Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Maminky,
dnes jsme se vratili z nemocnice, kde jsme 4dni lezeli s touto hnusnou nemoci. Prvni dny byli fakt masakr.
Chtela bych se zeptat vas, jejichz deti si tim take prosli, jak dlouho jim trvalo, nez se daly uplne do poradku. Mi zatim skoro nic nejime, spime i trikrat denne a jsme hodne mrzuti. Malemu bude 22mesicu.
Jeste bych rada vedela, co jste drobeckum podavali, ja uz nevim, co mu nabidnout, aby to mohl a pritom na to mel chut.
Predem dekuji za reakce.
Ahoj, my si gastroenteritidu prožili před více jak měsícem. Naše Terezka se nakazila ve školce, kde onemocnělo dalších x dětí. Naštěstí jsme nemuseli do nemocnice, sice měla 40st. teploty, ale zavodňovala jsem jí co to dá. Nakonec jsem lehla i já a můj chlap.
Je to otravné onemocnění a hlavně takovému malému špuntikovi dá pěkně zabrat. Držím palečky, ať je vám brzy dobře ![]()
Nam se prave nedazilo do maleho dostat tekutiny. I kdyz jsme mu je davali po troskach, vsechno letelo ven. Takze jsme zkoncili na kapackach. Teploty se nedarilo srazit ani cipkama, sirupem, dokonce mu infuze hnali pres led. Z klasickych nemoci jsem zatim snad horsi nevidela. Maly jen apaticky lezel a vubec nereagoval.
Consi, za jak dlouho jste s manzelem odpadli vy?
malej to měl poprvé ve 2měs.(přivezli j sme si z nem.jako druhotnou infekci)v nem.7dní -kapačky a pak taky dlouho nechtěl pořádně jíst.A ted ve 3 letech to bylo2 dny a zvládl to víc v poho než já ![]()
Tak u nás to kromě manžela měli postupně všichni. Přitáhnul to náš 3letý syn ze školky - první den prozvracel a prosrandil. první dva dny jen spal a pil - aspoň jsme se teda snažili aby pil. Teploty měl „jen“ přes 38. Další dva dny jíst ani moc nechtěl - kousnul si kousek do rohlíku a tím to skončilo a musela jsem ho nutit pít. Pak se pomalu rozjedl, když jsem mu uvařila kousek krůtího masa s bramborem - tak to maso vyjedl a tak začal trochu jíst. Pak to chytly i dvojky - holky. Jedna to měla taky dost ošklivé, druhá celkem v pohodě. Zase moc nechtěla jíst - hlavně rýže s mrkví teda nejela nikomu.
To ani moc mě, když jsem to pak chytla. Já bych zkusila ty brambory s masem - ty jely všem - i mě to dost zvedlo.
cernus - naštěstí to u nás nebylo tak hrozné jako u malé. Měli jsme jen slabý průjem, za pár dnů bylo po všem. Nás doktorka na pohotovosti seřvala, proč jí tam vezu děcko s takovýma horečkama, ale co jsem s ní měla doma dělat, když mi vše vyzvracela a vykákla.
nedá mi nereagovat musí to být strašné! moje sestra prodělala salmonelózu je to něco jiného ale taky síla! naštěstí jsem nechala samuelka očkovat hned na začátku ted to hodně řádí hlavně v Praze tak pozor na nemoci špinavých rukou… Bďtě hlavně zdraví ![]()
ahoj,asi to právě ted prožíváme.
Malá zvracela ve středu večer,asi 4× z ní vylétly neskutečné šavle - hrozný pohled
K tomu teplota 39st. Tak jsme jeli na pohotovost,ale řekli,že je to asi začínající viroza,a máme podávat černý čaj,rohlíky…Doma to naštěstí zaspala a už nezvracela! Ale následující den ještě horečka… Dnes celý den ok,ale před hodinou opět zvracení!
Ale posrala jsem to asi já,protože jsem jí dala na spaní mlíko,když už od středeční noci nezvracela
![]()
Snad to zaspí…já se tak bojím dehydratace a případné hospitalizace!
