Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím o zachovaní anonymity. Rodina jsem chodí a nechci aby věděli, že něco plánujeme.
Jde mi o to. Máme dceru 10 měsíců a beru RP. Začínáme plánovat druhé dítě. Jenže se vůbec v téhle administrativě nevyznám. Druhé dítko (kdyby to vyšlo) by jsme chtěli až bude naší berušce cca 2-2,5 let. Jak je to s RP? Je jasné, že příspěvek dostanu jen na jedno dítě, ale mohu žadat o příspěvek když vyprší RP na starší dceru až bude mít 3 roky a žádat o RP na miminko, které by mělo dám příklad půl roku? Dostaneme vůbec něco nebo příspěvek už nám nedají žádný?
Doufám, že je to srozumitelné, děkuji
ne, takhle to nejde. Narozením dítka automaticky přijdeš o RP na starší a čerpáš RP na mladší. Posunout nelze.
Rodičák se pobírá vždy na nejmladší dítě v rodině. Takže jakmile se narodí další dítě, na starší přestaneš peníze pobírat a budeš pobírat jen na to mladší. To za předpokladu, že nemáš nárok na PPM. Pokud má ženská nárok na mateřskou, tak se na starší rodičák zruší a žena nastoupí před druhým porodem normálně na mateřskou.
A jak se to zruší na starší dceru tak mám znovu nárok na variantu 220000/3roky pro nejmenší?
Ahoj, já vím, že to jde i jinak. Nedávno jsem se o tom bavila s kamarádkou. Byla těhotná a věděla, že se ji syn narodí ještě v době, kdy pobírala rodičák na starší dceru, takže zašla na ÚP tam si ten rodičák nechala navýšit - aby ho vyčerpala celý - tedy ze 7000 Kč na 11000 a pak rovnou přešla na mateřskou 6 týdnů před porodem
@Anonymní píše:
A jak se to zruší na starší dceru tak mám znovu nárok na variantu 220000/3roky pro nejmenší?
pokud Ti po tu dobu trvá prac. poměr, tak ano.. jinak 220 tis na 4 roky. Jinak je tam ještě pak nějaké čarování ohledně mateřské, to Ti nepovím - pokud máš na stávající dítko mateřskou a prac. poměr neskončí, budeš mít snad nárok i na mateřskou.
Pokud trvá pracovní poměr (smlouva na dobu neurčitou), tak je znovu nárok na mateřskou (nastupuje se na ní 6-8 týdnu před termínem porodu) pokud se stihne nastoupit do 4 let věku předchozího dítěte. Pak je o5 nárok na rodičovský příspěvek ve výši 220tis. Celkem. Výši lze volit podle tvého nebo manželova platu. I během mateřské s 2. dítětem vzniká mimo to nárok na čerpání dovolené v zaměstnání a pokud si zazadas tak, aby přímo navazovala na mateřskou, musí ji zamestnavatel umožnit čerpat a. nesmí ji krátit, „proplaci pak celorocni dovolenou.. už při ní lze zároveň čerpat rodicovaky příspěvek..;-)
A pokud máš nastaveny RP nyní na 3 roky a naaterskou bys nastupovala dříve a 220 tis. nevyčerpala, lze to navýšit až na 11500, pokud na to mas ty nebo manžel "dostatečný příjem“..
Dobry den,
mam dve deti, na druhe ditko jsem si davala rp pres pritele, jenze jsme se rozesli a az dnes mi kamaradka rekla, ze to ma vliv i na rp.Kdyz sem nesla rozsudek na socku tak ze ho nepotrebuji, chteli prijmy za min.rok kdy jsme byli jeste spolu.Pani se mi ani nezminila, ze to ma vliv i na rp. Vzdyt to tam v pc musela videt ze rp mam pres nej.Po vikendu to jdu napravit.Bude z toho velkej problem? Dekuji za odpovedi
Dobrý den, prosím o zachovaní anonymity. Rodina jsem chodí a nechci aby věděli, že něco plánujeme.

Jde mi o to. Máme dceru 10 měsíců a beru RP. Začínáme plánovat druhé dítě. Jenže se vůbec v téhle administrativě nevyznám. Druhé dítko (kdyby to vyšlo) by jsme chtěli až bude naší berušce cca 2-2,5 let. Jak je to s RP? Je jasné, že příspěvek dostanu jen na jedno dítě, ale mohu žadat o příspěvek když vyprší RP na starší dceru až bude mít 3 roky a žádat o RP na miminko, které by mělo dám příklad půl roku? Dostaneme vůbec něco nebo příspěvek už nám nedají žádný?
Doufám, že je to srozumitelné, děkuji