Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ještě jsem zapomněla zmínit, že žiji sama, ale mám přítele. Přítel sice na sobě nic nepociťuje, ale preventivně taky dostal. Vím, že se má další dávka podávat za 14 dní a další za dalších 14 dní. Přítel dostane samé dávkování ![]()
Já už bych znovu byt neuklízela, ale mě to trošku vyděsilo - jak může dospělý člověk chytit roupy? od dítěte se nakazit, nebo jak?
já to měla 1× jako dítě, po hře v pískovišti, a ten červený sirup byl fakt šíleně hnusný ![]()
@stinga Poslední 2 měsíce trávím hodně času u sestry, která má čtyřletou dceru. Bohužel roupy má i ona a nejspíš jsem je chytla při hraní s ní.
Aha, tak to jo, to chápu, právě jsem se lekla, jestli se roupi dají dostat i jinak než na písku nebo od dětí
My jsme si přivezli roupy kdysi z dovolené, nejspíš to bylo ze špatně umyté zeleniny - jestli je to možné.
Mám dotaz. Malá ( 19 měsíců) si občas tahá tepláky na zadečku. V noci si kolikrat sedne a zas lehne. Můžou to byt roupy? V noci jsem si nevšimla ze by se škrábala. Občas zakňourá v noci. Ale rostou ji zuby. Ve stolici jsme zatím nic nenašli.
![]()
@Edora Ve stolici myslím moc často nebývají. Zkus se jí v noci podívat s baterkou do zadečku. Příp. si u doktorky vyzvedněte sklíčko a ráno jí zadeček obtiskneš na izolepu a tu přilepíš na to sklíčko a doneseš k doktorce.
Koukala jsem čelovkou a nic jsem neviděla jen jsem ji trochu vyrušila. A dnes při koupání si škrábala čárku tak nevim. 😭 Do dvou let nam doktor nemůže nic předepsat. Budem muset nějakou přírodní cestou. 🤔
@Edora Je potřeba se dívat opakovaně, ti roupi nevylézají pravidelně, ale zkoušejte to vícekrát v noci a víc nocí. Pokud nic neobjevíte, tak bych zkusila tu izolepu. O přírodním přípravku nevím, ale co to Pyrvinium? U nás se sice už neprodává, ale dá se objednat z Německa. Např. tady je v dávkování uvedeno množství už od jednoho roku
https://cdn.shop-apotheke.com/…83507-bz.pdf
Ty přípravky s účinnou látkou pyrvinium se jmenují Molevac a Pyrcon.
@Edora Ještě mě napadl z těch přírodních věcí česnek. Ale nevím, jestli bych syrový dávala takhle malému dítěti, je dost dráždivý. Příp. určitě budou existovat nějaká homeopatika. A ještě jsem se dozvěděla, že pokud jde jen o mírnou nákazu roupy, tak může odeznít sama. Ale je potřeba velmi pečlivě dodržovat hygienu, především aby mělo dítě čisté ruce (ostříhané nehty) - aby se dítě neškrábalo u zadečku a potom si rukama nákazu nezaneslo znova do pusy. Plus prát často peřiny, utírat prach atd. Zkuste si přečíst tento článek http://www.parazitologie.cz/…0detskym.pdf
Už mi asi hrabe. Asi v pondělí jsem zjistila že mám roupy. Jako malá jsem na ně trpěla tak jsem hnedka věděla o co jde. Neměla jsem zrovna možnost si zajít pro léky, ale ve čtvrtek jsem pro ně hned mazala. V pátek jsem je odpoledne jsem je ještě pociťovala, ale v noci už to bylo v pohodě. Včera ani dnes nic, takže první várka je snad zničena. Každopádně v pátek jsem převlékla postele, dala nové ručníky a utřela kliky a všechno možné. Kalhotky, ložní prádlo a ručníky jsem prala na 60 s tím že to zítra vyžehlím, protože se mi do toho ještě přidala nějaká chřipka se kterou bojuji už asi týden. Ale pořád mi to tak nějak nedá spát. Hygienu dodržuji nejvyšší co mohu, ruce si myji asi 20× denně, ale pořád jsem tak ve stresu. Myslíte že bych zítra měla znova převléct ložní prádlo, umýt opět kliky, atd..? Já už jsem z toho asi vážně magor