Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,pokud máš doma psa nebo kočku,je to určitě tím,že se toho nemůžeš zbavit.Roupy se přenášejí kontaktem se zvířetem,které není odčerveno.Roupy nejsou ze sladkého,je to jen pověra.
Nebo stačí,že někdo z tvých známých má neodčervené zvíře a kontaktem s ním se roupy také mohou přenášet.J.
Jdi do lékárny a kup odčervovadlo pro zvířata, řekni, že máš podezření, že se mohl nakazit i potomek, že se škrábe na dupce a kup i lidské odčervovadlo - a pak ho naordinuj celé rodině ![]()
Rozhodně se nemusíš stydět, je lepší to udělat dřív než později.
L.
Když měla Eli tento problém zůstaly nám doma 4 tablety VERMOXu. Nikdo je nechce ani dr. zpátky, přitom se při léčbě podávají jen dvě. Pokud máš zájem písni SZ pošlu ti je. Bere se jedna a tuším za týden druhá-je to tam psáno.
Ten Vermox jsme dostali dnes, Dr. ma u syna podezreni na roupy, ac me se to teda nezda.
NIcmene se bere jedna tableta (teda jako deti) a za 4tydny druha. Tak nam to naordinoval Dr.
No u Eli to bylo tak, že se škrabkala na dupce (přes kalhoty), tak jak jsme šli s ní k dr, tak jsme ji na to upozornili. Dala nám sklíčko na otisk a měla je. Navíc řekla, že ve školkách, to je zakopaný pes, kdysi se musela preventivně odčervit celá třída a dnes to rodiče nemusí ani hlásit, takže ty dítko přeléčíš a od druhého to chytne. My jsme ani nepátrali v okolí dupky, jestli jsou nebo nejsou, bylo mi divné (měla 5 let a vždy jsme ji kontrolovali, jestli se dobře utřela po WC, že se škrábe a ve školce neměla ve zvyku chodit na velkou). Ředitelka byla ráda, že to ví, že uklízečky přidají desinfekci, ale že stejně, to jsme jedni a kdoví kolik dětí ve třídě je má. Jinak se divím, že zrovna E je chytla, když je po česneku jako divá a roupi jej prý nesnášejí.
ahoj holky,nezbyl někomu ten prášek nebo sipup. v lékárně mi nic nedají vše je na předpis. kdyby náhodou někdo tak prosim pisnete na DigyR@seznam.cz moc díky
Chtěla bych jen upozornit, že tu někteří pletou dvě různé věci dohromady… roup dětský je lidský parazit, nelze se jím nakazit od zvířete, ale jen od jiných lidí špatnou hygienou, proto je to problém malých dětí. Projevuje se přávě tou svědivostí konečníku (obzvlášť v noci), kterou způsobuje samička, která klade do oblasti konečníku vajíčka.
Zvířata mají úplně jiné parazity (nejčastěji škrkavky). Těmi se člověk může také nakazit (když pozře vajíčka škrkavky, které obsahuje trus nakaženého zvířete - to hrozí když si děti na veřejných nekrytých pískovištích strkají ruce do pusy), ale na rozdíl od roupa dětského jde o výjimečné případy. Škrkavka však v člověku nikdy nedospěje v dospělého jedince (což je 10-20 cm dlouhý červ), ale z pozřených vajíček se vylíhnou larvičky, které se prokousávají skrz orgány. Bez léčby se většinou po čase zapouzdří v tkáni a tím to končí. Člověk nemusí mít žádné symptomy, nebo trpět celkouvou jakoby únavností a kašlem (to když se larvikčy prokousávájí plícemi). V nejhorším případě mohou larvičky poškodit oči a mozek. Ale upozornuji, že se to téměř nestává, pokud člověk dodržuje hygienu a neolizuje potulným psům zadky ![]()
Takže jestliže má Vaše dítě roupy, určitě to není od zvířete.
PS: Doufám, že jsem někoho nevystrašila, je lepší nezkoumat, čím vším se člověk může TEORETICKY nakazit např. od psů, protože by se musel zbláznit ![]()
Dobrý den,
mám psát referát o roupu dětskému, ale uč. mi zadala :proč se vyskytují hlavně u dětí? Já nevím proč nikde jsem to nenašla napadlo mě :protože se vyskytují ve školkách a děti moc nedodržijí higienu… Je to tak správně?
Chytají to z pískoviště, hygiena rukou, v dětském kolektivu velmi časté. Kde jsou děti, tam jsou roupy.
Ahoj, mám dotaz, na nástěnce ve školce visí varování rodičům před roupy, já osobně nemám pocit, že by je malý měl, neškrábe se nic, jen asi před několika dny ríkal, že ho bolí zadeček ![]()
Kontrolovala jsem mu i stolici, když kakal venku, a nic…co myslíte, jít k Dr? Jsou příznaky jasné, nebo ne? Abych něco nezanedbala. Díky.
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz, na nástěnce ve školce visí varování rodičům před roupy, já osobně nemám pocit, že by je malý měl, neškrábe se nic, jen asi před několika dny ríkal, že ho bolí zadeček
Kontrolovala jsem mu i stolici, když kakal venku, a nic…co myslíte, jít k Dr? Jsou příznaky jasné, nebo ne? Abych něco nezanedbala. Díky.
myslím, že to zadek spíše svědí a dítě se škrábe.
Dobrý večer.už 2 měsíce mě trápí roup.Strašně se za to stydím,tak moc že k doktoru mě nikdo nedostane.Je nějaká možnost se toho zbavit?Hygienu dodržuji,ale jakmile sním něco sladkého už se zas objeví.
Slyšela jsem že existují léky na roup.Poradíte prosím název,popřípadě koupím pokud máte doma.
Děkuji A