Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Určitě to řekni. Nemyslím, že je jediný důvod se kvůli tomu stydět před doktorem.
Já bych to doktorce řekla, třeba při další prohlídce a taky při tom screeningu, třeba se na to víc zaměří ![]()
Rekni to dr…ja mela rozstep rtu a me poslala na odber plodove vody…tam zjistej vsechno…taky sem byla jedina v rodine…a sem nastesti dodnes…
Já moc nechápu, jak jsi si tak jistá, že jsi měla rozštěp, když ses o tom s mámou nebavila. Nemohlo to být něco jiného? On totiž rozštěp páteře je dost vážná věc a nespravila by to jedna operace. děti mívají problémy s hybností, rehabilitace atd…
Jestli to řekneš doktorovi nebo ne asi nic neovlivní a pokud by miminko mělo rozštěp, tak by to na ultrazvuku s velkou pravděpodobností vidět bylo.
Zkusím se tedy přes to přenést a oznámit to Dr.
Děkuji za odpovědi
@majki.r Děkuji já věřím, že ano u prvního jsem věřila také, dokonce triple test mi vyšel i negativní tak budeme doufat ![]()
Určitě to řekni, stud jde stranou, o nic nejde, není to žádná ostuda a je to prevence
Znamenalo by to pro tebe něco zásadního i kdyby miminko rozštěp mělo?
Není to spina bifida (rozštěp obratlového oblouku?)? Pokud ano, tak to celá má řada populace, někteří o tom ani neví. Já mám v malém rozsahu něco podobného a mám kupu zdravých dětí(´tuk ´tuk). Příčiny bývají často vnější, tedy negenetické. To znamená fyzikální vlivy v době organogeneze, metabolické působení, nedostatek některých živin ve stravě matky, léky…Takže se to nedědí. Ber to tak, že stavba miminka je už daná, bez ohledu na to, jestli lékař ví či neví a Tvém handicapu. Na testy stejně půjdeš a šance, že bude vše oK, je veliká. Držím pěsti
.
Krásný večer přeji,
Stále mi to vrtá hlavou :-/ Bohůžel když mi sestřička vypisovala těhotenskou průkazku zeptala se na vady v rodině. Já automaticky odpověděla žádné ač JÁ jako jediná z početné rodiny mám. Nikdy jsem to pořádně s mámou neprobírala, jelikož se za to stydím. Mám to jakoby nad zadkem takovou „tukovou hrču“ s malinkatou dírkou.(Prý operace) netuším, jak jsem psala nikdy jsem to s mamčou neprobírala.
Pokud se ptáte, zda- li to má ještě někdo v rodině. Odpověd zní NE, mamka musela brát silné antibiotika v těhotenství nejspíše na začátku a ejhle stalo se. Nikterak mně to neomezuje, ale stydím se za to.
První syn bez jakýkoliv problémů zdraví jako rybička, žádný rozštěp. U prvního těhu se to má Dr. dozvěděla až někdy kolem 20 tt. Neřešila to. A to mně ani automaticky neposílala na prvotrimestriální screening.
Nyní jsem těhotná opět. Za 14 dní jdu na screening a tak začínají mé obavy. Může mít miminko rozštěp? Když můj byl způsobený antibiotiky? Může to včasný placený UTZ odhalit? Měla bych to říct mému gynekologovi.?Je to pro mně opravdu choulostivé stydlivé téma a nerada to „řeším“
Prosím o zachování anonymity!!