Rok 1807 ;-)

QQQQ
29.6.12 15:01

Rok 1807 ;-)

Nazdar děvčata :mavam:
Podařilo se mi nedávno na poli najít poklad :lol: 30ti grejcarový měďák z roku 1807, ražený ve Vídni :dance: :dance: :dance:

No a od té doby s holkama přemýšlíme co si za to v té době asi mohli koupit, kolik lidí by za to pohostili v hospodě, nebo co si za to na trhu nakoupila hospodyňka :think: :think: :think:

Tak co myslíte? :kytka: :kytka: :kytka:

Možná @Jura007 by věděl, že? :lol:

Tak pište pište své myšlenky a znalosti a já valím za malou, první den prázdnin a já musela utéct z práce, malá zvrací a máme památku i na zdi :? :? :?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6094
29.6.12 15:13

Týýý jo..to jsem zvědavá co kdo vymyslí:D ale určo si za to koupila víc než dneska :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4246
29.6.12 15:15

Ahoj, našla jsem jsem na genebaze. cz:

Rok 1800:
mzda tesařského mistra - 30 krejcarů denně
mzda jeho tovaryše - 18 krejcarů denně
mzda mistra zednického - 30 krejcarů denně
mzda tovaryše zednického - 18 krejcarů denně
kráva - 16 - 20 zlatých
husa - 6 krejcarů
střevíce - 5 zlatých

Jeden zlatý bylo 60 krejcarů pro představu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
29.6.12 15:29
@Aleeza píše:
Ahoj, našla jsem jsem na genebaze. cz:

Rok 1800:
mzda tesařského mistra - 30 krejcarů denně
mzda jeho tovaryše - 18 krejcarů denně
mzda mistra zednického - 30 krejcarů denně
mzda tovaryše zednického - 18 krejcarů denně
kráva - 16 - 20 zlatých
husa - 6 krejcarů
střevíce - 5 zlatých

Jeden zlatý bylo 60 krejcarů pro představu…
:palec:

Tééda, že byla husa o tolik levnější než střevíce? I když dneska pořádný střevíce taky něco stojí, to je fakt :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
29.6.12 15:29

@Aleeza

tomu se říká srovnanej plat :lol: :lol:
ale ta kráva byla pěkně drahá 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23729
29.6.12 15:32

Zkus se zeptat na www.detektorweb.cz Tam je nekolik nadsencu do starych minci a znaji i tehdejsi hodnoty ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
29.6.12 17:14

My to máme zapsané v rodinných kronikách - bohužel je strýc před pár lety stopil a už se k nim nedostanu :,(
Ale byly tam právě z různých let vždy soupisy běžných věcí, co kolik stálo..

• Citovat
  • Upravit
Metamorphosis
29.6.12 17:16
@Žirafátko píše:
@Aleezatomu se říká srovnanej plat :lol: :lol:
ale ta kráva byla pěkně drahá 8o

Když si to přepočtu na dnes, ono je to vpodstatě srovnatelné :lol: Kupte si celou krávu i se svíčkovou, že jo.. :zed:

• Citovat
  • Upravit
marra
29.6.12 17:54

Ja teda nevim, ale JURA zarucenjo poradi ;) ;)
Jinak jeako kdeze si to vyhrabala? Ze bych sla taky nekam lovit :think: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
QQQQ
30.6.12 09:25

@Aleeza Díky za seznam :kytka: teda ta kráva to je balík a ty střevíce taky když si pomyslím, že tehdy byly jedny střevíce na půl života tak to musela na druhou stranu být extra kvalita :lol:

@Amber_1977 Jak stopil? 8o 8o 8o Já najít nějakou rodinou kroniku tak se radostí po… :mrgreen: Už mi stačily staré vysvědčení z roku cca 1930 a křestní list od dědy z roku 1918, tam se toho psalo!!! :lol: :lol: :lol:

@marra Neprozradím :P :P :P :mrgreen: Bys tam šla a něco našla :lol: :lol: :lol: Babička mi totiž tvrdí, že je blbost aby tam byl jen jeden :lol: Ale třeba to ztratil nějaký mistr cestou z práce že? :think: :think: :think:

• Citovat
  • Upravit
QQQQ
30.6.12 09:29

Tady poněkud nekvalitní foto :oops: :lol:

• Citovat
  • Upravit
4246
30.6.12 09:37

@ww Jj, za krávu to je balík. Je fakt ty střevíčky měly asi opravdu celej život, bohatší vrstvy jich asi měly víc, ale myslím, že holky na statku měly jen jedny. Ale zase by jsi si koupila 5 hus :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.6.12 09:48

Já už vlastně skoro nemám co dodat… No něco přece.
V roce 1816 - v důsledku totálního vyždímání státní pokladny skrze napoleonské války - vyhlásila habsburská monarchie státní bankrot. Tehdy se veškeré peníze znehodnotily a místo nich začaly banky vydávat tzv. bankovní listy, bankocetle, Banknotschein - teda nouzovou měnu. No a z té doby pochází slovní obrat „nemít šajn“ - když někdo o něčem nemá ani šajn, tak to vzdáleně odkazuje na tuto událost. Nemít šajn, nemít informace, nevědět že přijde o svoje peníze…
Takže prosím berte tu cenovou hladinu z roku 1800 s velkou rezervou… Ona ta hodnota peněz během válek postupně klesala i tak…
Jen bych připomenul pár událostí, které tu dobu rámovaly.
2. prosince 1805 - bitva u Slavkova (původně se měla odehrát na jižním okraji Brna…)
rok 1809 - bitva u Wagramu - Dolní Rakousko
září až prosinec 1812 - tažení Napoleona do Ruska, vypálení Moskvy, ruské „sebeobětování“ v bitvě u Borodina
16.až 19. října 1815 - „Bitva národů“ u Lipska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
30.6.12 09:56

Juro jsi zlatej :hug: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
18305
30.6.12 10:02

Ale přeháníš… :oops:
Jo, ještě jedno drobné doplnění. Dnešní zaužívaný název „Rakousko-Uhersko“ v té době vůbec neexistoval. A nepoužíval se ani po rakousko-uherském vyrovnání v roce 1849 (tehdy se mluvilo o Předlitavsku a Zalitavsku, dělítkem mezi oběma půlkami monarchie byla rakouská řeka Leitha, ne říčka Litava na Slavkovsku…). Tento tvar se objevuje v dokumentech až kolem roku 1890. Do poloviny 19. století se používal název „Monarchie habsburského panovnického domu“, pokud někomu stálo za to stát vůbec pojmenovávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová