Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak si jdu ulevit, jsem na paragrafu opět od pondělka, ucpaná rýma, teplota, bereme Sinupret a Pamycon. Dnes ráno si stěžuje že ji bolí ucho , ne nějak šíleně, že by brečela, má 4 roky ale nechce ani smrkat že ji to bolí.
Takže poklušeme k ušnímu. Před dvěma měsíci měla zánět středního ucha a antibiotika. A teď asi zase . Dávají antibiotika vždycky?
Od října jsem stále nemocní,, v pondělí musím do práce Asi začnu chlastat, protože to nezvládnu psychicky!!!!!
Můžu sama požádat o stěry nebo o vyšetření nosní mandle?
Lajla, drž se.
Vím, je to složité, bohužel možná budete patřit k těm, kde se problém zánětu středního ucha řeší často. S těmi antibiotiky ti jednoznačně neporadím. Tady doktoři dávají antibiotika - je pravda, že někteří jen lokální kapky Pamycon či podobné. Pak jsem četla knížku, moc se mi líbila, dost odsuzovala antibiotika, psali, že je podávat opravdu vyjímečně....., že naši předkové se také museli léčit jinak, protože je neměli a my jsme už tuto přirozenou cestu zapomněli. Ale toto je na uvážení každého rodiče a lékaře, to ti neřeknu ber ATB či neber.
Ale základ je, dostat z ní tu rýmu pryč. Takže by to chtělo hooodně tu rýmu naředit, aby šla dobře smrkat. Poradím ti, co docela zabírá u nás. Velký příjem tekutin, prostě pít a pít. V době, kdy má rýmu, minimalizovat či zrušit mléko a mléčné výrobky, zahleňují. (Jinak mléko je pro dítko určitě nezbytné, takže tu minimalizaci jen v době rýmy). Pak pomáhá citron a med do čaje, existují směsi bylinek na rýmu, tak to tam klidně přidej. A pak je dobrá levandulová tinktura od Dědka kořenáře. To je firma pana Nového, vcelku se to prodává ve zdravých výživách či jiných bylinkových obchodech. A smrkat, to se nedá nic dělat.
Tak doufám, že jsem ti trochu poradila. Drž se, vím, je to o nervy.
Syn měl taky docela často problémy s ušima. Teď, když se zmíní, že ho bolí ucho, tak do něj kápnu 2 kapky šťávy z aloe a potřu tím ucho a skalní kost. Zabírá 100 %. Takže radím sehnat rostlinu aloe, pěkně se o ni starat a při problémech ustřihnout list a nakapat do ucha. Aloe je silné přírodní antibiotikum a nám zabírá opravdu perfektně.
Martina
Ano,
aloe si chválim aj ja. Na ucho ma to ale ešte nenapadlo, niekedy to vyskúšam. Používam ju ako prvú pomoc pri popáleninách, odlomiť list a namazať šťavou z listu, je to okamžitá úľava a superrýchle hojenie ![]()
Na bolesť ucha nám zaberá cibuľa nakrájaná nadrobno zamotaná do vatičky a vložená do ucha. Tiež pomáha diviznový olej, ten sa ale zháňa ťažko, najlepšie je si ho v lete pripraviť doma…
Gabika