Rozdíl mezi normou ECE 44/03 a 44/04?

323
19.11.10 15:35

Rozdíl mezi normou ECE 44/03 a 44/04

Ahojky,
prosím prosím, nevíte někdo, jaký je konkrétně rozdíl mezi normou ECE 44/03 a 44/04? Na internetu jsem se ničeho pořádně nedopátrala a prodejci v eshopech mi taky nic kloudného neřekli. Kromě toho, že je novější, přísnější…všichni se z toho vymlouvají, ale v podstatě nikdo nic neví. Má ta norma přísnější parametry? Pokud ano, tak jaké? Více druhů zkušebního namáhání? Nebo větší četnost testování? Děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16365
19.11.10 16:03
Tesska píše:
Ahojky,
prosím prosím, nevíte někdo, jaký je konkrétně rozdíl mezi normou ECE 44/03 a 44/04? Na internetu jsem se ničeho pořádně nedopátrala a prodejci v eshopech mi taky nic kloudného neřekli. Kromě toho, že je novější, přísnější…všichni se z toho vymlouvají, ale v podstatě nikdo nic neví. Má ta norma přísnější parametry? Pokud ano, tak jaké? Více druhů zkušebního namáhání? Nebo větší četnost testování? Děkuju!

kamarád google našel tohle: … Jediný rozdíl v normách ECE R44/03 a ECE R44/04 je, že dle nové normy ECE R44/04 není možné autosedačky zkoušet na prototypech, ale již na hotovém výrobku.

Vždycky je lepší novější norma, ale jen o normě to není. Ta norma např. nařídí výrobci, že musí vyrábět z nezávadných materiálů, kolik má udržet pás, spona, pro tu kterou kategorii (teď si pochopitelně vymýšlím, neber to doslovně nevím co konkrétně je tam nařízeno), ale to ještě neříká nic o tom, jak je ten výrobek kvalitní. Aneb normu by mělo splňovat všechno, co se dostane na český trh, tedy i autosedačky z obchoďáků, a o tom, že ty asi moc bezpečné nejsou nemusíme snad polemizovat :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
19.11.10 16:25

Děkuju, quinny. Tak nějak to bude… Já jsem našla, že u 03 se testoval jeden výrobek po vyrobení 5000 ks, u 04 se prý testuje „každý“ výrobek, což je podle mě hloupost. Jestli jsou to destruktivní zkoušky, tak by autosedačky museli prodávat po částech :-)) Je kolem toho docela zmatek. Nemám v úmyslu kupovat šunt, na druhou stranu je celkem fajn vědět, v čem je nová norma pro mimi bezpečnější :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
19.11.10 16:40
Tesska píše:
Děkuju, quinny. Tak nějak to bude… Já jsem našla, že u 03 se testoval jeden výrobek po vyrobení 5000 ks, u 04 se prý testuje „každý“ výrobek, což je podle mě hloupost. Jestli jsou to destruktivní zkoušky, tak by autosedačky museli prodávat po částech :-)) Je kolem toho docela zmatek. Nemám v úmyslu kupovat šunt, na druhou stranu je celkem fajn vědět, v čem je nová norma pro mimi bezpečnější :-)

brala bych osvědčenou značku, testovanou nezávislými (ADAC, OEMTC…) a pak už tě ta norma nemusí zase až tak zajímat :wink:
Pro kterou kategorii vůbec vybíráš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
19.11.10 16:58

Vybírám vajíčko, nejlépe i s podvozkem nebo kočárkem. Ale mám víc alternativ, můžu mít od kamarádky kombinovaný kočárek Dorjan Danny Sport kupovaný loni v létě (ještě v záruce). Kočárek je skoro nepoužívaný, autosedačka taky, vypadá to lákavě, ale autosedačka je podle všeho certifikovaná podle 44/03 :( (do zítřka to budu vědět). Proto právě polemizuju nad to slavnou normou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
19.11.10 17:09
Tesska píše:
Vybírám vajíčko, nejlépe i s podvozkem nebo kočárkem. Ale mám víc alternativ, můžu mít od kamarádky kombinovaný kočárek Dorjan Danny Sport kupovaný loni v létě (ještě v záruce). Kočárek je skoro nepoužívaný, autosedačka taky, vypadá to lákavě, ale autosedačka je podle všeho certifikovaná podle 44/03 :( (do zítřka to budu vědět). Proto právě polemizuju nad to slavnou normou…

