Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
HOlky poradte - nevim jak z toho ven - jsem v 9. týdnu a doposud jsem to nikomu nerekla, ptz mam za sebou opakovane potraty a rada bych se vyhnula v pripade neuspechu nejakemu vysvetlovani - tehotenstvi povazuju po tom vsem za intimni soukromou vec a mam k tomu duvody to zatim tajit, pak to rada do sveta vykricim - ALE - v me praci se stridame ve sluzbach s kolegama, kdyz nekdo vypadne, musi za nej jit jiny a ja se zrovna kvuli spineni vratila z pohotovosti a zitra mam mit sluzbu, na kterou nepujdu a musim to zavolat vedouci - rada bych byla doma aspon do 12. týdne - tj cca 3 týdny, ale resim, „na co se vymluvit“ nebo zda jit s pravdou ven, ptz kolegove me jiste budou volat a mit starost, tim ale popru vse, co jsem si predsevzala a to zrovna v dobe, kdy mam problem s tim spinenim, takze nevim, jak co dopadne… CO me radite udelat nebo jakou diagnozu si mam vymyslet tak, abych byla verohodna a neprislo to nekomu divne, uz tak je to pro me tezke lhát.. ach jo. Díky moc za radu a pochopeni.
já bych asi řekla pravdu jelikož to na tobě stejně začne být za chvilku vydět. to je můj nároz
no je to tezky..pak clovek kdyby si neco vymyslela tak bude za lhare ale asi bych rekal ze je ti zle a ze zvracis a ze to je asi viroza no a pak az pujde s pravdou ven tak reknes ze se pri vysetrovani prislo na to ze to neni viroza ale tehotensky nevolnosti ![]()
Přesně, zdravotní problémy a hotovo. Doktorka ti to potvrdí, i když nemusí uvádět, o co jde. Držim palce! ![]()
ahoj,a kdyby jsi vedoucí řekla pravdu a požádala,aby zachovala tajemství?
A budeš mít neschopenku nebo budeš čerpat dovolenou? Pokud neschopenku, bude od gyndaře? Pokud to říct nechceš, vymysli si třeba zánět spodku, prasklou cystu, cokoliv. Pokud neschopenka bude od obvoďáka, tak to už vymyslíš snadno.
ivouš77 píše:
Přesně tak jsem to udělala já (podezření na mimoděložní a tak jsem čekala tejden doma na ortel..a rozhodně jsem nechtěla, aby mě pak někdo litoval..) A pak, když se těhu potvrdilo, šla jsem s pravdou ven i před kolegyněma..
ivouš77 píše:
Taky bych to tak udělala, řediteli pobočky jsem o těhotenství řekla hned na začátku, kolegyním až později. Samozřejmě předpoklad je, že vedoucí pracovník je k tomu vhodný, pan ředitel byl naprosto zlatej, on byl moc hodný, takže naprosto nebyl problém s ním probrat cokoliv.
já poradím : je to takhle : doktorka ti napíše neschopenku a do kolonky napíše, nebo nenapíše diagnozu. to je na ní, co tam napíše, můžeš si s ní o tom promluvit. mě tam do té kolonky na diagnozu nenapsala doktorka nic. a teď : tvůj zaměstnavatel nemá právo zjišťovat co ti je a průběh tvé nemoci. je to v zákoně.
holky diky, vedouci to vi a tejemstvi drzi, jde me spise o ty kolegy, kteri za mne musi slouzit a budou me volat co a jak, prece jen 3 tydny to uz je radna nemoc, navic u me
)) Ale rozhodla jsem se, ze tyden to podrzim jako beznou nemoc - neschopenka od obvodaka - a pokud se nic nevyhroti do tydne /jakoze DOUFAM, ze vse bude ok, kdyz si tam dneska mimisek tak krasne hově
l/ - beztak jsem zacala spinit z prace, pac me tam totalne nasr…
)) - pujdu s pravdou ven, to uz budu cca 11. tyden, i kdyz jsem to chtela tajit az do 1. screeningu /9.3./. Jeste jednou diky, sdilena starost, polovicni starost ,o) ![]()
Jestli máš v práci nějaké stresy, nenabídl ti dr jít na rizikáč?
Já chtěla pracovat až do nástupu na MD, pak mi asi tak 50×denně tvrdlo břicho, protože v práci stres, tahání těžkých věcí, tak jsem si nakonec řekla o neschopenku, sice kolegům jsem to dost zkomplikovala, protože za mě musela nastoupit na pozici holka, která doufala, že na tuto pozici už nikdy nebude muset, ale zkrátka dítě mělo přednost.
Ahojky,myslím,že jsi se rozhodla správně a kolegum můžes říct,že más zaludeční virozu,jak už tu někdo psal,která se pak proměnila v těhu. přeji ti aby ti to dobře dopadlo a ty jsi za pár měsíců měla mimi v náručí,vím o čem mluvís,taky mám za sebou potraty. Měj se
![]()
Tak vedouci to vzala v pohode, i kdyz ji to taky malinko vykolejilo, ze bude muset pokryvat tolik sluzeb, ja jsem idiot, ze vzdycky driv myslim na druhe a pak az na sebe…Musim se to naucit, pac v praci stejne jednou budou muset pokryt cele me misto, ne jen par sluzeb. Ted jen cekam ten ohlas od kolegu, co me jako je? Ja proste nesnasim lhani, neumim to a stresuje me to, kdyz musim lhat, ale tyden to snad ustojim a pak pujdu s pravdou ven.
Lenkaamimi píše:
já poradím : je to takhle : doktorka ti napíše neschopenku a do kolonky napíše, nebo nenapíše diagnozu. to je na ní, co tam napíše, můžeš si s ní o tom promluvit. mě tam do té kolonky na diagnozu nenapsala doktorka nic. a teď : tvůj zaměstnavatel nemá právo zjišťovat co ti je a průběh tvé nemoci. je to v zákoně.
Co se diagnozy týká, tak ta se na neschopenku píše, akorát se propisuje pouze na některé části, na té, která je pro zaměstnavatele nikdy není, naopak je na té, co posílá dr. na ČSSZ (tu ani nevidíš).