Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní píše:
Dobrý den maminky, potřebovala bych radu… Neboli jak by jste zareagovali na tohle? : Moje tchýně hlídala moje malou (má16M),přijela jsem domů a malá měla namalovanou pusu od rťěnky-červená barva. myslela jsem že mě trefí šlak! Navíc má malá atopický ekzém po celé pusince,takže jsem z toho byla fakt hotová a neměla jsem slov… Nejvíc si vyčítám že jsem jí nic neřekla! Byla jsem asi v šoku z toho,že manžel byl s ní a řekl jí jen,ať to nedělá-ale formou jako by se nic nestalo.Jak by jste zareagovaly vy?
Zareagovala bych úplně stejně, jako kdybych našla dítě opatlané krémem. Řekla bych tchyni, že je potřeba na to dávat pozor, protože dítě má citlivou kůži a ekzém - a že bych propříště ráda, aby zajistila, že se ke šminkám nedostane.
Nevidím v tom žádné drama, ze kterého by mě „trefoval šlak“. ![]()
pardón, teda mě fakt přijde že je tady víc a víc šílených a přecitlivělích maminek, vždyť máslová sušenka jí určitě nerozežere bříško ![]()
ekzém je blbej, ale tchýni to jistě nedošlo a zase chápu že tebe by nenapadlo že jí bude malovat rtěnkou, tak bych jí pro příště normálně řekla že měla malá ekzém a že to pro ni není dobré.
no mně by to taky zas tak nevadilo. Spíš bych řekla že je to o vztahu s tchýní. My máme vztah hezký, tchýně mě respektuje, na všechno se mě ptá jestli malá může. Sice jí třeba dává teveňák, který já nedávám, ale mávnu nad tím rukou. No co, má to jednou za měsíc, to jí díru do bříška neudělá. Babička ji miluje, malá babičku taky. Jen se vždycky směju, když jí vytáhne punčocháče až pod bradu. To pak vypadá jako trotl
Fakt je to o komunikaci. Ale chápu že je těžké aby si dvě ženské sedly.
Spíš mě mrzí, že některé máte takovéhle problémy s vlastní maminkou
Moje mamka se zásadně řídí mými názory, nikdy by neudělala s malou něco co nechci. Když spolu mluvíme o výchově, všechno mi odkýve a pak se podle toho řídí.
Jo a mladá mi zrovna včera šlohla rtěnku a zmalovala se šíleně ![]()
Vadí to kvůli exému, jinak bych z toho aféru nedělala. Vysvětli tchýni, že to škodí že má malá exém, jinak o nic nejde, ne?
rybkabezvody píše:
pardón, teda mě fakt přijde že je tady víc a víc šílených a přecitlivělích maminek, vždyť máslová sušenka jí určitě nerozežere bříškoekzém je blbej, ale tchýni to jistě nedošlo a zase chápu že tebe by nenapadlo že jí bude malovat rtěnkou, tak bych jí pro příště normálně řekla že měla malá ekzém a že to pro ni není dobré.
Tady nejde tak o tu sušenku,prakticky snědla jen trošičku,ale jde o princip,když já jasně řeknu že ne,tak to má respektovat a ne po tajnu jí něco dávat,tohle já trpět nehodlám ![]()
Tak dělat něco potajmu, za zády, to by mi samozřejmě vadilo. Pokud by to nebylo nutné, dítě bych tam nenechávala.
Nebo na rovinu říct, že tam nebutete jezdit??? Pokud vás nebudou respektovat, ted jste rodiče vy!
petka86 píše:rybkabezvody píše:Tady nejde tak o tu sušenku,prakticky snědla jen trošičku,ale jde o princip,když já jasně řeknu že ne,tak to má respektovat a ne po tajnu jí něco dávat,tohle já trpět nehodlám
pardón, teda mě fakt přijde že je tady víc a víc šílených a přecitlivělích maminek, vždyť máslová sušenka jí určitě nerozežere bříškoekzém je blbej, ale tchýni to jistě nedošlo a zase chápu že tebe by nenapadlo že jí bude malovat rtěnkou, tak bych jí pro příště normálně řekla že měla malá ekzém a že to pro ni není dobré.
to jo, to máš určitě pravdu, když jí řekneš že ne, tak by to měla respektovat, souhlas
petka86 píše:
Proto já malou na hlídávání dávat babičkám nebudu,u jedné to nehrozí vůbec,ta se naštěstí ani o to nehlásí,prakticky se nevídáme,a mojí matce bych ji taky nesvěřila,stačí my když jsme s malou chvíli u ní,řeči typu,asi má hlad i když zrovna dojedla třeba mléko na svačinu,asi chce spát,když před pár minutama vstávalaatd. nedávno ji měla na klíně a v nestřeženém okamžiku jí dala do ruky sušenku ne dětskou,ale jakousi máslovou a ještě mi tvrdí že nééé,malá od drobků i na puse v ruce kousíček,byla to chvilinka,malou sem sebrala,ji seřvala na dvě doby,ještě mi řekne že přeháním,že my už v půl roce jedli krupici atd
kdyby mi došla namalovaná rtěnkou totálně by mě to vytočilo,že by ji namalovala ona,tyhle věci,že někdy příjde a bude chtít trošku láknout nehet,či trošku balzámu nebo rtěnky na rty,já budu ta co jí to dovolí a dá,ne žádná babička! Nevím co ti staří lidi mají v hlavě,dělat takové naschály
A to moje matka není zas tak stará za rok padesát. Pokud Vám někomu vadí přístup prarodičů,jednoduše nepůjčovat
Malou mi nikdo nehlídal krom mojeho chvíli,a když k tomu svolím tak jedině mojí ségře nebo v nouzi švagrové
Jo jo, jsem ráda, že nejsem jediná dcera, kterou má matka naháku… Vsadím se, že příště jí tu sušenku dá zas a ty se klidně postav na hlavu
to samé i u nás…
Ale já mám výhodu, že tchýně je prozměnu perefektní babička. V životě by neudělala nic, aniž by se zeptala, jestli může- od sušenky po rtěnku- narozdíl od mé mamky pochopila, že doba se nezastavila, když jí bylo dvacet ![]()
tomikadze píše:petka86 píše:Jo jo, jsem ráda, že nejsem jediná dcera, kterou má matka naháku… Vsadím se, že příště jí tu sušenku dá zas a ty se klidně postav na hlavu
Proto já malou na hlídávání dávat babičkám nebudu,u jedné to nehrozí vůbec,ta se naštěstí ani o to nehlásí,prakticky se nevídáme,a mojí matce bych ji taky nesvěřila,stačí my když jsme s malou chvíli u ní,řeči typu,asi má hlad i když zrovna dojedla třeba mléko na svačinu,asi chce spát,když před pár minutama vstávalaatd. nedávno ji měla na klíně a v nestřeženém okamžiku jí dala do ruky sušenku ne dětskou,ale jakousi máslovou a ještě mi tvrdí že nééé,malá od drobků i na puse v ruce kousíček,byla to chvilinka,malou sem sebrala,ji seřvala na dvě doby,ještě mi řekne že přeháním,že my už v půl roce jedli krupici atd
kdyby mi došla namalovaná rtěnkou totálně by mě to vytočilo,že by ji namalovala ona,tyhle věci,že někdy příjde a bude chtít trošku láknout nehet,či trošku balzámu nebo rtěnky na rty,já budu ta co jí to dovolí a dá,ne žádná babička! Nevím co ti staří lidi mají v hlavě,dělat takové naschály
A to moje matka není zas tak stará za rok padesát. Pokud Vám někomu vadí přístup prarodičů,jednoduše nepůjčovat
Malou mi nikdo nehlídal krom mojeho chvíli,a když k tomu svolím tak jedině mojí ségře nebo v nouzi švagrové
to samé i u nás…
Ale já mám výhodu, že tchýně je prozměnu perefektní babička. V životě by neudělala nic, aniž by se zeptala, jestli může- od sušenky po rtěnku- narozdíl od mé mamky pochopila, že doba se nezastavila, když jí bylo dvacet
Příště nevím kdy,už týden se nebavíme
já mám zvláštní matku,to je na dýl,malou když má na rukách hlídám jak ostříž,jen se trošku pootočím je matka doslova rychlá jak sr..ka
Tchýně je pro mě osoba cizí,ač jsme s mojím skoro 8 let,vídáme se sporadicky,za což jsme ráda,že nás neprudí,máme klid,ona ani neví kde ty roky bydlíme
Vidí nás jen když mi příjdeme k nim jednou za 2 měsíce na půl hodiny ![]()
petka86 píše:
Nezlobte se na mě , ale jak takový člověk jako je Vaše maminka mohla vychovat Vás ( ironie). Pane bože , dyť to byly taky mámy . Neříkám , že všechno dělají správně , ale jsou to babičky a babičky jak je známo dělají všechno jinak než mi chceme . Taky kolikrát nesouhlasím co dělá moje mamka ,ale jednou je u nich tak mě to nějak nedrásá , a určitě by neudělala nic co by ji ohrozilo na životě . Nezlobte se to byl můj názor .
Jitka007 píše:petka86 píše:Nezlobte se na mě , ale jak takový člověk jako je Vaše maminka mohla vychovat Vás ( ironie). Pane bože , dyť to byly taky mámy . Neříkám , že všechno dělají správně , ale jsou to babičky a babičky jak je známo dělají všechno jinak než mi chceme . Taky kolikrát nesouhlasím co dělá moje mamka ,ale jednou je u nich tak mě to nějak nedrásá , a určitě by neudělala nic co by ji ohrozilo na životě . Nezlobte se to byl můj názor .
Jenže mě někdy přijde (ať vychovaly hodně dětí - to vůbec nehraje roli), že na ně přichází nějaká „stařecká“ demence. A to, co by prostě tenkrát svýmu dítěti nedaly - vnoučeti s úsměvem vrazí a ještě se diví, že mamince se to nelíbí.
Viz moje tchýně včera, když lila synovi do hrníčku kafe, s tím, že šálek kafe mu neublíží a pak byla šíleně dotčená, když jsme jí s manželem řekli, že to prostě pít nebude a hotovo. To byl vnouček chudáček a rodiče zlí, že ani jedno kafíčko mu nedovolíme. ![]()
RyBANA píše:Jitka007 píše:petka86 píše:Nezlobte se na mě , ale jak takový člověk jako je Vaše maminka mohla vychovat Vás ( ironie). Pane bože , dyť to byly taky mámy . Neříkám , že všechno dělají správně , ale jsou to babičky a babičky jak je známo dělají všechno jinak než mi chceme . Taky kolikrát nesouhlasím co dělá moje mamka ,ale jednou je u nich tak mě to nějak nedrásá , a určitě by neudělala nic co by ji ohrozilo na životě . Nezlobte se to byl můj názor .
Jenže mě někdy přijde (ať vychovaly hodně dětí - to vůbec nehraje roli), že na ně přichází nějaká „stařecká“ demence. A to, co by prostě tenkrát svýmu dítěti nedaly - vnoučeti s úsměvem vrazí a ještě se diví, že mamince se to nelíbí.
Viz moje tchýně včera, když lila synovi do hrníčku kafe, s tím, že šálek kafe mu neublíží a pak byla šíleně dotčená, když jsme jí s manželem řekli, že to prostě pít nebude a hotovo. To byl vnouček chudáček a rodiče zlí, že ani jedno kafíčko mu nedovolíme.
Jen jsem vyjádřila svůj názor , o tchýni jsem nepsala tu neřeším ,to je bez komentáře…
jasně jsou prarodiče , že zůstává rozum stát , ale počkejte jaké budeme my jako babičky , aby jsme nebyly ještě horší ![]()
Jitka007: však na tebe nijak snad neútočím, jen ti říkám - že někdy prostě nestačím zírat…a je jedno jestli se jedná o tchýni nebo matku, obě snad porodily a vychovaly děti.
To jaké budeme my, je samozřejmě ve hvězdách.
Jitka007 píše:RyBANA píše:Jen jsem vyjádřila svůj názor , o tchýni jsem nepsala tu neřeším ,to je bez komentáře…Jitka007 píše:petka86 píše:Nezlobte se na mě , ale jak takový člověk jako je Vaše maminka mohla vychovat Vás ( ironie). Pane bože , dyť to byly taky mámy . Neříkám , že všechno dělají správně , ale jsou to babičky a babičky jak je známo dělají všechno jinak než mi chceme . Taky kolikrát nesouhlasím co dělá moje mamka ,ale jednou je u nich tak mě to nějak nedrásá , a určitě by neudělala nic co by ji ohrozilo na životě . Nezlobte se to byl můj názor .
Viz moje tchýně včera, když lila synovi do hrníčku kafe, s tím, že šálek kafe mu neublíží a pak byla šíleně dotčená, když jsme jí s manželem řekli, že to prostě pít nebude a hotovo. To byl vnouček chudáček a rodiče zlí, že ani jedno kafíčko mu nedovolíme.jasně jsou prarodiče , že zůstává rozum stát , ale počkejte jaké budeme my jako babičky , aby jsme nebyly ještě horší
Tak samozrejme, ze mozna budem stejny. Jenze o to tu jde, babicky, kdyz to byly jeste jen nase mamy, nas vychovavaly jinak, nez jak ted zachazi se svymi vnoucaty. To je celkem znama vec
Hodne se jich drzi zasady, ze babicky jsou tu od rozmazlovani, vychovavani maji na starost rodice. A tohle proste nekdy dre.