Ryby v jídelníčku batolete
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Ryby v jídelníčku batolete
Zdravím. Mám dvouleté děti a ráda bych zařadila do jídelníčku ryby, ale zatím moc nevím jak na to. Připadá mi, že mají moc jednotvárnou stravu, jedí převážně hovězí maso, protože kuře jim nechutná a vepřové jim moc nedávám. Tak mě napadlo začít vařit něco z ryb, ale oni jsou dost vybíraví. Tak bych uvítala nějaké typy jaké ryby kupujete a jak je připravujete aby chutnali dětem? Já zatím zkusila jen rybí polévku a pak pečenou rybu, ale ani to nedali do pusy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@helenaa ještě jsi jim rybu nikdy nedávala? Co zkusit dušenou? Já teď dala poprvé rybu a synovi je 11,5měsíce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kluk teda jí ryby od nějakých 10 možná 11 měsíců. Miluje snad jakoukoliv rybu, jenom musí být s kaší. Nejčastěji se u nás dělá pstruh na másle, losos, filé z aljašské tresky (kupuju nějaké bez kostí). Když byl menší, tak mu chutnal platýz.
A většinou dělám na pánvičce na troše oleje, ke konci přidám máslo.
Příspěvek upraven 04.08.14 v 15:21
- Citovat
- Upravit
Dávám lososa, tresky, tuáka, pstruha, candáta aj.
Dělám z nich „rizoto“ z kuskusu, klasické, omáčku na tětoviny, pečené, na pánvi atd.
Třeba losos+vař. brambor+duš. špenát.
Treska orestovaná se zeleninou, do toho kuskus.
Tunáková pomazánka s vajíčkem.
Pečený pstruh, brambory s pažitkou.
Losos, zelenina, jogurtový dip.
Pečený kapr s bramb. kaší.
Telapie na pánvi, bramborovomrkvová kaše s máslem…
Je toho spousta, ale já ryby miluju, takže je dávám cca od roku/roku a půl min. jednou týdně. Na doporučenív tomto moc nehledím. Takže děti jsou zvyklé…Maso milují a ryby taky, když si dám v restauraci lososa za těžký prachy, tak mi ho batole celýho „sežere“ a nechá mi jenom brambory
![]()
Jediné co mě štve jsou kosti, musím hodně vykostovat a pak stejně pro jistotu vybírat a kontrolovat…
Dřív jsem ryby dávala i do masozeleniny kolem toho roku.
Dneska už jídlo hodně vařím tak, aby batole mohlo jíst s námi, koření jenom bylinky, kmín, sůl vůbec anebo minimálně atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky s rybama jedem tak od roka…ale doporučuje se začít nejdřív sladkovodníma kvůli případé alergii, kterou mořské mohou vyvolat…já ji posolím, počesnekuju, potřu čerstvými bylinkami- pažitka, petržel, kopr- co najdu…a hodím na grilovací pánev…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To zírám, že nedáváš dětem ryby… Já přibližně od šesti měsíců a to jednou až dvakrát týdně, jsou důležité pro neurologický vývoj. Malá má ráda lososa a pstruha (ty jsme měli buď přírodní na pánvi nebo na grilu, ale to ujídala jen od nás). Jako hlavní jídlo jí dělám buď tilapii, lososa nebo tresku (dusím společně se zeleninou - brambor, celer, petržel, petrželka, mrkev a rozmačkám, má to takto moc ráda). Občas měla kupované skleničky s rybou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@helenaa ve dvou letech bych koupila dobré filé bez kostí, upekla na másle třeba s rozmarýnem a na vrch dala plátek sýra a k tomu br. kaši
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak v půl roce mi to přijde extrém, myslím, že doporučený jsou tak v 8. - 9. měsíci dítěte. U nás jedou od roka, na dovolenejch vždy víc, pak Vánoce a jinak tak jednou měsíčně a to bůhví jestli. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S doporučením dr dávám ryby už od 8 měs. Ze začátku v páře, teď na roce klidně už lehce na másle nebo pečené v troubě s bylinkami v alobalu. Ryby jakékoliv - kapr, losos, sumeček, toustolobik, tilápie… - co zrovna čerstvého mají na prodejně. Snažím se je vařit každý týden.
Jinak maso existuje ještě i krůtí, králík, telecí atd.
když kuře nechcou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nám je 14m a alespoň 1× týdně rybu má. Nejoblíbenější je pangas a losos. Peču v alobalu v troubě, okořením pouze bylinkama. Udělám k tomu kaši a mlaská si ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NikynaU píše:
Tak v půl roce mi to přijde extrém, myslím, že doporučený jsou tak v 8. - 9. měsíci dítěte. U nás jedou od roka, na dovolenejch vždy víc, pak Vánoce a jinak tak jednou měsíčně a to bůhví jestli.
V těch 6.měsících dostala občas ochutnat jen od nás, pravidelně jedeme na rybách cca od 8 měsíců…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak tady je zajímavý článek co se týče alergií… http://www.alergieimunita.cz/…cku-kojence/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já se snažím jednou do týdne, aby jsme rybu měli..nejčastěji dávám pstruha, candáta ale dneska jsme měli lososa s kuskusem a zeleninou a byl spokojenej
,taky dělám klasicky s bram. kaší, duš. zeleninou…teď mu je 18 měsíců, ryby dávám cca od roka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@želvička28 píše:
V těch 6.měsících dostala občas ochutnat jen od nás, pravidelně jedeme na rybách cca od 8 měsíců…
My taky dávali ochutnat už kolem 8.měsíce. Nijak sem to nehrotila
A v roce jsem dávala ryby někdy i dvakrát týdně, když to tak vyšlo, jíme je často a tak se dítě svezlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NikynaU V rámci tzv. imunologického okna by měly miminka ve věku 4-6 měsíců alespoň ochutnat téměř všechny druhy potravin a to včetně ryb. Výzkumy potvrzují, že pokud se dítě v tomto věku s potravinou setká, výrazně to sníží pravděpodobnost potravinové alergie. Doporučuji maminkám načíst info (na netu spousta), mě o tom řekla naše doktorka, která je velmi osvícená. Já jsem s rybou čekala až těsně před šestým měsícem, v podání malého kousku pstruha, lososa apod. nevidím problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit