Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den maminky. Procházím rozvodem a psychicky to přestávám dávat. Nejdřív jsem řešila práci, teď stěhování ze kterého mám strašný strach. Bydlíme v krásném domečku, ze kterého se budeme muset se synem 13 let vystěhovat. Mám strach, že nikde jinde už nebudeme doma a šťastný. Do teď jsem i přes úzkosti alespoň docela dobře spala, ale teď už třetí noc nemůžu spát. Dám tak dvě hodiny za noc. Pomohli některé z vás v tomto případě antidepresiva?
Na poruchy spánku a ataky úzkosti dobře funguje antidepresivum TRITTICO, obvykle dobře snášený lék, patří do nové generace antidepresiv bez vedlejších účinků, nevyvolává závislost. Zkus se poradit s lékařem.
Děkuju. Určitě to budu řešit přes obvoďáka. Na odborné lékaře je čekačka strašně dlouhá.
Děkuju za typy
@LindenSkyHope píše:
Trittico ti může předepsat i obvoďák. Je slabé a neškodné.
Jak pro koho. Všechna antidepresiva jsou zásah do psychiky a ovlivňují řídící centra pocitů. To co někdo ani nepostřehne, druhého rozloží. Ne, nejsou to lentilky.
@Anonymní píše:
Jak pro koho. Všechna antidepresiva jsou zásah do psychiky a ovlivňují řídící centra pocitů. To co někdo ani nepostřehne, druhého rozloží. Ne, nejsou to lentilky.
Proto se antidepresivum už půl roku bráním. Ale potřebuju se srovnat pro sebe i pro syna. Je to strašně náročné období. Zhubla jsem 17kg, mám v těch obdobích propadů problém jíst, teď už i spát, špatně se soustředím, i paměť mám pocit, že je horší.
@hanisv píše:
Proto se antidepresivum už půl roku bráním. Ale potřebuju se srovnat pro sebe i pro syna. Je to strašně náročné období. Zhubla jsem 17kg, mám v těch obdobích propadů problém jíst, teď už i spát, špatně se soustředím, i paměť mám pocit, že je horší.
17 kg je tedy hodně
Antidepresiva zaberou nejdříve až za cca 4 týdny (pokud sednou, můžete hledat jiná a někdy to hledání trvá třeba i půl roku). Pokud to už ale nezvládáš, pak asi jiná cesta není. Jen prostě upozorňuji, že antidepresiva někdy mohou nadělat více škody než užitku a leckdy je to na roky.
Příspěvek upraven 06.03.23 v 09:06
@hanisv píše:
Jestli máš takové problémy, tak jsou určitě antidepresiva ke zvážení. Zajdi k lékaři a podrobně svůj stav prober. Jen počítej s tím, že v začátku užívání antidepresiv ti bude nejspíše ještě hůř než nyní a stav se bude lepšit jen pozvolna. Dobře Ti bude třeba za 4-6 týdnů, úplně dobře může být i později. A musíš být smířená s tím, že budeš léky užívat dlouhodobě, třeba ještě další rok. Není to tak, že je vysadíš hned jak se Ti uleví.
@Anonymní píše:
Tak hlavně, že to píšeš pod rouškou anonymity, hrdinko.
@hanisv píše:
Pokud jsi zhubla sedmnáct kilo, tak je to i na konzultaci s psychiatrem. Měla jsi být dávno minimálně v psychoterapii. Antidepresiva nejsou takové zlo, jak se z nich zde snaží někteří udělat. V mnoha případech zachránila lidem život.
@Lucka1111 píše:
Jestli máš takové problémy, tak jsou určitě antidepresiva ke zvážení. Zajdi k lékaři a podrobně svůj stav prober. Jen počítej s tím, že v začátku užívání antidepresiv ti bude nejspíše ještě hůř než nyní a stav se bude lepšit jen pozvolna. Dobře Ti bude třeba za 4-6 týdnů, úplně dobře může být i později. A musíš být smířená s tím, že budeš léky užívat dlouhodobě, třeba ještě další rok. Není to tak, že je vysadíš hned jak se Ti uleví.
Konečně rozumný názor
.
@Veselej kluk nene. Nezkusila. K psychologovi jsou dlouhé objednací doby a to mě trošku děsí. Když mám dny, kdy je mi dobře, tak si říkám, že ho nepotrebuju a když mám dny, kdy je zle, tak mám pocit, že potřebuju pomoct hned.
@LindenSkyHope S tím, že to bude dlouhodobě jsem smířená. Spíš se bojím toho dlouhého nástupu účinku a případného zhoršení. Navíc pracuju ve škole s dětmi, potřebuju fungovat. A i pro svého syna.
@hanisv píše:
@Veselej kluk nene. Nezkusila. K psychologovi jsou dlouhé objednací doby a to mě trošku děsí. Když mám dny, kdy je mi dobře, tak si říkám, že ho nepotrebuju a když mám dny, kdy je zle, tak mám pocit, že potřebuju pomoct hned.
To jsou výmluvy. V době, kdy je možné přes různé platformy sehnat online terapii v podstatě i do dvaceti čtyř hodin. A online terapie se vyrovná terapii tváří v tvář. Jsou na to různé studie, takže se nemůžeš vymlouvat ani na to, že jsi například ze zapadlého konce republiky. Stačí se podívat na Hedepy, Terapio, Thymosii. Se dvěma z nich mám dokonce pozitivní, osobní zkušenosti. V jednom případě se jednalo o poradenství v souvislosti s postiženým dítětem, ve druhém o regulérní psychoterapii. Přestaň hledat výmluvy.