Jinak jídlo,moc taky nejedla,kousla lehce do rohlíku a snědla pár piškot.čaj jí nejede.. ![]()
Cernus: a váš malý zvracel nebo měl průjem??
Befana: Prvni den priserne zvracel, nestihala jsem prevlekat jeho, postel, hruza. Prujem zacal v podstate az druhy den. Davej male caj jen po lzickach a v nemocnici mi doktorka radila nejakeho Kuliska, snad by to mel byt nejaky iontovy napoj. S tim by se melo zacit, kdyz dite jeste pije. I kdyz mi jsme pili, ale vsechno letelo ven. To mleko, to byla chyba.
Tak drzim palce, at jste brzy O:K: a at se u vas nezvrtne jako u nas.
My si to prožili před 3 týdny. Nejdříve sem zvracela já (jsem v 7 měsíci), bez průjmů. Za 3 dny náš 2,6 letý syn, hodil v ten večer 7 šavlí během 2 hodin, chudák už věděl kdy mu bude špatně, tak se obudil, podíval na mě a já už věděla co bude následovat. Druhý den nechtěl jíst ani pít, zvracel jen vodu. Jinak v pohodě. Třetí den mu bylo dobře, tak sme jeli kupovat mu boty, ale sotva vylezl z auta, tak to začalo nanovo. Pak plakal, že jej bolí bříško, tak sme jeli na pohotovost, jestli to není slepé střevo. Vše v pořádku, že začíná viroza. Přijeli sme večer v 8 dom a pak měl pořád průjem. Naštěstí bez zvracení. Průjem trval asi 4 dny, snažili sme se aby hodně pil, aby nešel na kapačky, moc to nešlo. Pak mi kamarádka poradila kapky Hylak, dala sem jen jednu dávku a ty mu pomohly. Po první dávce mu přešel průjem i bolení bříška. Užívá to i můj manžel když jej bolí břicho. Opravdu doporučuji
Já s malou byla v nemocnici když ji byl necelý rok a půl a dostávala se z toho doma cca 14 dní. Nevařila jsem nic extra prostě jsem dělala rýži s masem nebo brambory s mrkví a hlavně dávala polívku,aby měla dostatek tekutin. Postupně se rozjedla.
Ja uz jsem z nej zoufala, uvarila jsem uz vsechna dietni jidla, ktere by mohl a ani jedno nechce. Ji jen piskoty, obcas si vezme rohlik. Zkousela jsem mu davat nastrouhane jablicko, to nechtel, ze ho chce kousat. Tak jsme mu kousicek dali a dohlizeli, aby ho poradne rozkousal. Snad mu to nic neudela, alespon neco mu trochu chutnalo.
Je ale asi jeste brzy na nejake zlepseni, od zacatku nemoci je to teprve sedm dni.
Cernus: já jsem taky zoufalá,u nás vůbec žádné zlepšení,naopak průjem se silně rozjel ![]()
Smecta,hylak,kulíšek…nic nepomáhá. Černý čaj už odmítá i ze stříkačky…z jídla snědla jen pár piškotů za celý den.
Nevíte,co kukuřičné křupky,mohla by??
Jinak jsi mě,Cernus,moc neuklidnila,že už to máte týden a pořád nic ![]()
Nám to v nemosnici „stavěli“ jen rýžovým odvarem (malýmu byly 2 měs.)ty bys mohla použít kaši ,možná i ty rýžové křupky ,a mrkvovým odvarem +klidně slazeným Glukopurem.Doktorka nám to vysvětlovala tak že rotavir udělá ze střev skluzavku po ,který všechno letí ven a právě mrkev nejlíp tu skluzavku zase hezky „zvrásní“.Jestli budeš přidávat jablko tak bez kůže.
Pavlo: myslíš normálně nastrouhanou mrkev s jablíčkem? nebo jak odvar z mrkve?
Z rýže chápu,plus mám v zásobě nemléčnou rýžovou kaši