Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Holky, mám 12ti denní holčičku, máme trošku trable s kojením, minulý týden jsem byla u laktační a ta mi ukázala jak správně kojit, do té doby jsme to dělaly špatně…nicméně, ipřesto malé dlouho trvá než se přisaje, pak si párkrát lokne zase odlepí a pořád dokola, takže já jsem u toho strašně nervózní, nemohu najít žádnou polohu, která by mi byla příjemná a to jsem vyzkoušela už vše…když už najdu, tak v ní stejně bojuji s tím přisátím a jsem z toho vyčerpaná…takže každé kojení je pro mě nepříjemný boj…tak ji nechávám „sát“ tak 10minut z obou prs a pak si jdu odsát a dám jí to na doporučení doktorky flaškou pro kojené děti…zatím odsaju tolik a vypije tolik, že přibývá, ne nějak extra, ale přibývá…je mi o to, jestli máte některá podobnou zkušenost a ještě jste se plně rozkojily? Snažím se být trpělivá, ale leze mi to trochu na mozek to věčné kojení a odsávání…mmám doma ještě téměř tříleťačku a na tu díky tomu skoro nemám čas a jak jsem z toho na nervy, tak to taky trošku odnáší…je to na palici
@wesny byla jsem ve stejné situaci a než abych z toho zešílela, přešla jsem na UM a byli jsme oba spokojení… drž se ![]()
Ahoj Wesny, především by jsi měla být v dobré náladě. Pokud se budeš nervačit, bude nervní i malá, a ztratíš mléko úplně. Proč se špatně chytá? Máš vpáčené bradavky? Dáváš ji k prsu? Či prso k ní? Pokud u toho pláče, tak se nechytne. Nemá rýmu? Že se musí prodýchat a proto dělá přestávky? Či je na ní mléka naopak hodně? Když je u Tebe laktační poradkyně, tak to jde?
Ze začátku jsem špatně kojila, špatně přikládala, pila, ale já měla rozedrané bradavky, teď se obě učíme, aby se přisále pořádně, aby pořádně otevřela tu pusinku a ne, aby to prso žužlala jako předtím, no a to se jí povede třeba na podesátý, pak se přisaje, pije a najednou mi přijde, že jí to mlíko teče proudem a nestačí, tak se odsaje…pak se už přisává hůř a hůř a nakonec usíná nebo se začne vztekat a já taky(a to bohužel neovlivním, jsem nervózní člověk, netrpělivý, to ze dne na den nezměním)a když už se přisaje, ta najednou jí to asi zase tak neteče a nechce se jí už sát..jakoby neměla sílu nebo nevim, jak to popsat…před laktační mi pila celkem dobře, tady u nás musíme chodit k laktační do nemocnice, nikoliv ona k nám, což mě taky mrzí…
Zustala bych u flašky a odsávání… bude mít mm, budeš míň ve stresu a i na mazlení si snad najdete jiné příležitosti ![]()
@wesny píše:
Ze začátku jsem špatně kojila, špatně přikládala, pila, ale já měla rozedrané bradavky, teď se obě učíme, aby se přisále pořádně, aby pořádně otevřela tu pusinku a ne, aby to prso žužlala jako předtím, no a to se jí povede třeba na podesátý, pak se přisaje, pije a najednou mi přijde, že jí to mlíko teče proudem a nestačí, tak se odsaje…pak se už přisává hůř a hůř a nakonec usíná nebo se začne vztekat a já taky(a to bohužel neovlivním, jsem nervózní člověk, netrpělivý, to ze dne na den nezměním)a když už se přisaje, ta najednou jí to asi zase tak neteče a nechce se jí už sát..jakoby neměla sílu nebo nevim, jak to popsat…před laktační mi pila celkem dobře, tady u nás musíme chodit k laktační do nemocnice, nikoliv ona k nám, což mě taky mrzí…
mas zrejme silny spousteci reflex a mimino je maly, je skoda si to kazit flaskou…
Mne to tez teklo hodne, bud jsem to udelala tak, ze jsem bradavku pozmoulala prsty, zacalo to tect a kdyz odtekl nejvetsi pretlak, tak jsem prilozila, nebo venku jsem nechala dite, at to roztaha, pak jsem priplacla na tekouci prso plinu, do te odtekl prebytek a pak to slo v klidu.
