Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ja to dělám tak že jednoho krásného dne vezmu velikánskej papinák, nahážu do něj ruzné druhy mas (hovezi, kureci, kralik, kruta…), korenovou zeleninu (mrkev, petrzel , celer - jak kdy) a dam uvarit. Za ani ne hodinu vytahnu, maso nakrajim podle druhu do misy,, nakrajim k tomu tu varenou zeleninu a naporcuju do obycejných sáčků do mrazáku. Pak už jen vytahuju porce masa, uvařím přílohu, poprípadě přidám nějakou zeleninu z mrazáku (hrášek, kukuřice, fazolku…) dle nálady, v mikrovlnce ohreju maso, pridam kousek masla a je hotovo
takto se dá uvarit třeba na mesic dopredu pokud más tak velikej papinak jak my doma ![]()
merett píše:
takto se dá uvarit třeba na mesic dopredu pokud más tak velikej papinak jak my doma
Tak to je fakt dobrý
Akorát že potřebuješ nejen velkej papiňák (ten máme) ale i velkej mrazák (ten nemáme
)
Jak se někdo ptal na to vyvařování pidiporce polívky… to bych samozřejmě nedělala
Když už dávám polívku, tak tu, co vařím normálně pro mě a pro manžela… se speciální polívkou bych se fakt nevařila ![]()
jizvíková píše:
ahoj,
holky mám plno dětí, málo času a tak prosím o nějaké extra rychlé obědy pro batolata. Nejlíp něco co narvu do hrnce a nebudu se o to starat?? dík
Ahoj. Vařím jedině rychlovky. Vaření mě nebaví a vyvařování považuju za ztrátu času. Když má manžel chuť na něco lepšího, uvaří sám (a my holky se s ním svezem
). Jde teda hlavně o víkendy, přes týden vařím jen sobě a Marušce (oběd, teplé večeře jsem naštěstí nezavedla) a já miluju vařené maso, takže příprava fakt rychlá.
K vaření používám převážně jen papiňák nebo parní hrnec. Teda krom příloh, ale ty se vaří samy a hlavně rychle. Nahážu tam, co je zrovna po ruce, v lednici nebo mrazáku, za určitou dobu vyndám, Marušce rozmačkám vidličkou, udělám přílohu a hotovo. Polévky i omáčky jsem se naučila zahušťovat instantní pohankovou kaší Nominal, takže to pak v pohodě dám i Marušce, solím hodně málo (na to jsem naučila i manžela, takže ten si většinou už ani nepřisoluje), koření my holky nemusíme (myslím nějaké pikantní koření, které nepoužívám hlavně kvůli Marušce) a manžel je zvyklý kořenit až na talíři. V týdnu vařím obden na dva dny dopředu, v pátek se snažím uvařit i aspoň na sobotu (něco lepšího, ale i tak rychlého).
Anežka je zvyklá, že když jí nechutná, co je na talíři, nic jiného nedostane. ALe ona je na moji stravu zvyklá a Maruška je vděčný strávník od začátku příkrmů.
Ja varim taky hodne v papinaku. Uvarim maso, rozsekam a do sacku naporcuji do mrazaku.
Pak ob den nahazim do hrnce zeleninu - mrkev, brambor, petrzel, kvetak atd atd. k tomu nakonec prihodim treba kuskus, pohanku, jahly atd. a je hotovo.
Z mrazaku jen vytahnu uvarene masko a mala dlabe o sto sest. Ma 13m a zatim nesolim, nesmazim. A chtela bych u toho zustat do 2 let.
Manzel ji nastesti v praci a ja si obcas neco rychleho uvarim pres tyden. O vikendu varim pro nas poradne jidlo a male vytahnu nejake hotove jidlo z mrazaku at neztracim cas, ktery si muzeme uzivat jako rodinka… ![]()
merett píše:
ja to dělám tak že jednoho krásného dne vezmu velikánskej papinák, nahážu do něj ruzné druhy mas (hovezi, kureci, kralik, kruta…), korenovou zeleninu (mrkev, petrzel , celer - jak kdy) a dam uvarit. Za ani ne hodinu vytahnu, maso nakrajim podle druhu do misy,, nakrajim k tomu tu varenou zeleninu a naporcuju do obycejných sáčků do mrazáku. Pak už jen vytahuju porce masa, uvařím přílohu, poprípadě přidám nějakou zeleninu z mrazáku (hrášek, kukuřice, fazolku…) dle nálady, v mikrovlnce ohreju maso, pridam kousek masla a je hotovotakto se dá uvarit třeba na mesic dopredu pokud más tak velikej papinak jak my doma
Takhle jsem to dělala s příkrmama taky.
Ale po roce začaly obě děti šilhat po tom, co máme na talíři my. Nejdřív se je dalo ošálit tím, že měli něco velmi podobného, ale já v podstatě vařím jídla, která jsou vhodná pro mrňata od brzo. Manžel si zvykl, že jsou neslaná, případně jen minimálně (babička z toho šílí a to se u nás doma nikdy extra nesolilo…), prostě když brambory neosolím, tak je v pohodě sníme neosolené atd. Takže mrňatům víc nakrájet, odrostlejším mrňatům míň nakrájet… U mě je limit na jídlo cca půl hodiny, protože v devět obvykle odcházíme ven a vracíme se v půl dvanácté.
Wiolla píše:jizvíková píše:
kuskus ma uspech jen u jednoho, korenovou zeleninu s hovezim jsem v papinaku delala dneska a zase jedl jen jedenKdo nechce jíst, má dostat chleba.
Přece nebudeš vyvařovat každýmu zvlášť, co mu chutná. Jedno batole, druhý batole, táta, aspoň že to mimčo dostane prso… To by byla vývařovna hadra.![]()
No právě- je to celkem psycho- jeden jí to, co druhý ne… Hlad a Polských vší. Kdyby to bylo u nás doma, tak jim řeknu, ať si zajdou do restaurace- tady se bude jíst to, na čem se s mužem domluvíme. A tak jsou taky vychovaní. A basta.
ja mikrovlnim - zmrazena zelkenina z mrazaku (pytlikova) se podleje troskou vodu a vlni 3-5 minut, k tomu se stejne uvlni nejrychleji treba vlocky nebo zavarkove testoviny pismenka - to je hned.