Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Mám dcerku, která je taky dost divoká. V září už půjde do školky. Ony ty děti potřebují někde vybít svou energii. Já s ní chodím, nebo teda chodil jsem dvakrát týdně do herniček. Našla si tam kamarádku a vyblbly se. Taky na hřiště chodíme, když je teplo a jsou tam děti, je to ideální. Jak psaly holky, musíš se uklidnit. Přenášíš svou nervozitu na dítě. Vím, že to není jednoduché. Vždyť i já jsem na svou dcerku sám. Vždy, kcyž je u svého tatínka, nebo sestry, zkus se věnovat sama sobě, relaxu. Uvidíš, že pak všechno uvidíš jinak. ![]()
Chudak holka. Mala, zmatena, zlobenim si vynucuje pozornost. Otec rozmazluje, mama rve. Doma mladsi sourozenec. Na zbyle vikendy odkladana k sestre… ![]()
Chodi do skolky a jak se chova tam? Nebo navstevuje jiny detsky kolektiv? Cviceni? Plavani? Tanecky? To co ctyrlete dite bavi - sport, malovani, keramika apod.?
Vy vsichni dospeli byste meli vyhledat dobreho psychologa na rodinnou terapii, potrebovali byste ho hlavne vy
![]()
Já bych si teda promluvila s tatínkem. Nebo zkusit obrácenou psychologii, nebo jak se to jmenuje. Až bude čmárat po zdi, dělej že ti to je jedno, atd… Přeju pevné nervy ![]()
Ja mam deri relativne poslusne, ale s neuvwritelnou energii. Pokud jako splaseni behaji po byte a neposlouchaji tak opravdu nepomuze nic. Zakazu, prikazy, klidne hry. Nic. Proste vyrazime ven. I za cenu neuklizeneho bytu a suchych testovin k obedu.pokud potrebuje behat , tak je lepsi byt venku nez jeji i svuj zivot otravovat rvanim ne?
Nejefektivnější v takovémhle případě je metoda videotréninku interakcí. domluvíte se s psychologem či pedagogem, který to dělá, který vás chvíli natáčí přitom, když jako rodina s dětmi řešíte nějaký jednodušší úkol a podobně.
A pak je hezky vidět, které vzorce chování se opakují a které nefungují.
Pokud něco opakujete tisíckárt, tak je to zjevně naprosto zbytečné, protože se někde vyvinul vzorec, že to co říkáte vlastně neslyší a nic se nestane, když to dostatečně dlouho ignoruje.
Zároveň se pak nad konkrétnímu věcmi baví daleko smysluplněji, než jen po internetu.
Velmi často se to také dělá tak, že „videotrenér“ dojede za vámi domů, takže není potřeba se harcovat do nějaké ordinace.
http://www.spin-vti.cz/…-vti-trenera
Nejde o něčí konkrétní chybu - není chyba v tobě, ani v dceří - žádná nejste ta špatná. Jen se ti nedaří najít taková způsob komunikace, který by slyšela, rozměla mu a reagovala na něj - tak si to holt dělá po svém.
je vůbec něco za co jí chválíš? Nebo jen samé zákazy
Pokud víš že maluje po zdech tak pastelky jen za dohledu dospělé osoby. Žít jen v zákazech
Každé dítě je jiné a vyroste z toho
Zapojit i jí vymyslet nějakou práci aby za ní mohla být pochválená a zase tak špatná nebude když jinde je hodná. Nejspíš si jen vynucuje nějakou pozornost ![]()
Ja myslim že je problém v tom, že ji jak píšeš jenom komandujes, zkusila bych opačný přístup, při hysterickém výstupu Ignorace a jinak ji chválit když udělá něco dobře, sednout si s ní a něco malovat nebo si hrát. Nejspíš ji chybí pozornost. Ještě mě napadlo jestli má dostatek pohybu, chodíte denně ven, někam na hřiště apod? Aby si vybila trochu té energie a nebyla doma jak z divokých vajec?
Jak kdybych to psala já.
I v šesti letech kreslí na zdi. Někdy si nemůžeme ani zahrát hru, aby u toho nedělal kraviny a neubližoval mladšímu. Taky bývá co 14 dní na víkend u rozmazlovacích babiček, další dva víkendy ale trávíme pohromadě i s mladším. Ale jo, s věkem se to pomalu lepší. ![]()
@Alyss1 píše:
Ja mam deri relativne poslusne, ale s neuvwritelnou energii. Pokud jako splaseni behaji po byte a neposlouchaji tak opravdu nepomuze nic. Zakazu, prikazy, klidne hry. Nic. Proste vyrazime ven. I za cenu neuklizeneho bytu a suchych testovin k obedu.pokud potrebuje behat , tak je lepsi byt venku nez jeji i svuj zivot otravovat rvanim ne?
