Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj,
holky mám plno dětí, málo času a tak prosím o nějaké extra rychlé obědy pro batolata. Nejlíp něco co narvu do hrnce a nebudu se o to starat
?? dík
Miluju vaření v papiňáku. Tam to narveš, vytahuješ hotové a navíc „zabiješ víc much jednou ranou“. ![]()
Takže mé nejoblíbenější vaření se skládá z těchto ingrediencí:
Výsledek:
Příloha (ta se teda musí udělat zvlášť
)
Dělám to vždy ve velkém, takže polévku mám pro celou rodinu, maso, zeleninku a přílohu narvu do skleniček a zamrazím (zásoba pro případ nouze, kdy nezvládnu ani toto vaření). Případně zamrazím i ten vývar (čistý) a pak vytáhnu a jen zavařím nudle.
Za nejrychlejší jídlo považuju kuskus se zeleninou, dětem to chutná a za pět minut je hotovo.
JInak jsou oblíbenou rychlou variací těstoviny s kuřecím masem/šunkou a rajčaty, paprikou/cuketou, bazalkou/pestem/parmezánem… To je jídlo hotové za tak dlouho, jak se uvaří těstoviny…
kuskus ma uspech jen u jednoho, korenovou zeleninu s hovezim jsem v papinaku delala dneska a zase jedl jen jeden ![]()
jo a blbej dotaz, jak vase deti jedi polevky?? kluci neumi jist řídké ![]()
jizvíková píše:
kuskus ma uspech jen u jednoho, korenovou zeleninu s hovezim jsem v papinaku delala dneska a zase jedl jen jeden
Kdo nechce jíst, má dostat chleba.
![]()
Přece nebudeš vyvařovat každýmu zvlášť, co mu chutná. Jedno batole, druhý batole, táta, aspoň že to mimčo dostane prso… To by byla vývařovna hadra. ![]()
jizvíková píše:
jo a blbej dotaz, jak vase deti jedi polevky?? kluci neumi jist řídké
Hodně nudliček, případně na másle ryhcle osmažit drcené ovesné vločky a zahustit. Ondra řídké rád, ale přijde mi, že se toho nenají, navíc já řídké polévky moc neumím ![]()
Jinak nejrychlejší jak píší holky:
kuskus se zeleninou
podusit rajčata, rozmačkat, najemno nakrájené klidně předem uvařené maso, zamíchat s těstovinami
v mrazáku mám pořád hotový hovězí vývar se zeleninou, zahušťuju na polívku nebo k tomu rozmačkám brambory, doplním rajským protlakem a naliju na těstoviny
jednou za čas rychlá omeleta, rozšlehat vajíčko, zamíchat do ní zeleninu, příp. kousek šunky, rychle osmažit
uvařit květák, klidně večer předem. mozeček, nebo jen tak s máslem a s bramborem, hodit do vývaru a rozmačkat na polívku, …
Když nechce jíst, má smůlu, jde spát jen s tou troškou, co oždíbal, nají se, až se vzbudí. Když mu vyhládne, jí
.
Uvarit male cestoviny (pismenka, hviezdicky, gulicky) alebo halusky (s tymi je viac prace), na panvici rozpustit maslo, zmiesat a je hotovo. Mozes pridat na drobno nakrajanu sunku, kukuricu, hrasok.
Cervena cocka (ta sa uvari rycho) k tomu brambory a trosku masla (ja som niekedy vsetko rozmixovala a mal z toho kasu). Mozes pridat aj uvarene vajicko.
Cestoviny (napr. kolienka) s omackou z lupanych rajcat (na troske oleja spenim cibulku, pridam lupane rajcata, trosku soli, bazalku alebo ine bylinky,cesnak necham prevarit a hotovo). Mozes pridat tvrdy syr.
Ked varim vyvar v papinaku, tak to maso nakrajam na drobne kusky, oprazim cibulku na masle, pridam masicko, trosilinku mletej cervenej papriky a trosku toho vyvaru (aby to nebolo take suche). Priloha rozna (cestoviny, brambory, ryza)
Klasika rizoto (masove alebo len zeleninove)
no on ten starsi z dvojcat proste maminky vytvory neji
, ja mu extra nevarim, proste nedostane, kdyz neji, ale to by mi nejedl obed treba tyden ![]()
Papiňák, jedině papiňák ![]()
Teď obvykle osmahnu cibulku, přidám nějaké kousky masa, jakoukoliv mraženou zeleninu (nemusí se čistit a krájet
) a papiňákuju dvacet minut až půl hodiny. Jím to já i děti. Jestli máš hodně málo času, tak se to dá papiňákovat rovnou i s rýží nebo bramborama, nemusí se to vařit zvlášť. Cibulka se dá taky vypustit, pro úsporu času.
Superrychlý jídlo je uvařit nějakou přílohu a zamíchat do toho nějakou skleničku ![]()
Polívku jsem jim párkrát zkoušela dát, ale je to naprd, teče jim to po bradě, pod bryndák na bodyčko
neumím to krmit, tak jsem to vzdala a jsou bez polívky.
Off topic: jak s nima zvládáš? Je to hrozný, nebo se to dá? ![]()
Já povětšinou vařím „eintopf“. Staršímu jsem to vařila do 2let a mladší budu taky, dokud nebude jíst s námi.
Máme vlastní nepráškovanou zeleninu, tak základem jsou brambory a mrkev a zeleninu obměňuju, dávám víc druhů - petržel, květák, brokolice, hrášek. Pak je součástí na střídačku maso, žloutek a střídám i do toho trošku obilovin - kuskus, pohanka, jáhly, špaldové vločky.
Občas bych i dala rýži, ale tu má každý večer v kaši, tak mi to příjde zbytečně. Chystám se zkusit těstoviny, ale jen je vyměním za brambory.
Mě celkem netrápí, že děti v tomhle mladém věku jí dost jednotvárně, hlavně, že je to výživově dobré.
Celkem nechápu, když tu čtu, že děti kolem roka jí polívku a druhé
To jako maminka vyváří mikro porci vývaru se zeleninou a pak uvaří mikro porci masa s bramborem? Mně to příjde na hlavu postavené, to to náházím do jednoho hrnce a výjde to nastejno a nemám plný dřez nádobí ![]()
Jen dodám, že já nesolím a neopékám do dvou let, teda u starší to prošlo, tak doufám, že i u mladší.
Aha… takže už to nemusí být jídla hotová za 10 minut… Tak já jsem si kdysi dělala přehled jídel, co jsem schopná / ochotná vařit a jejichž příprava není náročná. Jinak já nevařím, i když každý považujeme za náročné (znamená i časově) něco jiného… Jsou tak nějak skupinově řazeny, rozdělí si každý sám. Mým cílem bylo mít v týdnu hovězí / kuřecí / zeleninové / sladké / rybu + brambory / rýži / těstoviny / luštěniny - tj.
To je asi tak vše.
super, děkuju, okopčím si nápady do pc. já skleničkuju skoro pořád, zvlast kvuli casu, ale uz je treba zkusit i neco jineho, zatim me pokusy chutnaly mně, jim moc ne ![]()
Eliku, no dá se to, musí, ale neříkám, že se mi nestalo, že jsem byla vyplivaná a modlila se, at je uz manzel domaaaa
Nase Ema miluje treba brambory s tvarohem/lucinou/cottage..rozmackat s maslem,popripade posypat pazitkou.Je to extra rychle..