Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, kluci 5 a 2 mají údajně roupy. Zmínila jsem se u dr. že starší se škrábe na dupce a mladší si den stěžuje, že ho bolí. Dr. od stolu konstatovala, že roupy. Dostali jsme na to Vermox. Kluci ho ve středu dopoledne dostali, je pátek a mladší syn stále pláče, že ho bolí dupka, non stop a je nervní, nevím co s ním dělat. Pokud opravdu mají roupy jakto že ta tableta ještě nefunguje? Nebo co dělat abych mu pomohla? Nemůže to být něco jiného? Chtěla jsem u dr. vyšetření na parazity, ale bylo mi řečeno že to mají roupy…A ještě mě zajímá otázka jestli se zmínit ve školce, my si doma všechno dezinfikovali ale dr. říkala že to na 99% přinesli ze školky.
Tak zavolej doktorce a zeptej se, kdy ma zacit tableta ucinkovat. A na tom vysetreni bych asi trvala. Muze to byt klidne neco jineho a znytecne do nich rve nespravnou medikaci.
@MartinaIrena No naše doktorka tam je jen do čtvrtka, v pátek tam je taková stará babča, ale ta by mi asi taky poradila. Hlavně tam dneska s nimi nechci jít znovu, něco jsem tam ve středu chytla a šíleně mě bolí v krku =( tak aby ještě něco nechytil nejmladší, který se drží
Tak ja jsem si ted precetla, ze lecba muze trvat i mesic. A zahrnuje vysadit cukr, dukladna hygiena pri sprchovani, zaradit do jidelnicku hodne cesneku, vymena rucniku, pyzama, povleceni. Dukladne myti rukou po wc, desinfekce prkenka. A kdyztak pyrvinium nebo ten Vermox po tydnu opakovat. Pak jeste nekdo radil drastarnu, ktera ale ucinkuje. Deainfekce kolem konecniku Alpou. Silny alkohol je zlikviduje, aby neprezily vajicka.
@MartinaIrena ten cukr už jsem včera vysadila, starší na sladké moc není ale pro malého to bude trápení… taky jsem všechno přeprala na vyšší teploty a všechno dezinfikovala. Mám strach, že se z toho dostaneme a ve školce to bude pořád, je nějaká možnost jak je přimět aby dezinfikovali hračky a peřinky a ostatní věci?
@Trolíci To asi moc ne, ale muzes treba apelovat na ucitelky, aby bic dohlizely na myti rukou po wc nebo je pozadat, jestli by bylo mozne detem koupit nejake ucinne tekute mydlo typu Sanytol. A samozrejme vysvetlit detem, ze si maji opravdu peclive myt ruce a omezit strkani prstiku do pusy.Plus jako dobra prevence se uvadi do jidelnicku zaradit ten cesnek… Vic asi nevymyslime
@Trolíci ten vermox se dává tuším 2×, ale pokud to nezabírá, dej jim co nejvíc česneku… ![]()
My jsme měli u malé někdy na podzim. Měla jsem to opačně - žádné příznaky, škrábání, svědění konečníku jsem nezaznamenala. Rovnou v nočníku na hovínku se mrskaly, takže u nás bylo jasno. Dostaly jsme také Vermox. Jednu dávku, s tím, že po měsíci preventivně druhou. Přiznám se, že na druhou jsem si vzpoměla víc jak po měsíci a tak už jsem se rozhodla ji nedat, vše bylo v poádku. Dietu jsem vůbe neřešila. Po prášu jsem ekala také trošku jinou reakci. Myslela jsem, že prostě druhý den z ní vyjede hromada mrtvých červíků. Několik dnů měla na hovínku mrskající se červíky, po pár dnech už nemrskající se. Dívala jsem se a náběhová doba je těch pár dnů. Alpu bych asi nezkooušela, možná to zabije vajíčka, ale nedovedu si představit to dát na rozdrážděný, poraněný konečník. Já jsem četla tehdy radu vazelínu přes noc nebo něco hodně mastného, aby právě při tom jak samice v noci lezou ven klást vajíčka, aby konečník neporanily. Nepraktikovala jsem, protože jsme problém se svěděním nepozorovali. Malá v té době ve školce vůbec nebyla. Doktorka říkala, že stačí hřiště, hračky kdekoli… My jsme to nikdo nechytli a nědělali jsme ani nějaké speciální opatření. Kromě čatého omývání rukou a oddělených ručníků.
Jinak jsem na to ještě dostala homeopatika, přímo od homeopatky. Říkala, že by měly fungovat tak, že změní vnitřní prostředí a cizopasníci nemají šanci. Na název už si bohužel nevzpomenu.
Přesně, jak píše @martina.se (co dnes otevřu emimino, tak se mi líbí
), dávej jim víc česneku. Ten Vermox se myslím má dát ještě i po týdnu, i když někde se píše, že někomu i tak nezabral. To bych pak po dalším týdnu zase dala další prášek. Pokud chceš malému od bolesti pomoct, tak až ho to zase bude bolet, podívej se mu do zadečku a ty potvory vytahej. Ulevíš mu aspoň na nějaký čas
Dokud jsou ve střevech, člověk je necítí, ale v konečníku je to nepříjemné škrábání a vrtání.
Ve školce to klidně můžeš oznámit, ale s tím se nic nedá dělat. Roup klade vajíčka mezi záhyby řitního otvoru, dítko se škrábe, jak ho zadeček svědí, na prstíkách a za nehty má vajíčka a jak sahá na hračky, tak vajíčka přenásí. Potom na hračky sáhne nenapadené dítě, za nějaký čas si strčí prstík do pusinky a už je má. Tak malým dětem se těžko vysvětluje, ať se neškrábou a ať si často umývají ruce a ať je vůbec nestrkají do pusy. Prostě začarovaný kruh ![]()
Holky ale já nic nenašla ani ve stolici ani když se rychle na zadeček podívám =( před chvílí jsem ho osprchovala a vzápětí se zase drbal, je mrzutý a chce jít spát, což u něj není zvykem. Příští středu mi ho chce dr. očkovat Priorixem, bojím se aby to nemělo fatální následky…
@Trolíci píše:
Holky ale já nic nenašla ani ve stolici ani když se rychle na zadeček podívám =( před chvílí jsem ho osprchovala a vzápětí se zase drbal, je mrzutý a chce jít spát, což u něj není zvykem. Příští středu mi ho chce dr. očkovat Priorixem, bojím se aby to nemělo fatální následky…
pokud nevíš co, tak očkování odložit
nedočítala jsem, ale nedělala mu stěry? možná je to zcela jiný problém ![]()
@Trolíci píše:
Zadeček může být rozdrážděný několik dnů - červíci nečervíci, než se zahojí. Pokud předtím hodně svěděl, tak bych určitě nečekala, že se hned přestanou škrábat. Myslím, že to vůbec nemusí soviset s účinností léku.
A očkování - po takové chemické zátěži bych já dítě určitě neočkovala. A to bych řekla doktorce. Že dokud nebude vyřešen jeden zdravotní problém, tak nebudu zatěžoat organismus dalším. Přece neodmítáš očkování, jen chceš odsunout. To tě doktorka nemže donutit (pokud nenabíhá maximální zákonem stanovená hranice pro očkování, tak co…).
@Trolíci píše:
A podívala ses na zadeček zvenku, nebo i dovnitř? Někdy ty roupy můžou být hloub v konečníku, někde v záhybu,… Jako děcko jsem je měla co chvíli
, mamina je ze mě dolovala, ale hodně mi to ulevilo. Možná by nebylo špatné posvítit si do zadečku baterkou, přece jen je tam tma
Doktorka se na ně nedívala vůbec, byli oblečení a ona od stolu konstatovala že mají roupy. Malý mi udělal komínek a já se dívala, svítit jsem nesvítila. Čekám až se mu bude chtít kakat a budu pitvat =(
@Petule030 nevím v jakém smyslu jsi myslela - (co dnes otevřu emimino, tak se mi líbí
) Léčba od. dr. zatím nezabírá tak jsem chtěla znát zkušenosti a fígle od lidí, kteří si tím prošli a kde jinde než tady? Na netu jsem se předtím dívala než jsem napsala sem…