Pri silnem spoustecim reflexu je nevhodna sedici poloha, gravitace umocnuje silu odtekani mleka, mne se tehdy osvedcilo kojeni v leze, mela jsem volne ruce na upravu prisati (jednim prstem jsem diteti tlacila bradicku dolu, pripadne se snazila ohrnout spodni ret ven, druhou rukou jsem brzdila hlavu, aby s ni moc nemrskal).
Myslim, ze kojit muzes plne a uplne v pohode, jen co mimco trochu povyroste a zacne zvladat mnozstvi mleka, ktere mu tece
Prvni dite jsi kojila? mne to neprijde takova katastrofa u 12ti denni…sama mam druhe dite, je mu 15 dni a taky se teprve uci pit…vim, ze to chce jen vydrzet, pak se to nauci a naji se za 10 minut, ale ted to proste trva. mozna bych se vykaslala na flasku a snazila se prokladat. i kdyz se mala pousti, ale jinak se to nenauci.
Já bych vydržela a kojila vleže třeba, malý mi dělal podobnej tijatr u kojení, vydržela jsme a kojíme doteď
je mu 8,5m
Holky, když mě to kojení v lžee nějak nejde, mám dost malá prsa a jsem taková v křeči, ale to ve všech polohách…
@wesny píše:
Holky, když mě to kojení v lžee nějak nejde, mám dost malá prsa a jsem taková v křeči, ale to ve všech polohách…
To mi nerikej, to uz je snad fakt jen psychika.
Zkus vydrzet… My jsme s kojenim bojovali 3 mesice nez jsme prisli jak na to… Ja jsem nastesti klidny clovek, tak jsem jo nechala u prsa vyrvat a pak se chytl…a neni treba problem s tou flaskou??? S te to urcite tece lepe a pro miminko ke to jednodusi…a proto se treba spatne prisava…preji hodne zdaru ![]()
Ja mam taky maly prsa a tak jsem poridila kojici polstar a pod nej jeste dalsi, normalni, abych ho mela dost vysoko a nemusela se kroutit a hrbit. Mas neco takovyho?
POkud chceš kojit, tak bych flašku nedávala. Teče to z ní líp a prso bude postupně odmítat…Snaž se uvolnit a být v klidu. Taky mám malý prsa a když to jde, kojím v leže. Je to nejpohodlnější. Dej si polštář pod hlavu a miminko si přitáhni k sobě na bok. Chce to trošku potrénovat, než se to poddá a před kojením zkus trochu odstříkat, pokud ti mlíko hodně teče. Věřím, že to bude dobrý ![]()
Malá mi u prsa taky blbla. První dva nebo tři týdny to bylo dobrý a pak se během kojení začala pouštět a znovu přisávat. Laktační poradkyně nevěděla, proč to malá dělá, techniku přisátí prý měla dobrou a nevypadalo to, že by mlíko teklo moc, aby se pustit musela. Jako by si spíš tak hrála. Pak to teda zase přešlo. Jelikož mám dítě zatím jen jedno, tak jsem to období nějak přešila a smířila se s tím, že kojím buď často, nebo dlouho.
Ty polohy zkus doladit tak, abys byla uvolněná, pak i to kojení půjde líp
Pro mě byla zezačátku pohodlná poloha v leže, akorát jsem tak u kojení často usnula
Později jsem kojila v sedě, ale obložená polštářema jako paša ![]()
@wesny ona se to nauci.. me se mala taky kolikrat nemohla treba deset minut prisat… flaskou ji akorat kazis aby se naucila tu spravnou techniku :-/.. to zvladnete..