Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, chtěla jsem se zeptat jak rostly vaše nedonošeňátka? Byly menší než jejich vrstevníci? Kdy se to asi srovnalo? Mám dva kluky. Starší je narozený v termínu, docela veliký narodil se s 54 cm teď má už 106 ve svých třech letech. Mladší se ale narodil 36+3 s délkou 49. Teď se stále dost maličký (v 16 měsících - korigovaně 15 má jen 75 cm) Nevím, jestli si nemám začít dělat starosti jestli nemá nějakou poruchu růstu. Díky moc.
Zkus si někde najít růstový graf a udělat si jeho křivku.
Není důležité, kolik aktuálně měří a váží, ale jestli od narození přibližně kopíruje tu ideální křivku - ne hodnoty, ale tvar toho grafu, píšu jak tatar.
Takže pokud byl vždycky menší, příliš bych se neznepokojovala, horší, kdyby se najednou v růstu zastavil - hodně zpomalil.
Mam dvojcata narozena 33tt jeden ma 101 cm ve 3 letech, druhy 97cm. jeden je akorat, druhy je vychrtlina a to ji mnohem vic.. takze nedonosenosti to neni, proste je kazdy jiny
Ahoj, tak moje starší dcera se narodila ve 33tt, měřila 45 cm a v 18měsících měla 79cm a ve třech letech 91 cm. Mladší syn se narodil donošený s délkou 50cm a v 18měsících měl 84cm. Teď mu budou dva, starší 3a půl a jsou skoro stejně velcí. Malá působí drobněji a všichni nám chválí pěkná dvojčátka
Doktorka ale u ní nikdy nesledovala kolik měří nebo váží ve svém věku oproti ostatním, ale jestli se vyvíjí rovnoměrně. Myslím, že si starosti děláš zbytečně jestli pořád přibírá a roste. Jiné by to bylo, kdyby růst přestal nebo se způmalil…ale takhle
Myslí, že je to ok. Ale pro klid můžeš zkusit napsat na http://www.rustovyhormon.cz/poradna-lekare Tam zadáš potřebné údaje a oni ti napíší, jestli roste jak má nebo je něco v nepořádku ![]()
Ahoj syn se narodil jak měl a teda má myslím něco okole 78cm a to je mezi vrstevníky větší, takže si myslím že ste na tom dobře ![]()
Dcera narozena 34+6 mela 2890gr a 48cm, v 18m mela 10kg a 84cm