Rušení kojeneckých ústavů

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
16
30.12.12 19:55

rušení kojeneckých ústavů

Dobrý den maminky co říkáte na rozjíždějící se téma rušení kojeneckých ústavů a placení za adopci miminek z těch ústavů? :think: Já osobně mam strach že budou takoví lidé co budou adoptovat miminka jen kvůli penězům a výchova bez lásky! :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30.12.12 19:58

Ja snad uverim ze naozaj zapisali lasku na zoznam chorob, a ten francuzsko/rusky pripad, ked odobrali zene dieta kvoli „zadusajucej laske“ nebudu len poplasne spravy na nete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
becky87
30.12.12 20:01

No na jednu stranu, je to fajn, ze se deti dostanou do rodin, na druhou stranu, otazka je jakych rodin. Bojim se, ze budou i takovy co to budou brat jen jako vydelecnou cinnost :roll: Zrovna nedavno jsem nekde cetla, rodina melav pestounskke peci moc deti, na oko slusni, ale bohuzel deti byly tyrane.Snad budou ustav ponechany.

• Citovat
  • Upravit
wewa1
30.12.12 20:05

Měly by se vyškolit takové pěstounské rodiny, které se o ta miminka budou starat. Budou vlastně nahrazovat kojenecké ústavy. Jakmile se najde vhodná rodina pro miminko, půjde do náhradní rodiny. Nedovedu si představit, že ta rodina se bude starat o mimi nějakou dobu, zvykne si na ně a pak ho budou muset dát pryč…

• Citovat
  • Upravit
4164
30.12.12 20:10

Já moc nechápu, v čem bude ta změna k lepšímu. Podle mě stát neušetří ani ň, protože to co ušetří za provoz kojeňáků, to bude zase vypláceno pěstounům. A pak je tady to zvyšující se riziko, že si děti budou lidé brát pro peníze a nebude jim zajištěna dostatečná péče. Za mě je to nápad blbej a neefektní :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
30.12.12 20:19

To řešili minule v Máte slovo… že si je lidé budou brát kvůli penězům, bo to chtějí ještě tu částku zvednout.. :pocitac: :pocitac: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101533
30.12.12 20:23

@Skytafka Tak, že to vyjde v pěstounské rodině levněji, tomu klidně věřím, ale jak zajistit, aby bylo dostatek dobrých rodin, které by to dělat chtěly, to už netuším :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
wewa1
30.12.12 20:24

No smyslem asi je to, že děti budou vyrůstat v menším kolektivu - rodině, než v obr ústavech. Kdysi jsem se v rámci praxe byla v kojěňáku podívat, říkali nám, že děti se do 3 let nedostanou ven. Sestra jich má na starost tolik, že je nestihne oblíknout a vyrazit s nimi alespoň na zahradu… :(

• Citovat
  • Upravit
880
30.12.12 20:33
U pě
@Skytafka píše:
Já moc nechápu, v čem bude ta změna k lepšímu. Podle mě stát neušetří ani ň, protože to co ušetří za provoz kojeňáků, to bude zase vypláceno pěstounům. A pak je tady to zvyšující se riziko, že si děti budou lidé brát pro peníze a nebude jim zajištěna dostatečná péče. Za mě je to nápad blbej a neefektní :cert:

Určitě se ušetří. Najdi si na netu, kolik stojí měsíční pobyt dítěte v kojeňáku. Tolik určitě péče u pěstounů stát nebude. Navíc taková ústavní deprivace taky není nic moc start do života.
Na druhou stranu, jsem zvědavá jak chtějí ohlídat to pěstounství vyloženě pro prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.12.12 20:36

Ja verim ze je realna sanca na zrusenie kojeneckych ustavov. Pretoze kazde dieta „ma pravo na rodinu“, staci par clankov s fotkami kde sa 13 deti ziadostivo diva na jednu opatrovatelku a tuzi byt tym stastnym co skonci v jej naruci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
30.12.12 20:37

Třeba ty rodiny budou procházet psychotestama? :think: přece je nemůže dostat jen tak někdo a co ty děti co jsou postižené to musí být rodina speciálně připravená ne, a že těch dětí je většina. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.12.12 20:44

Náš národní prů…střel je v tom, že vidíme pedofila, mamonáře a bezcitného kapitalistu za každým rohem. A že ve veřejném prostoru se promenádujou (některé)Xantipy, které by raději doma v koutku měly trénovat vyjadřovací schopnosti a diplomatičtější chování. ( I když ve srovnání třeba s Ruskem nebo Ukrajinou je to tady ještě zlaté.) A bez proměny tohoto teda rušení kojeňáků moc nefandím. Spíš by se ten mechanismus měl přebudovat v totálně něco jinho a otevřít menším komunitám s pozitivním citovým vlivem na ty malé človíčky… :hug:
Ale to je jenom názor „člověka z ulice“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
wewa1
30.12.12 20:46