Tessko jestli můžu za sebe, jestli se ti kočárek od kamarádky líbí a je za pěkný peníz, tak bych ho brala :palec:
ale sedačku ať je normy jakékoliv, bych hodně daleko zahodila, resp. bych jí asi zkusila prodat (třeba někdo bude mít zájem riskovat život svýho miminka, u mě přes tohle prostě vlak nejede) a koupila bych bezpečnou testovanou sedačku (za mě bych brala Romer, MC, Cybex) :palec: Ty ceny už dneska nejsou tak závratný, a za pocit, že jsem udělala co jsem mohla pro bezpečí prcka, mi to prostě stojí :palec:
navíc nic proti levným sedačkám, ale od pár známých, kteří si prostě nedali poradit :zed: vím, že pak třeba ve 4měs. řešili, že už se jim tam mimčo do jejich super sedačky nevejde a stejně kupovali jinou, ty co jsem jmenovala platí za jedny z největších :wink:

Asi ti šlo taky o možnost nasazení na kočárek. Taky jsem to při prvním dítku moc chtěla…po zkušenostech už nikdy :zed: sundat z podvozku nástavbu, nasadit adaptéry, atd…moc práce. Navíc když jdeš někam na dýl stejně nechceš aby dítko bylo pořád v sedačce tak ho vyndaváš. Jestli jsem to za celou naši kočárkovou kariéru použila 4× tak je to hodně.
Pro druhý už to mám vymyšleno, kompatibilitu s kočárem nebudu řešit vůbec. Kočár si koupím bez omezení jaký se mi bude zrovna líbit a pod autosedačku si pořídím podvozek od lehkých golfek typu (Quinny Zapp), který složím k nohám spolujezdce, když na to přijde a nemá to chybu.

Když si budeš chtít trošku pročíst a něco se dozvědět, tak tyhle 2 odkazy mi přijdou hodně fajn :wink:

www.babystyle.cz/…stovanim.doc

www.autosedacky.estranky.cz/file/56/39.doc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
19.11.10 17:12

mmch bych se zamyslela možná nad tím, proč kamarádka prodává „skoro nepoužívaný“ kočárek a autosedačku
po roce a něco používání.
Nechci nějak rýpat, ale mě to připadá malinko podezřelé, ale na mě nedej jsem dost nedůvěřivá :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
19.11.10 17:16

Když nemáte jistotu, v čem je ta změna, napište na Českou obchodní inspekci dotaz - tam by vám měli odpovědět..... Ze zákona mají dozor nad výrobky, uváděnými na trh. A mohlo by se na kočárek/sedačku snad vztahovat nařízení vlády o technických požadavcích na tzv. dětské zboží.
Držím palce, ať dostanete kvalifikovanou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
19.11.10 17:22

Díky moc za info…ty sedačky a podvozky a bezpečnost jsou asi věčné dilema všech mamin. Jinak k té kamarádce…mají obří dítě, v 1,5 roce má 18 kilo a kočár je mu malý:-) Na ty Dorjany jsem se nezávisle ptala v obchodě, prý jsou festovní a oblíbené… Tak uvidím, po dalším měsíci zkoumání snad něco vyberu :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
19.11.10 21:28

3.ECE R44/04: nová evropská norma pro autosedačky
3.1. Proč R44/04?
Pro získání větší kontroly nad kvalitou výroby/shodou všech autosedaček na trhu

S normou ECE R 44/03 bylo možné schválit autosedačku pouze na základě prototypu. Nyní, s normou ECE R 44/04, je schválení možné pouze na základě již hotových výrobků z továrny vybraných z množství 50-5000 kusů.

3.2. Co je nového v dodatku k příloze ’03?
Dodatečné způsobilostní testy:
Nový druh testu k současným testům. Tento test je založen na 5 dynamických zkouškách:

• S výrobky z první produkční várky (mezi 50-5000 kusy)
  • Přísnější testování výkyvů hlavy figuríny při schvalovacích testech (přísnější testování)

Přísnější testy Conformity Of Production (COP):

• Provádějí se COP testy, které ověřují, že výdrž výrobků z běžné produkce je stejná jako u výrobků, dle kterých bylo vydáno osvědčení o schválení. Tyto zkoušky budou v nové normě přísnější než v dosavadní ECE R 44/03.

