Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj všem, prosím o radu. Nedávno jsem se s manželem u soudu dohodla o rozšířeném styku co se naší dcery týče a malá byla svěřena soudem do mé výhradní péče s tím, že otec bude platit 2000,– měsíčně alimenty(normálně by byly mnohem vyšší). Dcerku máme v poměru 6 a 8 dní. Jsem povinna při rozšířené péči manželovi zajišťovat oblečení na malou po dobu, co je malá u něj? Můj právník tvrdí, že ne, manžel mi ale vyhrožuje udáním na sociálku atd., pokud mu toto nezajistím. Máte s tím některá zkušenost? Děkuju za odpovědi.
@Simsule 6 a 8 dní mi moc jako výhradní péče nepřipadá… škoda, že sis teda neprosadila střídavou péči, protože tam bys to zajišťovat nemusela. Jinak bys to zajišťovat měla, ale u výhradní péče se počítá s víkendem jednou za 2 týdny nebo nějak podobně.
@kacz píše:
@Simsule 6 a 8 dní mi moc o výhradní péče nepřipadá… škoda, že sis teda neprosadila střídavou péči, protože tam bys to zajišťovat nemusela. Jinak bys to zajišťovat měla, ale u výhradní péče se počítá s víkendem jednou za 2 týdny nebo nějak podobně.
vyhradni a stridava pece je o pravni uprave pece a nic mevypovida o faktickem casovem rozdeleni pece.
ve stridavce muze byt dite klidne s otcem mene nez ve vyhradni peci matky s rozsirenym stykem.
jinak bych rekla ze u vyhradni pe e musis zajistut obleceny ty. a dite ti muze vratit s taskou spinaveho pradla.
proc jste se nedohodli na stridavce? pak by zehlil pral a kupoval oblceni i on
Střídavou péči mu soudkyně zamítla, žádal rozšířenou sudý týden 4 dni (čt - ne) a lichý 2 dny (st - pá). Podmínkou ale bylo svěření malé do mojí péče a určení přiměřeného výživného. Mělo by to být tedy výživné na dny, kdy je dcerka u mně a otec by měl její potřeby v době, kdy je malá u něj, zajistit sám. Pochopila jsem tedy i oblečení.
@Lama Lama vždyť to já vím, proto jsem jí napsala prakticky totéž co ty.
Samozřejmě by bylo nejsnazší, kdybyste se nějak dohodli. Je nesmysl, abys ji vždycky balila jak na tábor. Ale oficiálně bys to asi opravdu měla zajišťovat.
Střídavou péči jsi mohla mít naprosto stejně časově nastavenou a přitom bys prát nemusela. Ale má to samozřejmě jiné nevýhody, to je fakt.
@kacz píše:
@Lama Lama vždyť to já vím, proto jsem jí napsala prakticky totéž co ty.
Samozřejmě by bylo nejsnazší, kdybyste se nějak dohodli. Je nesmysl, abys ji vždycky balila jak na tábor. Ale oficiálně bys to asi opravdu měla zajišťovat.Střídavou péči jsi mohla mít naprosto stejně časově nastavenou a přitom bys prát nemusela. Ale má to samozřejmě jiné nevýhody, to je fakt.
Jake?
@Simsule píše:
Střídavou péči mu soudkyně zamítla, žádal rozšířenou sudý týden 4 dni (čt - ne) a lichý 2 dny (st - pá). Podmínkou ale bylo svěření malé do mojí péče a určení přiměřeného výživného. Mělo by to být tedy výživné na dny, kdy je dcerka u mně a otec by měl její potřeby v době, kdy je malá u něj, zajistit sám. Pochopila jsem tedy i oblečení.
Zamitla proc?
Tak to asi musela protistrana rozporovat, ne? Kdyby jste se dohodli na stejnem rezimu stridani a pravni upravu stridave pece, tak vam to snad odklepne…
@Lama Lama pokud má matka dítě ve výhradní péči, může mnoho věcí ohledně dítěte rozhodnout sama bez souhlasu otce.