Naprostý souhlas! Když mi tu děti běhají, navíc se navzájem provokují, takže co chvíli řvou, tak jediný způsob, jak je nezabít, je jít je utahat ven. Kolo, mičuda, bazén… Pak přijdeme domů a je tu ticho jak v kostele, všichni si zalezou ke klidným činnostem a vylezou až když mají hlad.
No tak beha a skace, a co jako? Nejak tu energii vybit musi. Beres ji na hriste nebo na prochazky? Na zed bych nalepila papir, at si tam cmara. Podle mne to dela pro tu pozornost,pokud vylozene ceka az se nebudes divat a pak po ni cmara. Pises, ze rozdily nedelas. Ale mladsi travi vikendy s tebou, starsi ne. To uz je delani rozdilu, minimalne v jejich ocich. Nemuzes k sestre jedem vikend poslat mladsi, a starsi mit doma samotnou? Nebo to tak nechce tatinek mladsi? Mladsi taky komandujes, kdyz zlobi a odmitas si s ni hrat?
@Helileli píše:
Naprostý souhlas! Když mi tu děti běhají, navíc se navzájem provokují, takže co chvíli řvou, tak jediný způsob, jak je nezabít, je jít je utahat ven. Kolo, mičuda, bazén… Pak přijdeme domů a je tu ticho jak v kostele, všichni si zalezou ke klidným činnostem a vylezou až když mají hlad.
Vidíš, u nás ne. My přijdeme domů, já s mladším jsme servaní a starší pořád lítá. ![]()
@Tamtama Jo, ale zakladatelka psala, ze jinde, kde se ji venuji,u cizich…u tatinka, sestra…je zlata. Takze to asi nebude stejny pripad.Respektive ja jsem to tak pochopila.
Přemýšlela jsi někdy nad tím, že to, že dcera se před jinými lidmi chová úplně jinak než před tebou (podle ostatních je milá, poslušná, podle tebe „ďábel“) nemusí znamenat, že je to ten ďábel, co se umí před ostatními přetvařovat, ale že to může být přesně naopak? Že přesně tak, jak ty jsi frustrovaná z ní a dáváš jí to dost najevo, ona je frustrovaná z tebe a chová se k tobě způsobem, který je přiměřený jejímu věku? Ona s tebou není ve čtyřech letech schopna vést diskuse na téma „mami, s tátou jste se rozešli a já nevím proč, našla sis jiného pána a máš s ním ségru a já nevím proč, k ní jsi hodná, táta s tetou jsou na mě hodní, ty na mě jenom křičíš a biješ mě za to, že se ti snažím dát najevo, že nejsem v pohodě“. Ona ti prostě počmárá tu zeď a udělá jiné naschvály, protože nemá jak jinak ti dát najevo, že ji něco žere.
Myslím si, že návštěva odborníka je na místě. Ovšem zejména odborníka pro tebe, ideálně pro vás obě, nejideálněji pro celou rodinu. Problém nevidím v tom, že by dcera byla rozmazlená. Pokud ji odmalička komanduješ, jak jsi to sama nazvala, tak nějaký způsob revolty ve čtyřech letech je docela pochopitelný, i kdyby si neprošla rozvodem rodičů a „vetřelci“ ve vlastním domově.
Pro začátek k ní zkus i přesto, že zlobí, přistupovat stejně jako k mladší dceři. Chovat ji, mazlit ji, říkat jí, že se ti nelíbí, jak se chová, ale že ji budeš mít vždycky ráda a vždycky bude tvoje. Podle mě by se leckterý dospělý nechoval jinak než tvoje dcera, kdyby ho někdo pořád jen komandoval.
@Tamtama píše:
@anupati mně ale taky babičky tvrdí, že je tam hodný.
Js ti to verim, nicmene tebe jsem cetla ve vice diskuzich, mam dojem, ze mate i nejakou diagnozu? Vim, ze na rodice zkousi deti uplne jinak…ja mam taky „normalni“deti, tak tohle znam…ale proste u zakladatelky to vnimam jinak. Rodinna situace, odjezdy, frustrovana matka stekna(pardon, sama se tak obcas nazyvam),mladsi nevlastni sourozenec, jak ji bere novy partner atd.atd.Cele mi to vyzniva jinak. A v podstate tak, jak se tu hodne holek shodlo. Nekdy je toho na nas moc a je dobry pohled zvenci.Me se libil napad Ou s videotrenerem.Ani jsem nevedela, ze tohle existuje.Edit:Partnera a vikendy beru spis jako nezname,ktere tomu muzou nahravar.Zakladatelka to tady nijak bliz nedovysvetlila.