3.3. Kdy ECE R44/04?

• Od 23. června 2005 mohou získat autosedačky shodu s normou ECE R44/04
  • A co autosedačky schválené dle ECE R44/03?: Lze je prodávat do konce roku 2009
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
19.11.10 21:58

Takže když to převedu do řeči lidí od fochu, tak certifikace sedaček podle nové normy probíhá v režimu „ověřování shody sériové produkce s certifikovaným typem“. Evropské posuzování shody výrobků má myslím osm modulů, A je ten nejmírnější a H je ten nejpřísnější. Toto je myslím modul F nebo G.

Podle toho modulu A se vydává „Declaration of Conformity“ třeba na elektrická zařízení na nízké napětí, tam výrobce zkušebnu ani nepotřebuje. Takže tato norma je zjevně krok k větší bezpečnosti… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
19.11.10 22:41

Tessko, za sebe - pokud by ti kočárek vyhovoval, líbil se ti, ber ho, na danny sport od DorJanu nejsou nějak negativní reference, nebo tak..
ale autosedačku bych stejně jako Quinny zahodila, nebo nechala k pozdějšímu prodeji s kočárem, ale rozhodně nepoužívala a koupila nějakou testovanou právě ADACem.. takový cybex aton je moc hezká (jako vypadá pohodlně a tím myslím novorozeneckou vložku, že dítě tolik nesedí..) a HLAVNĚ je bezpečná a není drahá.. stejně je to i u maxi cosi city. a je řada dalších… co ušetříš na kočárku, prootže nebude nový, můžeš investovat do sedačky. lepší je vždycky nová ..

jaký přesný rozdíl mezi těmi normami je nevím,a el jedno vím.. že ne všechny autosedačky schválené podle kterékoliv z nich jsou bezepčné a že podle této homologace bych nevybírala.. opravdu raději " ADAC..":http://www.adac.de/…default.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
20.11.10 09:17

už to zde bylo napsáno výše, 44/03 se test prováděl pouize na prototypu, u 44/04 již na produkčních výrobcích a častěji.
u 04 je navíc bráno v potaz i zatížení při bočním nárazu, takže tuto normu splňují pouze sedačky, které mají boční ochranu( ne podsedáky a pod) a hodnoty v testu byly přísnější( přesná čísla ale nikdo kromě certifikovaných zkušeben asi nezná)
nicméně , to že sedačka plní normu 44/03 nebo 44/04 je nutné pro to, aby mohla být prodávaná na trhu EU, ale není to záruka, že je bezpečná, ty testy na normy nejsou crashtesty , ale pouze zátěžové testy- tedy laicky řečeno, sedačka se nepodrobí nárazovévmu testu, ale jen zatížení, třeba, že se natahuje pás než praskne, tlačí na skořepinu než praskne.
viz citace z jednoho článku:„Testy dětských zádržných systémů v rámci jeho homologace a následně i při národním typovém schválení se týkají všech důležitých vlastností těchto systémů, zvláště pak materiálu a bezpečnosti. Materiál sedačky nesmí být hořlavý, toxický, musí mít určité mechanické rozměry, nesmí mít ostré výčnělky, kovové části musí odolávat korozi, popruhy musí mít určitou pevnost a rozměry, přezky musí mít dostatečnou životnost atd.“

Důležité pro vybrání dobré sedačky je opravdový crashtets, a ten dělá ADAC( toto není povinné pro udělení homologace pro prodej) takže vybírat sedačku, která dobře prošla crashtestem, všechny testy zde: http://www.autosedacky.estranky.cz/…a-videa.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
323
21.11.10 18:53

Díky moc všem. Už se mi několikrát osvědčilo, že všechny odpovědi člověk najde na emiminu :-)) Jinak ten Dorjan má už autosedačku podle nové normy 04, kočárek to bude festovní, jen tou sedačkou si nejsem úplně jístá. Ještě teď zvažuju kočárek Chicco Trio For Me, ten by měl mít kvalitní sedačku s autofixem… Ale zase má mrňavá nenafukovací kolečka, tak mám strach, že to bude rachotit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
21.11.10 21:47

Tessko, tak já bych z těch dvou brala raději DorJan, než to chicco, nejen že kolečka jsou malá, ale i celkově konstrukce nic moc.. a chicco polde mého dávno není co bývalo :-? trochu moc honby za nízkou cenou.. :(

a autsoedačku si opravdu raději kup novou, testovanou ADAC, a na ECE normy se moc nespoléhej.. 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí