Rozpočet, finance

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
2.3.21 01:38

Rozpočet, finance

Ahoj, mám na vás dost osobní otázky. chtěla jsem se zeptat jaký je vás rozpočet? Jake mate zaměstnání? Jak vycházíte s penězi třeba při dětech, najmu nebo hypotéce? Jsme s přítelem mladý par 20 let, jsme spolu 4 roky a tak za 2-3 roky uvažujeme o hypotéce. Naše měsíční příjmy jsou zatím kolem 50-55 tisíc čistého dohromady. Zatím žádné půjčky nemáme ani nesplacime nic jineho. Zda se vám to v pohodě? Da se s tímto příjmem uživit například 3-4 členna rodina + hypo? Dekuji všem za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
2.3.21 02:34

Prosím anonym, nebo smazat…

Asi to nebudu říkat, jo to zvládneš, nebo že ne, není to možný. Napíšu jak to máme my.
Když jsem pracovala, dohromady jsme též měli cca těch 50 tis měsíčně. Každý měsíc jsme se snažili něco ušetřit. Teď jsem na rodičáku, tudíž se příjmy dost ztenčili. Dohromady máme teď cca 34 tis měsíčně, mínus měsíční poplatky ( operátor, pojištění, úvěr, elektrika…) dělají dohromady cca 17 tis. Z těch 17 tis tankujeme auta, měsíčně cca 3tis. Malou nekojím, takže ze zbytku jídlo hlavně pro ni, ale tím nechci říct strádáme. Ještě si stačíme odkládat peníze na stranu a ještě si občas koupíme co chceme, samozřejmě nějakou drobnější věc, ne drahé výrobky. Takže za mě se dá, počítat každou korunu tolik nemusíme, ale hádám, že ne kolikrát by se někomu chtělo jít od výplaty k výplatě… Taky jak budou děti růst, budou mít jiné finanční nároky, ať to bude oblečení, škola, kroužky…i s tím je třeba počítat.

• Citovat
  • Upravit
72725
2.3.21 03:18

Počítej s tím, že tvůj příjem značně klesne, tedy na rodicaku.. Já sesupla dolů o nějakých cca 50 tis a to je znat. Jinak to je indivindy, někdo vyžije z 30 tis, někomu nestačí 60..to samé hypo, někomu stačí 500 tis, někomu 10 Mega.. Spocitej vaše náklady, kolik měsíčně ušetříte teď.. Každá tahle věc je hodně důležitá.. Mít rezervu pro strýčka příhodu. Pak rodina vyžije v klidu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.21 05:08
@Anonymní píše:
Ahoj, mám na vás dost osobní otázky. chtěla jsem se zeptat jaký je vás rozpočet? Jake mate zaměstnání? Jak vycházíte s penězi třeba při dětech, najmu nebo hypotéce? Jsme s přítelem mladý par 20 let, jsme spolu 4 roky a tak za 2-3 roky uvažujeme o hypotéce. Naše měsíční příjmy jsou zatím kolem 50-55 tisíc čistého dohromady. Zatím žádné půjčky nemáme ani nesplacime nic jineho. Zda se vám to v pohodě? Da se s tímto příjmem uživit například 3-4 členna rodina + hypo? Dekuji všem za odpověď.

Prosím o ponechání anonymu.

Nedá se napsat, jestli to zvládnete nebo ne. My jsme s manželem šli do hypotéky s tím, že jsme měli dohromady cca 40 000-43 000 čistého měsíčně, Do toho jsme se rozhodli založit rodinu. A všechno zvládáme zatím bez problémů. Teď s tím, že jsem na mateřské a manžel má lepší práci máme měsíčně necelých 40 000. Hodně záleží i na tom, jak kdo umí s penězi hospodařit. ;)

• Citovat
  • Upravit
20857
2.3.21 05:20
@Anonymní píše:

