Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda - u naší malé bylo podezření na růstovou retardaci až ke konci těhotenství. Gyndařka ji častěji přeměřovala a přepočítávala tabulky
. No nakonec porodní váha 2 480 a délka 47. Teď jí bude rok a pořád je to prcek.
Vyšla mi růstová retardace při prvním screeningu a malá měla porodní míry 2500g a 47cm. Za měsíc jí bude rok a taky pořád prcek.
Při 10 měsíční kontrole měla 7255g a 69cm.
@Nausika píše:
Vyšla mi růstová retardace při prvním screeningu a malá měla porodní míry 2500g a 47cm. Za měsíc jí bude rok a taky pořád prcek.Při 10 měsíční kontrole měla 7255g a 69cm.
Můžu se zeptat, co na to pediatr? Náš zatím v pohodě, že ji bude sledovat a nejdůležitéjší kontroly růstu jsou prý v 1,5 roce a pak ve 3 letech. A pak že by nás případně poslal na další vyšetření ![]()
@fíkofka píše:
Můžu se zeptat, co na to pediatr? Náš zatím v pohodě, že ji bude sledovat a nejdůležitéjší kontroly růstu jsou prý v 1,5 roce a pak ve 3 letech. A pak že by nás případně poslal na další vyšetření
Zatím vše v pořádku, já jsem taky drobnější. Vlastně s tím problém nikdy neměla, nikdy se o ničem nezmiňovala. V očkováku má napsáno „Drobný prospívající kojenec“.
U mě podle biometrie podezření na růstovou retardaci v 38tt, odhad 2300 g. Za 10 dní se narodilo mimčo 3700 g. Zázrak? Ne, špatně provedená biometrie ![]()
@Nausika píše:
Zatím vše v pořádku, já jsem taky drobnější. Vlastně s tím problém nikdy neměla, nikdy se o ničem nezmiňovala. V očkováku má napsáno „Drobný prospívající kojenec“.
Díky. V očkováku to máme psané podobně, le doktor to pokaždé komentuje slovy - tak ještě počkáme a uvidíme, kdyžtak vás pošleme na další vyšetření
(a oba jsme s manželem taky záprdci )
@Veveří píše:
U mě podle biometrie podezření na růstovou retardaci v 38tt, odhad 2300 g. Za 10 dní se narodilo mimčo 3700 g. Zázrak? Ne, špatně provedená biometrie
A to u mě se trefili.
3 týdny před porodem mi měřili průtoky a velikost miminka a odhad měli 2400g, rodila jsem 36+6tt a jak už jsem psala, váha byla 2500g. Už se jí u mě asi moc nedařilo.
@fíkofka píše:
Díky. V očkováku to máme psané podobně, le doktor to pokaždé komentuje slovy - tak ještě počkáme a uvidíme, kdyžtak vás pošleme na další vyšetření(a oba jsme s manželem taky záprdci )
Ta moje se mě jen ptá na Vigantol, jak jí a co umí. Minule se mě na to ptala slovy „Tak to už se vám staví u nábytku, že?“.. No, staví, ale už 3 měsíce.
Teď čekám na první samostatné kroky, občas si jen tak stoupne a ničeho se nedrží, ale chodit zatím ne-e. ![]()
Já jsem byla pro růstovou retardaci sledovaná od 30tt, screeningy byly oba v pořádku. Chodila jsem do nemocnice každý týden na přeměření a 37+6 jsem šla na vyvolání, protože malá rostla na 0-2 percentilu. Porodní váha 2,3 kg, 43 cm, časem všechno dohnala. Chodí samostatně od 11 měsíců, i výšku a váhu dohnala. Tak přeju, ať je všechno v pořádku ![]()
Moje druhá dcera se narodila v termínu s váhou 2,35 a 45 cm. Teď má 16 let, měří 165cm, váží 56 kg ![]()
Ahoj, ja byla sledovana od začátku tehu, ale mam problém se srazlivosti krve. V 31 tt horsi prutoky, mala hmotnost. Podany kortikoidy na dozrani plic, kdyby maly musel ven. Nakonec jsme to dotahli do konce 35 tt, porodni váha 1600 g, ted čerstvě pul roku, ma 7 kg a je to drak, vse dohnal. Neboj, bude dobře, ale rozumim ti, mam jeste v zive pameti ten strach, ac jsem zdravotnik, ktery si umi vysvetlit, ze dnes se umi medicína postarat o mala miminka a zrovna to me uz bylo obr, ale v tu chvíli prevladne nad rozumem vse ostatní. Moc drzim palce
![]()
Ahoj, jsem z dnešního vyšetření na gynde úplně rozhozena a nevím co si myslet. Jsme 16 tt, miminko velikosti odpovídá 15 tt. Gyndarka říkala že ji poslali výsledky z genetiky z 1. screeningu a že mi vyšel pozitivní test na rustovou retardaci. Následně mi sdělila že mě budou více hlídat, ale na kontrolu mě pozvala standardně až za měsíc. Nic víc jsem se od ní nedozvěděla a v tom šoku jsem se ani nic neptala. Koukala jsem na net a něco si nečetla, ale pořád z toho nejsem moudra. Měla některá podobnou zkušenost? A jak to probíhalo a dopadlo? Děkuji