Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přemýšlíme, že necháme naší osmitýdenní holčičku naočkovat proti rotavirům, ale nevíme podle čeho vybrat vakcínu. Snažila jsem se na netu projít dostupné info, ale extra rozdíly krom země původu a složení vakcíny jsem nenašla.
Která vakcína myslíte, že je lepší Rotateq nebo Rotarix? Kterou byste si vybrali?
Jsou nějaké extra důvody, proč zrovna tohle očkování ne?
Prosím zaryté odpůrce všech očkování, ne jen tohoto konkrétního, ať tuhle diskuzi vynechají.
Děkuji za odpovědi.
Ahoj , nejsem zarytý odpůrce očkování ,ale zdá se mi škoda takhle malinkaté dítě zatěžovat očkováním , které není nutné . Pokud to považuješ za nezbytné , alespoň bych počkala. Já se řídím radou své pediatričky , je to rozumná osoba a ta mi zrovna toto očkování rozmluvila. (Stejně tak i tu vakcínu (teď mi vypadl název ) s planými neštovicemi - že kdyžtak doočkujeme v přeškolním věku, pokud je nedostane.
S dr. ses o tom bavila?
Taky nejsem zarytý odpůrce očkování, ale zase jsem proti očkovat všechno co na trhu je, myslím že je to velké zatěžování organismu miminka.
Promluv si s pediatrem, i když někteří rádi píchají všechno, asi z toho mají prachy ![]()
Mi jsme si vybrali rotarix a zatim jsme spokojeni,doplaceli jsme 2900,nevim jestli se rotateg doplaci… Hlavne mi jsme nechali ockovat tu ktera ma vice kmenu,jinak pri vyberu je nejlepsi se poradit s doktorkou
![]()
my jsme kupovali malé rotarix ale ještě se nepíchnul, tak uvidím ale já mám v plánu očkování navíc které jsou pokud je tady ta možnost a myslím že mám taky rozumnou dr a tak vše s ní konzultuji kdy co a jak. Myslím si, že očkování mají svůj smysl. Nechala jsem tak očkovat i syna a neměl žádný problém a raději toto než se pak dívat na nemocné dítě, člověk nikdy neví, toť můj názor
Ahoj taky jsme chtěli očkovat, ale po konzultaci s kamarády doktory jsme toto očkování nedali. To je ale jen názor a každý se musí rozhodnout sám. Jinak jsme chtěli dát rotarix.
Doufam ze to nepopletu.
Rotarix je dvou davkovy. Rotateq tridavkovy. Cena ve vysledku vyjde stejne. Urcite je dobre obvolat si lekarny. Nejlevnejsi byvaji ty u nemocnic. My ockovali Rotarix a doplaceli jsme 2.200,–/1 davku.
Doktorka rikala ze v tom zadny rozdil neni. Ale spis jde o to, ze ockovaci kalendar je dost nabity. A tak kdyz by mimco onemocnelo vse se posunuje. Proto je pry lepsi ten dvoudavkovy. Protoze je to proste rychleji naockovane.
Ahoj,
vy už asi nejste očkování na tbc, ze zákona povinné to bylo jen do října, teď už ne. My budeme teď malé dávat Rotarix a Prevenar 13 a také jsme to hodně konzultovali. Malá je nedonošeňátko a rozhodně nám to oslovení lékaři doporučili, ale musíte se rozhodnout sami, jak psaly ostatní holky. Taky nejsem zastáncem zbytečných očkování, je to pak pro děti záhul, my jsme ještě neočkovali nic (malé jsou 3měsíce), ani tbc, ale Rotarix dáme. Každý Ti poradí něco jiného, musíte se rozhodnout sami. Tak hlavně, ať jste pořád zdravíííí a ať krásně rostete ![]()
ahoj my sme dali rotarix a spokojnost ![]()
u nas je riziko celiakie a teda ockovanie pre nas vyhodne ![]()
My jsme rotaviry nedali. Nejsem zastáncem velkého očkování a myslím, že rotaviroza není až tak strašná, že by se nedala přežít. Ano, dr. nám říkala, že některé děti se při ní dehydrují tak, že skončí v nemocnici na kapačkách, ale není to časté.
Malá ji nakonec prodělala asi kolem roku. Srajdila čtyři dny, měla teplotu, ale přežili jsme v pohodě. Akorát jsme nakazili půl rodiny, protože se to projevilo zrovna na zabíjačce, takže to bylo celkem veselý… ![]()
Děkuju za odpovědi.
S dr. jsem to konzultovala, řekla mi pro a proti, ale že rozhodnutí je na nás. Z jejího přístupu jsem měla pocit, že je ale spíš pro. Výběr vakcíny je na nás, dle ní je jediný rozdíl (krom výrobce a použití skupiny rotavirů - Ritateq zvířecí, Rotarix- lidský) v tom, že jedna je na 3×, takže 3 menší částky a jedna je na 2×, takže dvě větší částky, přičemž výsledná cena je stejná.
TBC očkovanou nemáme. Takže má vlastně o jendo očko méně.
Jako pozitivní vidím i to, že jsem ještě nenašla, že by někdo psal, že měli vedlejší účinky. Všichni psali, že očko bylo OK.
Je to těžké a já nevím, jak se rozhodnout. Nechci jí zbytečně zatěžovat, ale nechci zase něco podcenit, abych si pak nevyčítala, že jsem jí toho mohla uchranit.
My máme zase Rotateq a malej byl taky v pohodě po všech dávkách. Zatím žádný průjem nedostal, tak asi funguje ![]()
No ,taky myslím , že očkování proti TBC je asi tak tisíckrát důležitější . Myslím , že pár dní teplot a průjmu se přežít dá , ale tubera mi tedy přijde doooost nebezpečná…
Na TBC se už nově neočkuje.V porodnici jsme jen podepsali papir,že nejsme z rizikových zemí (ani jsme tam nebyli).Prý nové nařízení…
XZ píše:
Na TBC se už nově neočkuje.V porodnici jsme jen podepsali papir,že nejsme z rizikových zemí (ani jsme tam nebyli).Prý nové nařízení…
A ty se ridis narizenim? To znamena kdyz zejtra reknou ze uz se ockovat nemusi vubec na nic, tak poslechnes a dite na nic nenaockujes, protoze to naridili??? Muzes mi rict proc takle jednas?