byl rodny list zmenen z prijmeni po otci na prijmeni po nevlastnim otci. Biologicky otec s tim nesouhlasil, ze pokud mamka chce, abych mela nove prijmeni, tak jedine, pokud si me novy otec adoptuje. Soudkyne odmitla jeho podminku s tim, ze je videt, ze mu jde o penize a zmenu rodneho prijmeni povolila. Biologicky otec ovsem v RL zustal.
@Luciii25 píše:
@monika32 nejsem vdaná právě
Tak to pochybuji, že si ji bude moci adoptovat. Známá měla manžela, musel to být manžel a chtějí minimálně rok spolusoužití, čistý trestní rejstřík a nový otec musí mít pravidelný příjem. Oni byli manželé 5 měsíců, ale museli tvrdit, že jsou spolu už přes rok. Nebyli, ale to je fuk
Ale kdyby nebyl manžel, tak by adopci nepovolili ![]()
My tím prošli. Manžel zažádal na sociálce o nezrušitelné osvojení, bývalý s tím musel souhlasit. Přišla k nám sociálka na kontrolu, manžel musel doložit posudek o zdravotním stavu, posudek z práce, výpis z trestního rejstříku, dále náš oddací list (svoji jsme byli cca 3 roky) a malé RL. Pak to šlo k soudu, kam přišel i můj bývalý a vzdal se jí. Po nabytí právní moci rozsudku jsme dostali nový RL (má i nové rodné číslo), kde je jako otec uveden můj nový manžel. Jediný záznam o tom, jak to bylo dříve je na matrice. Příjmení jsme měli změněno již dříve, ale lze to udělat až u osvojení. Určitě zajdi na sociálku, odbor péče o dítě, tam ti vše vysvětlí a poradí.