Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj/Dobrý den/večer
Chci se zeptat.
Zítra to budou tři týdny co odešla moje milovaná babička ve středu nám dali vědět z DD že umírá aby jsme se přišli rozloučit já měla pocit, že to nemohu zvládnout, byla mým vzorem, oporou… ale na poslední chvíli jsem si to rozmyslela a ještě v pátek odpoledne jsem to stihla a šla za ní, nesla jsem to horko těžko ale rozloučila jsem se po tom všem jen slovy “ ahoj babi tak ahoj “ a pusou, čekala jsem, že po smrti ještě přijde nějaké rozloučení… je v pořádku, že už žádné nepřišlo ikdyž jsme na sebe byly dost vázané? Pořád něco čekám … děkuji za odpovědi.
Můžeš se s ní kdykoli rozloučit ještě po svém. Na hřbitově, u fotky nebo jakkoli jinak, jak tě napadne. Já se s babičkou nerozloučila, na pohřbu jsem nebyla. Šla jsem na hřbitov poprvé po necelých 4 letech, ořvala jsem to a od tý doby jsem tam zas nebyla. Tohle nesu fakt těžko, nedávám to. Je mi z toho psychicky i fyzicky fakt zle. Takže pokud jsi se aspoň stroze rozloučit mohla, máš velké štěstí, které spousta lidí neměla.
@Asta135 píše: Více
Ona, ale myslela, že se ní nějakým způsobem přijde babička rozloučit sama.
Upřímnou soustrast
![]()
Mě zemřel loni taťka na rakovinu, bylo mu 54let. Stihli jsme si ho vzít domů a zemřel po 24h co jsme ho přivezli. Zrovna jsem u něj byla já, moje dcery, manžel a babička, když ve spánku naposledy vydechl.
Když jsme vyklízeli být, zapla jsem si k tomu jeho rádio a zahrála tam písnička od Olypicu „Skončili jsme jasná zpráva“, kterou měl rád a zpíval i na dceři narozeninách, mám video. Tak to mě úplně rozsekalo, ale asi to byla náhoda..
Když zemřela prababička, já za ní také běžela do nemocnice na rozloučení, nic se nestalo, žádné další rozloučení..
Když zemřel tchán na nador, v nemocnici na druhém konci Republiky, kde jsme neměli možnost se rozloučit, já byla těsně po porodu, z tchána už byl bohužel „salát“, nevěděl nic, po operaci nádoru, která se nepovedla byl jak po lobotomii
den, dva potom co zemřel, v noci bouchli dveře, letěla jsem z patra dolů běžet za manželem do obýváku, co tam vyvádí a on spal
průvan nebyl..to bylo děsivé.
Já myslím, že jste se rozloučily a nic dalšího nebude. Teď to jen vstřebat, drž se ![]()
Už tu proběhla Diskuze o rozloučení babičky , koukni se
Každý se se ztrátou vypořádává jinak, a někdy pocit „čekání na znamení“ znamená, že sám člověk ještě potřebuje čas, aby smutek zpracoval. To, že se žádné rozloučení zatím neobjevilo, neznamená, že na vás babička nemyslí, spíše, že je v klidu a váš vztah pokračuje ve vzpomínkách a lásce, kterou v sobě nosíte. Možná časem přijde pocit klidu, který bude vaším „rozloučením“.