@kacz píše:
@Lama Lama pokud má matka dítě ve výhradní péči, může mnoho věcí ohledně dítěte rozhodnout sama bez souhlasu otce.
Ano může rozhodovat pouze o věcech každodenních. Má daleko více povinností. Například, má-li rodič dítě v péči je dle zákona povinen ho plně připravit (materiálně i psychicky) na styk s druhým rodičem. Při péči jednoho rodiče může ten druhý pouze platit výživné a nemusí dát ani korunu navíc. Při společné, nebo střídavé péči toto neplatí.
Podstatné věci jako vzdělání(školy, kroužky), bydliště dítěte a vážnější lékařské zákroky jsou stále věcí obou rodičů.
Ano, tak to je. Vzhledem k tomu, že nejsme schopni se na čemkoliv dohodnout, by byla střídavka sebevražda. Cokoliv bych udělala, udělal by manžel pravý opak. Jen pro představu, při předání dcerky mi před ní nadává takovým způsobem, že to tu nemůžu ani napsat. Pokud bychom měli malou ve střídavé péči, měl by stejná práva o veškerém rozhodování. Styku s malou mu bránit nechci, jen jsem jí chtěla mít ve výhradní péči a nepotřebovat jeho souhlas i k „výběru růžového trička“.
@kajj podle zákona určitě, v praxi všem stačí pouze vyjádření matky. Nedávno jsem dávala několik přihlášek do školky, podepsala jsem je sama, k zápisu jsem šla sama a nikdo po tatínkovi ani nevzdychl, natož aby se ptali, jak máme upravenou péči.
A u lékařských zákroků jde především o život a o zdraví a až potom o nějaké formality. Právě máme před sebou operaci a taktéž jsem všechno podepisovala pouze já.
To je praxe…
@Simsule v tom případě to bohužel bude za cenu toho, že budeš muset dceru připravovat, abys předešla dalším sporům. Předpokládám, že i tak pro tebe pozitiva výhradní péče budou převažovat. Časem se snad hrany obrousí a nějak se domluvíte.
Požadovala bych po otci min. 2 dny předem zaslání podrobného seznamu oblečení, které bude dcera potřebovat zabalit v závislosti na tom, kam se chystají nebo co budou dělat. Abyste pak předešli konfliktům, žes jí nezabalila holínky, když je venku slunečno a 30 stupňů, protože jsi přece měla tušit, že pojedou na ryby.
@kacz píše:
@kajj podle zákona určitě, v praxi všem stačí pouze vyjádření matky. Nedávno jsem dávala několik přihlášek do školky, podepsala jsem je sama, k zápisu jsem šla sama a nikdo po tatínkovi ani nevzdychl, natož aby se ptali, jak máme upravenou péči.A u lékařských zákroků jde především o život a o zdraví a až potom o nějaké formality. Právě máme před sebou operaci a taktéž jsem všechno podepisovala pouze já.
To je praxe…
Ano k přijetí do vzdělávacího zařízení stačí často podpis jednoho rodiče (a nemusí to být ten, který má dítě v péči). Jestliže druhý rodič nevyjádří nesouhlas, škola to posuzuje jako souhlas. Jestliže druhý rodič vyjádří nesouhlas je potřeba soudní rozhodnutí.
@kajj u nás tatínek ani neví, že dítě do nějaké školky bude chodit
jelikož ho to nezajímá a tak nějak předpokládá, že s ním budu sedět doma až do 15 let…
Jinak popisovaný případ se jednou stal ve školce v sousední obci (učí tam známá). Tatínek vyjádřil nesouhlas, ředitelka zavolala mamince, řekla jí, ať si tatínka srovná a dítě tam vesele chodilo.
Teorie versus praxe.
@Simsule píše:
Styku s malou mu bránit nechci, jen jsem jí chtěla mít ve výhradní péči a nepotřebovat jeho souhlas i k „výběru růžového trička“.
njno, ale to je něco za něco. takle tričko vybereš, zaplatíš, vypereš, vyskládáš.
ve střídavce bud koupíš ty růžové a on modré a ty budeš prát růžové a on modré nebo se dohodnete na zeleném a bude ho prát týden on a týden ty.