Rodiny určitě projdou psychotestama. Ale i tak to pro ně musí být náročné. Nedovedu si představit, že se starám o mimi a pak mi ho vemou, protože ho dají do jiné, adoptivní rodiny… Raději bych si takové dítě už nechala a vychovala ho až do zletilosti. To spíš spěje opravdu k tomu, že si děti budou tyto rodiny brát jen pro peníze. Kojeňáky byly pro děti do 3 let, to pak ty děti půjdou do jiné rodiny? Myslím, že v současné době je nedostatek těchto rodin. Někde psali, kolik tisíc je dětí v kojeňácích, to pro ně najdou tisíc rodin? A co ty děti co se narodí a někdo je zase odloží?

• Citovat
  • Upravit
17162
30.12.12 20:59

Každá rodina či pár, který žádá o pěstounství, prochází několika měsíčním psychologickým vyšetřením, školením, pohovory, než je uznán schopným poskytnout pěstounskkou péči. Vše je pod záštitou patřičného krajského úřadu a poraden pro NRP (náhr. rodinnou péči). Řeší se jak zdravotní stav, psych. stav, zaměstnání, informace od sousedů, rodiny apod.
Teprve až poté jsou zařazeni na seznam pěstounů, kdy sociální pracovnice kr. úřadů hledají pro konkrétní dítě vhodnou rodinu.
Celý proces je zdlouhavý, důsledný a často trvá i více než rok, než je pěstounům vybráno dítko vhodné právě k ním do rodiny.

Není to tak - chci být pěstoun, dejte mi dítě a nazdar.

Následně pěstouni dochází do center, sdružují se ve vlastní obč. sdružení, mají možnosti se setkávat, školit, radit se o problémech rodiny, dětí apod. U nás je celkem rozšířená síť pomoci a podpory, kdy spolupracují přímo s pracovnicemi center, sociálními pracovníky příslušných městských částí, tak se můžou obrátit i o radu či pomoc na pracovnice kr. úřadu :-)

Současní pěstouni se stanou profesionálními pěstouny, tudíž nebudou již chodit do zaměstnání, ale budou se na plný úvazek starat o děti, které jim byly svěřeny.

V rámci tvorby bakalářské práce jsem měla tu čest spolupracovat se čtyřmi rodinami, které měly děti odlišných problémů, zdr. komplikací i romského etnika, takže jsem dostala možnost nahlédnout i do systému pomoci a podpory, který na veřejnosti není až tak medializován.

Dalším problémem je, že v kojeneckých ústavech je jen velmi málo dětí zdravých a právně volných, tzn. že jejich rodiče dalí souhlas s adpocí či pěstounskou péčí. Tyto děti tedy bez jejich souhlasu nemůžou být umístěny trvale. Velmi často bývá pěst. péče za asistence rodiče - to v praxi znamená, že se biolog. rodič může s dítětem stýkat, rozhodovat v závažných věcech (operace, škola a pod.). Další děti, které jsou v koj. ústavech umístěny jsou v 90% postiženy tělesně, duševně či si nesou do nového života různé syndromy matky (alkoholový - FAS, syndromy abstinenčních příznaků drogově závislých) a tyto děti vyžadují velmi náročnou péči a většinou bez záruky, že se zdr. stav dítka zlepší :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
30.12.12 21:09

Ahojky, trošku více do téhle problematiky vidím - a myslím, že tohle se pro peníze dělat nedá, to by podle mě ten člověk neprošel testama, kdyby prošel, za chvíli by vyhořel, neměl by sílu, umíte si představit pracovat 24 hodin denně? Viděli jste někdy miminko feťačky, nebo alkoholičky? To nejsou ta hodná, od početí milovaná miminka, prokřičí celé noci, trpí neklidem a množstvím postižení - musí v drtivé většině cvičit vojtu, mají speciální režim, poruchy přijmu potravy apod. Vyžadují spoustu vyšetření, ošetření, je to vysoce náročné i finančně - takže to zase není takový lukrativní kšeft, jak to na první pohled vypadá… Např. není možné si naplánovat moře - neb co když zrovna v té době bude potřeba přijmout dítko, s dítkem má pěstoun domácí vězení, ke všemu - veškeré zákroky - musí mít souhlasy soudu, je pod drobnohledem sociální pracovnice… Navíc počítalo se, že se najde hned spousta rodin, co by do toho šla - ale nakonec byly v pilotu rodiny tři…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová