Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak leda opičí láskou. To, co děláte vy, je sice jak z americkýho filmu
, ale dle mýho názoru v pořádku. No ona dcerka bude asi v okolí pak exot v tom, že bude až příliš kontaktní a bude se muset popasovat s tím, že ostatní prostě na ty projevy lásky a dotyky tak moc jako ona nejsou. Rozhodně si ale nemyslím, že by z ní byl mamánek a visela ti za sukni.
To podle mě není rozmazlení, pod tím pojmem osobně rozumím spíš to, že dítě nemá hranice a vymrčí si cokoliv. To, že dítěti projevujete lásku fyzicky, vůbec není rozmazlování, to je prostě základní lidská potřeba (potažmo potřeba společenských savců) a u mláďat tím spíš, ty obvykle profitují z fyzického kontaktu s matkou, protože už od narození pro ně blízkost matky znamená bezpečí… Naopak nedostatek fyzického kontaktu způsobuje deprivaci, to je snad dokázaný fakt nejen u lidí a lidoopů.
Potenciální problém vidím jen jeden – dítě může někdy trošku šokovat své okolí tím, že se bude chtít objímat a pusinkovat třeba s kamarádkou, která na to není zvyklá. Tohle se stávalo Klárce, když začala kamarádit s holčičkou ze sousedství. Teď po dvou letech už to holčička bere přirozeně, na druhou stranu už jí to Klárka tak nenutí, takže se občas obejmou a je klid
No a v rámci sourozeneckých vztahů se tu objímají a pusinkují x krát za den, což jim ovšem nebrání se minutu na to servat jak zvířata ![]()
@Gina108 píše:
Tak leda opičí láskou. To, co děláte vy, je sice jak z americkýho filmu, ale dle mýho názoru v pořádku. No ona dcerka bude asi v okolí pak exot v tom, že bude až příliš kontaktní a bude se muset popasovat s tím, že ostatní prostě na ty projevy lásky a dotyky tak moc jako ona nejsou. Rozhodně si ale nemyslím, že by z ní byl mamánek a visela ti za sukni.
jako, nemam pocit, ze bychom se porad pusinkovali, zas takoví „uchylove“ nejsme ![]()
Ale proste mazlime se casto. Posledni dobou se stava, ze mala nema naladu, tak me odstrci. ![]()
Ale prave pozoruji, ze kolikrat nejakeho kamarada obejme, rekne mu, ze ho ma rada a on ji odstrci a moje mala chudak kouka smutne.Ale s tim se bude muset popasovat v zivote jeste nekolikrat, az ji bude 15let, mozna drive
.Vzdy ji vysvetluju, ze treba nekdo o mazleni nestoji, ze to nevadi.
@ivuska.h píše:
To podle mě není rozmazlení, pod tím pojmem osobně rozumím spíš to, že dítě nemá hranice a vymrčí si cokoliv. To, že dítěti projevujete lásku fyzicky, vůbec není rozmazlování, to je prostě základní lidská potřeba (potažmo potřeba společenských savců) a u mláďat tím spíš, ty obvykle profitují z fyzického kontaktu s matkou, protože už od narození pro ně blízkost matky znamená bezpečí… Naopak nedostatek fyzického kontaktu způsobuje deprivaci, to je snad dokázaný fakt nejen u lidí a lidoopů.Potenciální problém vidím jen jeden – dítě může někdy trošku šokovat své okolí tím, že se bude chtít objímat a pusinkovat třeba s kamarádkou, která na to není zvyklá. Tohle se stávalo Klárce, když začala kamarádit s holčičkou ze sousedství. Teď po dvou letech už to holčička bere přirozeně, na druhou stranu už jí to Klárka tak nenutí, takže se občas obejmou a je klidNo a v rámci sourozeneckých vztahů se tu objímají a pusinkují x krát za den, což jim ovšem nebrání se minutu na to servat jak zvířata
Krasne jsi to napsala, takhle to citim ja a i problem mame stejny, ze Adelka sve city projevuje prave takto fyzicky a ne vsechny deti na ni reaguji dobre, ale vse si vysvetlime a myslim, ze i chape, ze ne kazdy o to stoji.
BohunkaP píše:
EDIT: a zřejmě jsme natrefily na opačná seskupení ve svém okolí, protože já naopak vídám ten opačný trend - fyzické projevování citů k dítěti se stává čím dál častějším i u mužů.
Taky si myslím.
![]()
Taky se z dcerkou 2,75 roku hodně mazlime, hladime a pusinkujeme. Malá i vnoci ze spani mi dává pusu několikrat za noc…je mazel od malinká, jsem za to moc radá protože v rodině manžela naopak je zvykem nedavat najevo city. Ale trochu problem je, jak piše ivuska. h, ve vztahu k ostatnim dětem. Zátim co Kamča chce vzit za ruku, obejmout nebo i pusinkovat tak odezvou je, že ditě ruku vytrhavá atd…Malá je z toho vždy smutná a nechape proč to nechtějí.
@Ajanocka píše:
Taky se z dcerkou 2,75 roku hodně mazlime, hladime a pusinkujeme. Malá i vnoci ze spani mi dává pusu několikrat za noc…je mazel od malinká, jsem za to moc radá protože v rodině manžela naopak je zvykem nedavat najevo city. Ale trochu problem je, jak piše ivuska. h, ve vztahu k ostatnim dětem. Zátim co Kamča chce vzit za ruku, obejmout nebo i pusinkovat tak odezvou je, že ditě ruku vytrhavá atd…Malá je z toho vždy smutná a nechape proč to nechtějí.
To se stava me dcerce, nicmene jsem radsi, kdyz bude ta, ktera chyti za ruku, nez ta, ktera ji vytrhava…V tom ma jasno ![]()
@sara1000 píše:
Krasne jsi to napsala, takhle to citim ja a i problem mame stejny, ze Adelka sve city projevuje prave takto fyzicky a ne vsechny deti na ni reaguji dobre, ale vse si vysvetlime a myslim, ze i chape, ze ne kazdy o to stoji.
Jojo, to je určitě důležité, aby se hned od začátku zdůraznilo, že pokud někdo řekne, že se mu to nelíbí, nesmí se mu to nutit (cokoliv, ne jen objímání). A taky naučit dítě jasně a asertivně říct, když se něco nelíbí jemu. Ono je to myslím velmi důležité i pro pozdější život, aby si bylo dítě (později puberťák) tak nějak vnitřně jisté, že má právo odmítnout něco, co mu není příjemné a aby vědělo, jak to udělat.
Podle mě je to děsně tenká hranice a co jeden bude považovat za projev lásky, jiný bude brát jako rozmazlování… takže srdcem a každý za sebe.
@ivuska.h píše:
Jojo, to je určitě důležité, aby se hned od začátku zdůraznilo, že pokud někdo řekne, že se mu to nelíbí, nesmí se mu to nutit (cokoliv, ne jen objímání). A taky naučit dítě jasně a asertivně říct, když se něco nelíbí jemu. Ono je to myslím velmi důležité i pro pozdější život, aby si bylo dítě (později puberťák) tak nějak vnitřně jisté, že má právo odmítnout něco, co mu není příjemné a aby vědělo, jak to udělat.
Koukam, ze mame stejny pohled na vychovu. Souhlasim se vsim
![]()
@avm3 píše:
Podle mě je to děsně tenká hranice a co jeden bude považovat za projev lásky, jiný bude brát jako rozmazlování… takže srdcem a každý za sebe.
Srdcem to bude asi nejlepsi ![]()
Holky co berete pod pojmem opičí láska? někdo to tu zmínil ![]()
Jinak myslím že tímhle se zakladatelko nerozmazlí, naopak je to podle mě prospěšné do těch tří let zejmén, kdy se formuje osobnost člověka
Jinak já jsem četla a připadá mi to logické, že naopak „nedomazlené“ děti mají pozdější problém s nadměrnou mazlivostí nebo závislostí zejména na matce, to jsou pak ty nezpřetrhatelné vazby na celý život, kdy zejm. v případě matka-syn všem normálním cvaká v hlavě ![]()
Doufám teda, že jsem to nějak extra nepopletla
pořád mi to zní logicky
@ivuska.h píše:
to je dobrý, to si zapamatuju ![]()
Dcerka má 2 roky a kousek. Doma se hodně mazlíme, rozmazlujeme láskou jak tady říkáte, ale malá nemá ráda, když ji jiné dítě obejme, pohladí. Většinou se vytrhne. Myslím, že v tomhle zapracovaly geny, taky nemám ráda, když mi někdo naruší osobní prostor, nerada se objímám s lidmi, kteří mi nejsou fakt blízcí. Takže najspíš nebude navzdory domacímu rozmazlování láskou přespřílíš kontaktní.