Tak záleží jak velká hypotéka a kolik bude měsíční splátka. A tento příjem nebudete mít s malýma dětma že jo. Teďka můžete zkusit jednu věc, kterou zabijete dvě mouchy jednou ranou. Zkuste i rok žít jen z příjmu co budeš mít ty na řidičáku a výdaje mít jak s hypotékou. (Pokud bydlíte v nájmu co bude +- jako hypotéka, tak tento krok přeskočit). Jinak pokud bydlíte u rodičů za pár tisíc, tak třeba do 15 tis dorovnat a posílat na sporak. Místo svého příjmu dej do kasy každý měsíc jen 10tis co můžeš mít rodicak. Všechno co je nad, tak dej bokem na spořicí účet. Dej tam ještě cca 2tis co tě bude stát první mimino měsíčně. A zkuste s tím rok hospodařit. Pokud úplně v pohodě, tak supr. Pokud ne, tak máte prostor to doladit. Bonus bude to, že budete mít za ten rok našetřené dost navíc na nějaký základ hypotéky, popřípadě na výbavu a příchod prvního dítěte. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
2.3.21 06:48

My v bezdetnem stavu cca 65 tis prijem a samozrejme jsme si setrili bokem do rezervy.
Staveli jsme barak svepomoci takze z hypo 3,5mil nam zbyl skoro milion (pozemek byl nas a nasetreny jsme meli taky milion, ale ten nakonec nebyl potreba). A muzu s jistotou rict ze materskou na 2 deti prezijeme bez uskromnovani, protoze mame velkou rezervu. Navic partner ma porad 40 a na klasicky mesic nam to staci (hypo 11, veskere poplatky 9, jidlo 10, obleceni atd narazove). Jen by se z toho uz hur setrilo treba na dovolenou pro 4 clenou rodinu, nove auto atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.21 07:05

Tak záleží jak velkou hypotéku budete mít. Teď máte skvělý příjem, tak šetřete.
Já už jsem zažila kde co. Když jsem byla sama se dvěma dětmi ( před cca 5 lety), měla jsem příjem kolem 20 tis, žádné úvěry, bydlení za 6,5 tis, nic nám nechybělo a ještě jsem 5-6 tis ušetřila. Teď to máme složitější, celkový příjem cca 45 tis, čtyři děti dohromady, hypotéka na byt, který ale pronajímame a my za bydlení dáme 11,5 tis. Pár tisíc ušetříme taky. Ale nemáme kdovíjake rezervy, jsem na RD, jako spotřebič bychom koupili hned, ale když bychom potřebovali nové auto, tak buď hodně ojeté, nebo by na to padly úspory na účtech.
S hypotékou opatrně, počítejte dobře, ať pak nebrecis že nemůžeš být s dítětem doma, musíš do práce, shánět brigádu, protože nevyjdete.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.3.21 07:16

Tohle mě vždy rozesměje nebo rozbrečí. My máme v tuhle chvíli příjem kolem 30 tisíc. Hypotéka 6 tisíc a 2 děti, auto. Jsem z toho schopna ještě něco ušetřit, o když malinkato. Ale koupila jsem si tenhle měsíc například boty od Bati. A pak je tu někdo, kdo kňučí, že má příjem přes 50 tisíc. Tak nevim, jestli jsem blázen já nebo oni. Jinak momentálně jsem na rd a manžel na překážkach v práci. Snížený plat. Ale i jinak nemáme nijak velké platy. Manžel je šikovný technik, ale tyto pozice nejsou moc placené.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.3.21 07:24

Nevidím důvod proč by jste to s takovými financemi nemohli zvládnout. Za chvíli nastupuji na rodicak a přítel vydělává 20 000 cisteho, takže máme o dost min než vy. Usetreno nemáme a i přesto si můžeme dovolit vzít tento rok hypotéku a začít stavět nás vysněný dům. Záleží na tom, jak se člověk dokáže uskromnit :palec: anonym - finance

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.3.21 07:30
@Anonymní píše:
Tohle mě vždy rozesměje nebo rozbrečí. My máme v tuhle chvíli příjem kolem 30 tisíc. Hypotéka 6 tisíc a 2 děti, auto. Jsem z toho schopna ještě něco ušetřit, o když malinkato. Ale koupila jsem si tenhle měsíc například boty od Bati. A pak je tu někdo, kdo kňučí, že má příjem přes 50 tisíc. Tak nevim, jestli jsem blázen já nebo oni. Jinak momentálně jsem na rd a manžel na překážkach v práci. Snížený plat. Ale i jinak nemáme nijak velké platy. Manžel je šikovný technik, ale tyto pozice nejsou moc placené.

Nejsi z ms kraje?
Manžel je též technik. U nás je plat cca 20 tis slušný, na ženskou i na chlapa. Jako na chlapa s ženou na RD žádný zázrak, ale je to běžné. Jinde by za to nevstali z postele. A zvlášť na emiminu mi přijde, že každý má plat aspoň 40 a ještě se bojí, jak se bude muset uskromnit

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.3.21 07:41
@Anonymní píše:
Nejsi z ms kraje?
Manžel je též technik. U nás je plat cca 20 tis slušný, na ženskou i na chlapa. Jako na chlapa s ženou na RD žádný zázrak, ale je to běžné. Jinde by za to nevstali z postele. A zvlášť na emiminu mi přijde, že každý má plat aspoň 40 a ještě se bojí, jak se bude muset uskromnit

Nene, ze Středočeského. A tahle doba mě teď naučila hodně šetřit. Jako musíme se i uskromnit, ale naučilo mě to například opravdu neplytvat jídlem. Jinak kupuji věci, které úplně nepotřebujeme, jako mlsky a pod. A vyjdeme. Jen bysme potřebovali více šetřit, protože předěláváme barák, ale to teď nejde. No a pak na mě vyskočí taková diskuze, jestli 50 a 60 není málo apod. Fakt nevím 8o

• Citovat
  • Upravit
33018
2.3.21 08:20

Technik (jako že strojař?) ze středočeského a máte i s rodičákem 30? Asi blbě hledá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.21 08:26

55000, jsme 3, další dite nechci. Vychazime v pohode i s hypotéku. Bydlime u Prahy.

• Citovat
  • Upravit
6445
2.3.21 08:37

Tak logicky, ted na tech 55 vydelavata oba, coz neni zadna hitparada a az budes doma s detma prijem se o tu tvou cast zmensi. Chvili budes brat materskou a pak jen rodicak, coz je par korun. Tak si tu situaci nasimulujte. Setrete na rezervu castku odpovidajici tvemu prijmu bez rodicaku, odkladejte mesicne stranou hodnotu splatky hypo a naucte se zit s tim co vam zbude. Zas partner ma mozna vyhled na vyssi prijem a ty se muzes vratit driv do prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.21 08:45
@Anonymní píše:
Nene, ze Středočeského. A tahle doba mě teď naučila hodně šetřit. Jako musíme se i uskromnit, ale naučilo mě to například opravdu neplytvat jídlem. Jinak kupuji věci, které úplně nepotřebujeme, jako mlsky a pod. A vyjdeme. Jen bysme potřebovali více šetřit, protože předěláváme barák, ale to teď nejde. No a pak na mě vyskočí taková diskuze, jestli 50 a 60 není málo apod. Fakt nevím 8o

No tak záleží.. švagrová učitelka s manželem architektem se pohybují v jiných číslech než my. :nevim: ale jsou i jiné profese že jo. I VŠ, třeba v kultuře, nebo administrativě.. žádný zázrak. Chlapi tady mívají 25-30 hrubého v těch technických firmách.

@Svistice píše:
Technik (jako že strojař?) ze středočeského a máte i s rodičákem 30? Asi blbě hledá.

Můj je elektro technik, údržba strojů, programování..teď má 30 čistého skoro a hledá jinou práci, za víc a jinou náplň, nevyhovuje mu megafirma kde se všichni ulivaji, potřebuje víc zodpovědnosti, samostatnosti, aby uplatnil nápady a kreativitu. A zatím bohužel nic, buď blbá doba, nebo holt mimo jeho finanční představy. Má přes 15 let praxe.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat